Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Fransa'da kuşatma eylemi yapan öğrencilere polis müdahalesi Ronaldo Portekiz Milli Takımı'nı bıraktı Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Kasım 2026) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İstanbul temaslarının ardından yurda döndü Cumartesi günü bazı bölgelerde 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Dünya Bankası "Gelişmekte olan ülkelerin dış borcu rekor kırdı" AJet'ten yurt dışı uçuşlarda geçerli 29 dolara indirimli bilet kampanyası Büyüklerde yeni sezonun yol haritası belirleniyor Dışişleri Bakanlığı "Gerçeklerden kopuk ve haksız ithamları bütünüyle reddediyoruz" Apartman dairesinin yatak odasında yangın meydana geldi Yolun dışına çıkan alkollü sürücü çelik bariyerlere çarparak durabildi Lapta Polis Karakolu ve civarında yarın elektrik kesintisi yapılacak Mavi Dil Hastalığı’na karşı 11 hayvancılık işletmesinde aşılama yapıldı Erhürman “Kıbrıslı Türkler ne eşitlik ne güvenlik haklarından vazgeçerler” Lefkoşa- Gazimağusa bölünmüş ana yolunu kullanan sürücülerin dikkatine Kültür Teknik Komitesi, destek almaya hak kazanan projeleri belirledi Cumhurbaşkanı Erhürman, TC Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile görüştü Eski futbolcular deneyimlerini gençlerle paylaştı Yarın birçok bölgeye 4 saat elektrik verilemeyecek Nöbetçi eczaneler (5 Kasım 2026) Fransa'da kuşatma eylemi yapan öğrencilere polis müdahalesi Ronaldo Portekiz Milli Takımı'nı bıraktı Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Kasım 2026) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İstanbul temaslarının ardından yurda döndü Cumartesi günü bazı bölgelerde 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Dünya Bankası "Gelişmekte olan ülkelerin dış borcu rekor kırdı" AJet'ten yurt dışı uçuşlarda geçerli 29 dolara indirimli bilet kampanyası Büyüklerde yeni sezonun yol haritası belirleniyor Dışişleri Bakanlığı "Gerçeklerden kopuk ve haksız ithamları bütünüyle reddediyoruz" Apartman dairesinin yatak odasında yangın meydana geldi Yolun dışına çıkan alkollü sürücü çelik bariyerlere çarparak durabildi Lapta Polis Karakolu ve civarında yarın elektrik kesintisi yapılacak Mavi Dil Hastalığı’na karşı 11 hayvancılık işletmesinde aşılama yapıldı Erhürman “Kıbrıslı Türkler ne eşitlik ne güvenlik haklarından vazgeçerler” Lefkoşa- Gazimağusa bölünmüş ana yolunu kullanan sürücülerin dikkatine Kültür Teknik Komitesi, destek almaya hak kazanan projeleri belirledi Cumhurbaşkanı Erhürman, TC Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile görüştü Eski futbolcular deneyimlerini gençlerle paylaştı Yarın birçok bölgeye 4 saat elektrik verilemeyecek Nöbetçi eczaneler (5 Kasım 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

ABD ve Fransız savaş gemileri bölgede

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
ABD ve Fransız savaş gemileri bölgede
Reklam

Güney Kıbrıs’ın, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler yüzünden, ikmal için gelen 5 Rus savaş gemisinin Limasol limanına demirlemesine izin vermediği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Rus Gemileri İstenmiyor- Ukrayna’daki Gelişmeler Yüzünden Sözlü Bir Notayla Demirlemelerine İzin Verilmedi- Fransa ve ABD’den Savaş Gemileri Normal Şekilde Geliyor” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Rusya’nın Ukrayna’daki işgali devam ettiği ve AB kararları geçerli olmayı sürdürdüğü sürece, Güney Kıbrıs limanlarının Rus gemileri için kapalı olarak addedilmeleri gerektiğini yazdı.

Kıbrıs Rum Yönetimi açısından, Ukrayna’daki savaş sürdüğü sürece Rus gemilerinin “istenmediğini” yazan gazete, bunun Kıbrıs Rum kesiminin sözlü bir notayla, beş Rus savaş gemisinin Limasol limanına demirlemesine izin vermemesinden de ortaya çıktığına işaret etti.

“Diplomatik kaynakların, Alpha’nın edindiği bilgileri gazeteye doğruladıklarını” ve Kıbrıs Rum kesiminin Rus Donanmasına ait beş geminin demirlemesine izin vermediğini yineleyen gazete, beş geminin, Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki işbirliği ve Kıbrıs Rum Yönetimi makamları tarafından kolaylıklar sağlanması çerçevesinde, Limasol Limanına planlı bir ziyaretleri bulunduğunu belirtti.

Elde edinilen bilgilere göre, bunların ikmal amacıyla limana gelecek olan firkateynler ve destek gemileri olduğunu kaydeden gazete, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nın sözlü bir notayla, Rusya’yı, Ukrayna’daki gelişmeler yüzünden kolaylık sağlanması ve demirleme izni anlaşmasının geçerli olmadığına dair bilgilendirdiğini haber verdi.

Bu durumun Rus gemilerini ikmal için başka bir liman aramak zorunda bıraktığını kaydeden gazete, Kıbrıs Rum hükümetinin kararının, Rusya aleyhindeki tedbirlerin artırılması ve Avrupa ulusal hava sahası dışında, üye devletlerin limanlarının da kapanmasına ilişkin olarak Brüksel’de devam eden tartışmaların ruhu içerisinde hareket ettiğine işaret etti.

Böyle bir kararın, ikmal için gelecek olan gemilere kolaylıklar sağlanmamasına karşın, Güney Kıbrıs açısından çok daha büyük etkiye olacağına işaret eden gazete, Kıbrıs Rum kesiminin Rus savaş gemilerinin demirlemesine izin vermesi durumunda ise “Kıbrıs denizinde Rus, Fransız ve ABD gemilerinin yan yana gitmelerine dair ciddi bir olasılık bulunduğuna” işaret etti.

ABD VE FRANSIZ SAVAŞ GEMİLERİ BÖLGEDE… ABD İLE TATBİKAT YAPILDI

Bilindiği üzere, bugünlerde Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’un Limasol açıklarında bulunduğunu ve uçak gemisine bir dizi savaş gemisinin eşlik ettiğini yazan gazete, ABD savaş gemilerinin de “Kıbrıs” deniz bölgesinde bulunduklarını belirtti.

Geçtiğimiz çarşamba günü “(A/T) USS ROSS (DDG-71)” isimli Amerikan destroyerinin “Kıbrıs” deniz bölgesinde bulunmasından ötürü, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Kurmaylığına bağlı deniz kuvvetleri komutanlığının, Limasol’un güneyinde, Amerikan donanmasıyla birlikte, “CYP/USA -01/2022” kod adlı ilk ortak deniz tatbikatını icra ettiğini kaydeden gazete, tatbikatın amacının, iki ülkenin savaş gemileri arasında deniz tatbikatları yapılması olduğunu ifade etti.

Tatbikata, Kıbrıs Rum kesimine ait “İoannidis” açık deniz gemisi ile “(A/T) USS ROSS (DDG-71)” isimli Amerikan destroyerinin katıldığını kaydeden gazete, RMMO kurmaylığından yapılan açıklamaya göre, destroyerin Limasol limanına demirlemesinden ötürü, RMMO Komutanı Korgeneral Dimokritos Zervakis’in, 28 Şubat Pazartesi günü, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber eşliğinde gemiyi ziyaret ettiğini belirtti.

Zervakis’in burada geminin sahip olduğu olanaklar ve misyonu konusunda bilgi aldığını yazan gazete, Zervakis’in ziyaret çerçevesinde “(A/T) USS ROSS (DDG-71)” gemisinin kaptanı Scott Jones’la görüştüğünü de ekledi.

Benzer haberler

Featured
Fransa'da kuşatma eylemi yapan öğrencilere polis müdahalesi 5 Kas 2026 21:44 Ronaldo Portekiz Milli Takımı'nı bıraktı 5 Kas 2026 21:40 Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Kasım 2026) 5 Kas 2026 21:32 Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İstanbul temaslarının ardından yurda döndü 5 Kas 2026 20:45 Cumartesi günü bazı bölgelerde 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak 5 Kas 2026 20:41 Dünya Bankası "Gelişmekte olan ülkelerin dış borcu rekor kırdı" 5 Kas 2026 20:16 AJet'ten yurt dışı uçuşlarda geçerli 29 dolara indirimli bilet kampanyası 5 Kas 2026 20:09 Büyüklerde yeni sezonun yol haritası belirleniyor 5 Kas 2026 19:56 Dışişleri Bakanlığı "Gerçeklerden kopuk ve haksız ithamları bütünüyle reddediyoruz" 5 Kas 2026 19:51