ABD’den Facebook’a dava

Voice Kıbrıs Haber
ABD’de 46 eyalet ve ABD Federal Ticaret Komisyonu, ”tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle” suçladığı sosyal medya devi Facebook’a iki dava açtı. ABD’deki 50 eyaletten 46’sınının başsavcıları, Washington DC bölgesi ve Guam Adası ile Federal Ticaret Komisyonu, Facebook’a karşı iki antitröst davası açtı.
ABD hükümetinin sosyal medya devine karşı açtığı davalarda, Facebook, ”dijital pazardaki hakimiyetini kötüye kullanmak, tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle” suçlandı. New York Başsavcılığının diğer eyaletlerle Facebook’a karşı başlattığı soruşturmadan yaklaşık 14 ay sonra açılan davada, sosyal medya devinin bölünmesi istendi. New York Başsavcısı Letitia James ise yaptığı açıklamada, Facebook’u yaklaşık 10 yıldır, pazardaki hakimiyetini ve tekel gücünü kullanarak küçük rakiplerini ezme ve yarış dışı bırakmakla suçladı.
Facebook adil olmamakla suçlandı ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da rakiplerini satın alarak tekel oluşturduğu gerekçesiyle Facebook’un bölünmesi için ayrı bir dava açtı. FTC’den yapılan açıklamaya göre, Facebook rekabete aykırı bir şekilde sosyal ağ tekelini yasa dışı olarak yıllarca sürdürdü. Facebook’un 2012’de Instagram’ı, 2014’te ise mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı satın aldığının hatırlatıldığı açıklamada, şirketin yazılım geliştiricilere rekabeti engelleyici koşulları empoze etti. Facebook bu eylemleri “adil” olmadığı, rekabeti kısıtlayarak tüketicilere zarar verdiği ve reklam verenleri rekabetin faydalarından mahrum bıraktı.
FTC’nin Instagram ve WhatsApp dahil şirketin varlıklarını elden çıkarılmasını gerektirecek önlemler talep ettiğine işaret edilen açıklamada, Facebook’un yazılım geliştiricilerine rekabete aykırı koşullar empoze etmesini yasaklanmasının ve şirketin gelecekteki birleşme ve devralmalar için önceden bildirim ile onay almasını zorunlu kılınmasının istendiği aktarıldı.
BRT
Benzer haberler
Dünya
Nepal ve Çin'de hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı
Starship 1 aydan sonra okyanustan çıkarıldı
Polonya'da ilkokullarda telefon yasağı getirildi
Bahreyn'de halka en yakın güvenli yere gitme çağrısı yapıldı
Belçika'da kayıtlara geçen en sıcak yaz yaşandı
İran "Hiçbir saldırıyı karşılıksız bırakmayız"
ABD "İran’da Devrim Muhafızları Ordusu hedeflerine saldırılar başlattık"
Mısır kraliçesinin 673 pırlantalı kolyesi çalındı
Nepal’deki sel felaketi: Ölenlerin sayısı bini, kayıp sayısı üç bini aştı


