Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası yürürlükte! Asya, El Nino'ya hazırlanıyor: Öngörülemez ve riskli olacak Döviz kurlarında son durum (5 Haziran 2026) Dünyada bir ilk: Yapay zeka aşı geliştirdi Everest'te bir ilk: Öldü sanılan rehber altı gün sonra sürünerek geri döndü Tıpta yeni dönem: Genetik saatle ömrü bilmek gerçek olabilir NASA, Mars yörüngesinde 11 yıldan fazla araştırmalar yapan MAVEN misyonunu sonlandırdı Döviz piyasalarında günün son rakamları (4 Haziran 2026) Girne Belediyesi, Tiyatro Atölyesi için kayıtların başladığını duyurdu Çevre mühendislerinden Çevre Koruma Dairesi’ni "güçlendirin" çağrısı Maarif Yaz Şenliği Gazimağusa'da yapılacak Ekinci “Yeni bir ekonomik modele ihtiyaç var” Pazartesi bazı bölgelerde üç saatlik elektrik kesintisi yapılacak Şehit Mehmet Eray İlkokulu öğrencilerine güvenli trafik eğitimi Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi Özgür Özel ve 3 CHP milletvekili hakkında yürütülen soruşturmada "yetkisizlik" kararı Annita Dimitru yeniden Meclis Başkanlığı'na seçildi Brent petrolün varili 96,91 dolardan işlem görüyor Güney Kıbrıs'ta yüze yakın davetli düğün yemeğinden zehirlendi, 21 kişi hastanede! Ertuğruloğlu “Bu halkın ne istediğini en iyi bu halkın tarihi söyler” Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası yürürlükte! Asya, El Nino'ya hazırlanıyor: Öngörülemez ve riskli olacak Döviz kurlarında son durum (5 Haziran 2026) Dünyada bir ilk: Yapay zeka aşı geliştirdi Everest'te bir ilk: Öldü sanılan rehber altı gün sonra sürünerek geri döndü Tıpta yeni dönem: Genetik saatle ömrü bilmek gerçek olabilir NASA, Mars yörüngesinde 11 yıldan fazla araştırmalar yapan MAVEN misyonunu sonlandırdı Döviz piyasalarında günün son rakamları (4 Haziran 2026) Girne Belediyesi, Tiyatro Atölyesi için kayıtların başladığını duyurdu Çevre mühendislerinden Çevre Koruma Dairesi’ni "güçlendirin" çağrısı Maarif Yaz Şenliği Gazimağusa'da yapılacak Ekinci “Yeni bir ekonomik modele ihtiyaç var” Pazartesi bazı bölgelerde üç saatlik elektrik kesintisi yapılacak Şehit Mehmet Eray İlkokulu öğrencilerine güvenli trafik eğitimi Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi Özgür Özel ve 3 CHP milletvekili hakkında yürütülen soruşturmada "yetkisizlik" kararı Annita Dimitru yeniden Meclis Başkanlığı'na seçildi Brent petrolün varili 96,91 dolardan işlem görüyor Güney Kıbrıs'ta yüze yakın davetli düğün yemeğinden zehirlendi, 21 kişi hastanede! Ertuğruloğlu “Bu halkın ne istediğini en iyi bu halkın tarihi söyler”
Dolar
Euro
Sterlin

Afgan kadınları "Adım adım tüm özgürlüklerimizi alıyorlar"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Afgan kadınları "Adım adım tüm özgürlüklerimizi alıyorlar"

Afganistan'ın İçişleri Bakanı Vekili Sirajuddin Haqqani, ülkedeki kadınların eğitim ve çalışma haklarıyla ilgili ABD basına açıklamalarda bulundu. Haqqani, şu anda kız çocuklarının yalnızca altıncı sınıfa kadar eğitim almasına ilişkin "Çabalarımız devam ediyor" yorumunu yaparken, "yaramaz" kadınların evde tutulmaya devam edeceğini söyledi. Bununla birlikte, geçen Ağustos ayında Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı yoğun baskı nedeniyle uluslararası toplumun büyük tepkisini çekiyor.

Taliban Mart ayında, kız çocukların  liseye devam edebileceklerine dair birçok açıklama yapmış ancak, bu vaadeni süresiz olarak ertelemişti. Taliban yönetimi altında evlerini terk etmekten korktuklarını söyleyen Afgan kadınları hakkında soru sorulduğunda Haqqani, gülerek "Yaramaz kadınları evde tutuyoruz" yorumunu yaptı. Amanpour'un yorumunu netleştirmesi istedikten sonra, "Yaramaz kadınlar derken, mevcut hükümeti sorgulamak için başka taraflarca kontrol edilen kadınlara atıfta bulundum” dedi. Haqqani, yüzünü ilk kez halka göstermesinden sadece aylar sonra, bir Batılı medya kuruluşuyla yaptığı ilk kameralı röportajda konuştu. Haqqani şu anda FBI tarafından aranıyor ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "özel olarak belirlenmiş küresel terörist" olarak sınıflandırılıyor. Kellesine 10 milyon dolar ödül var. Haqqani'nin yardımcıları, röportajın ABD ve dünya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma çabası olduğunu söyledi. Bununla birlikte Haqqani, kadınların eğitim ve çalışma haklarının Taliban'ın İslam hukuku ile "ulusal, kültürel ve geleneksel ilkeleriyle” sınırlı olacağını vurguladı. Haqqani, “Afgan hükümetinde kızların eğitimine karşı çıkan kimse yok. Zaten kızların 6. sınıfa kadar okula gitmesine izin veriliyor ve bu sınıfın üzerinde bir mekanizma üzerinde çalışmalar devam ediyor. Allah'ın izniyle çok yakında bu konuyla ilgili çok güzel haberler duyacaksınız" diye konuştu. Diğer taraftan Taliban, geçen Ağustos ayında Afganistan'ı ele geçirmesinden bu yana kadın ve kız çocuklarının haklarını koruyacağına ve aynı anda birçok özgürlüklerini ve korumalarını elinden alacağına dair uluslararası topluma defalarca güvence verdi. Ancak, okul çağındaki birçok kız çocuğu şimdiden umudunu yitirdi. 19 yaşındaki Maryam, CNN'e verdiği demeçte, "Taliban’ın hükümetlerinin tamamı kızların eğitimine karşıydı. Taliban'ın sözlerini yerine getirdiğine inanmıyorum. Duygularımızı anlamıyorlar" dedi. 17 yaşındaki Fatima ise  "Adım adım tüm özgürlüklerimizi alıyorlar. Şimdiki Taliban ve 90'ların Taliban'ı aynı. Politikalarında ve kurallarında herhangi bir değişiklik görmüyorum. Tek umudumuz, uluslararası toplumun kızların okula gitmesine izin vermesi için Taliban'a aşırı baskı yapması. Başka hiçbir şey işe yaramayacak” açıklamasını yaptı. Öte yandan, Haqqani’nin yorumları, uluslararası toplumda  Taliban'ın taahhütlerinde ciddi olduğu konusunda ikna etmeye yardımcı olacak gibi görünmüyor. Uluslararası bir STK olan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Heather Barr, "Taliban yönetimindeki hiç kimsenin  bu konuda inandırıcılığı yok. Kadınlara ve kız çocuklarına sözde saygı duydukları konusunda açıklamalarda bulundular. Ondan sonra her gün kadınlara yönelik yeni bir baskı uyguladılar ve bu zamanla yoğunlaşmaya devam etti” dedi.

Benzer haberler

Dünya
Asya, El Nino'ya hazırlanıyor: Öngörülemez ve riskli olacak 2026-06-05 08:32:00 Everest'te bir ilk: Öldü sanılan rehber altı gün sonra sürünerek geri döndü 2026-06-04 21:55:00 Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilememesi tartışma konusu oldu 2026-06-04 15:28:00 ABD'de 60 yıl sonra ilk kez et yiyen parazit görüldü 2026-06-04 14:00:00 Almanya'da 39 bin euroluk ada satışa çıktı 2026-06-04 13:53:00 İran'la savaşın sona ermesini öngören "savaş yetkileri" tasarısı kabul edildi 2026-06-04 13:33:00 NASA, Mars uzay aracı MAVEN’ın misyonunun sona erdiğini duyurdu 2026-06-04 12:03:00 Almanya tarihte ilk kez BM Güvenlik Konseyi’ne seçilemedi 2026-06-04 11:51:00 İran savaşı Japonya'da plastik poşet krizi başlattı 2026-06-04 09:50:00