Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Eski İsrail Başbakanı Lapid "Netanyahu savaşı kaybetti" ABD ve İran mutabakat zaptını imzaladı Döviz piyasalarında günün son rakamları (15 Haziran 2026) Erdoğan-Guterres telefonla görüşmesinde Kıbrıs’taki son gelişmeler de ele alındı Leyen, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmayacağına işaret etti Pembe Kanatlı için kan aranıyor! Akpınar "Girne Anafartalar Lisesi’nde yaşanan olay yapısal bir eksikliğin acı sonucu" İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu’ndan liderlere barış süreci çağrısı Denktaş “Kıbrıs Rum tarafında da mal tazmin komisyonu kurulmalı” Yurttaşlık Değişiklik Yasa Tasarısı komitede onaylandı ABD'de sanayi üretimi mayısta beklentilerin altında arttı Siyasi Partiler Konseyi" yarın toplanıyor Haftalık itfaiye raporu: 3 milyon 523 bin 660 TL’lik zarar meydana geldi Meteoroloji Dairesi 16-22 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ataoğlu “3- 5 tane UBP’li vekil istedi diye 2 seçimin birlikte olmasına onay vermeyiz" Barçın "Hodri meydan çekmeyi bile beceremediler" Keser “Temennim, Medya Etik Kurulu’nun yapıcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürmesidir” Çavuşoğlu “Yenilen pehlivan güreşe doymaz” Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel’i kabul etti İnönü Kavşağı’nda seyir halindeki araç tamamen yandı Eski İsrail Başbakanı Lapid "Netanyahu savaşı kaybetti" ABD ve İran mutabakat zaptını imzaladı Döviz piyasalarında günün son rakamları (15 Haziran 2026) Erdoğan-Guterres telefonla görüşmesinde Kıbrıs’taki son gelişmeler de ele alındı Leyen, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmayacağına işaret etti Pembe Kanatlı için kan aranıyor! Akpınar "Girne Anafartalar Lisesi’nde yaşanan olay yapısal bir eksikliğin acı sonucu" İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu’ndan liderlere barış süreci çağrısı Denktaş “Kıbrıs Rum tarafında da mal tazmin komisyonu kurulmalı” Yurttaşlık Değişiklik Yasa Tasarısı komitede onaylandı ABD'de sanayi üretimi mayısta beklentilerin altında arttı Siyasi Partiler Konseyi" yarın toplanıyor Haftalık itfaiye raporu: 3 milyon 523 bin 660 TL’lik zarar meydana geldi Meteoroloji Dairesi 16-22 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ataoğlu “3- 5 tane UBP’li vekil istedi diye 2 seçimin birlikte olmasına onay vermeyiz" Barçın "Hodri meydan çekmeyi bile beceremediler" Keser “Temennim, Medya Etik Kurulu’nun yapıcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürmesidir” Çavuşoğlu “Yenilen pehlivan güreşe doymaz” Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel’i kabul etti İnönü Kavşağı’nda seyir halindeki araç tamamen yandı
Dolar
Euro
Sterlin

ABD, eski Küba lideri Raul Castro'ya cinayet davası açtı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
ABD, eski Küba lideri Raul Castro'ya cinayet davası açtı

ABD, Küba'nın eski lideri 94 yaşındaki Raul Castro hakkında, 1996 yılında Florida ile Küba arasında iki sivil uçağın düşürülmesi ve dört kişinin ölümüyle ilgili olarak "ABD vatandaşlarını öldürmek için komplo kurmak" ve diğer suçlardan dava açtı.

Miami'deki Özgürlük Kulesi'nde (Freedom Tower) düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Adalet Bakanı Vekili Todd Blanche, nisan ayında bir büyük jüri tarafından hazırlanan ve çarşamba günü gizliliği kaldırılan iddianameyi duyurdu.

İddianamede Castro ve diğer beş Kübalı askeri yetkili, Küba kökenli Amerikalıların kurduğu "Brothers to the Rescue" (Kurtarma Kardeşleri) grubuna ait iki silahsız sivil uçağı uluslararası hava sahasında düşürmekle suçlanıyor. Olayda Armando Alejandre Jr, Carlos Alberto Costa, Mario Manuel de la Peña ve Pablo Morales hayatını kaybetmişti.

Bakan Vekili Blanche, "Neredeyse 30 yıldır dört Amerikalının ailesi adalet bekliyordu. ABD ve Başkan Trump vatandaşlarını unutmaz ve unutmayacaktır. Eğer Amerikalıları öldürürseniz, kim olduğunuza, hangi unvanı taşıdığınıza ve ne kadar zaman geçtiğine bakılmaksızın peşinizden geliriz" dedi. İddianamedeki cinayet ve komplo suçlamaları, idam veya ömür boyu hapis cezası öngörüyor.

Küba'dan sert tepki: Siyasi bir manevra

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, ABD'nin suçlamalarını sert bir dille eleştirerek, bunu "hiçbir hukuki dayanağı olmayan siyasi bir manevra" olarak nitelendirdi.

Díaz-Canel, uçakların düşürülmesinin "Küba kara sularında meşru müdafaa" olduğunu savunarak ABD'yi gerçekleri çarpıtmakla ve Küba halkına toplu cezalandırma uygulamakla suçladı. Díaz-Canel ayrıca, bu iddianamenin Küba'ya yönelik olası bir askeri saldırıyı meşrulaştırmak için uydurulduğunu iddia etti.

"Kendi rızasıyla ya da başka bir yolla buraya gelecektir"

Gazetecilerin Castro'nun ABD'de yargılanması için nasıl bir yol izleneceğine dair sorularını yanıtlayan Todd Blanche, eski lider hakkında yakalama kararı çıkarıldığını doğruladı.

Blanche, ABD'nin operasyon düzenleyip düzenlemeyeceğine dair ayrıntı vermekten kaçınarak, "Kendi rızasıyla ya da başka bir yolla, buraya gelmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Bu açıklama, ABD özel kuvvetlerinin ocak ayında benzer suçlamalarla Venezuela'da gerçekleştirdiği operasyonla eski Devlet Başkanı Nicolás Maduro'yu ele geçirip New York'ta hapse atmasını akıllara getirdi. Siyaset uzmanları, ABD'nin bu hamleyle Küba hükümeti üzerindeki baskıyı kademeli olarak artırmayı ve masada teslim olmaya zorlamayı amaçladığını belirtiyor.

Ambargo ve kesintiler gölgesinde gerilim artıyor

ABD, son dönemde Küba'ya yönelik yaptırımları sıkılaştırırken, adaya yönelik petrol ve yakıt blokajı nedeniyle Küba'da elektrik kesintileri ve gıda kıtlığı yaşanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Küba'nın bağımsızlık gününe denk gelen mesajında, adadaki elektrik ve gıda krizinin sorumlusunun Küba ordusu tarafından yönetilen GAESA holdingi olduğunu belirterek, "Başkan Trump, ABD ile yeni bir Küba arasında yeni bir yol sunuyor" dedi.

Başkan Trump ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Küba kökenli Amerikalılarla harika ilişkileri olduğunu ifade ederek, "İnsani açıdan yardım etmek için buradayız" değerlendirmesinde bulundu.

Fidel Castro'nun kardeşi olan ve Küba Devrimi'nin yaşayan son lideri olarak kabul edilen Raúl Castro, 2008-2018 yılları arasında devlet başkanlığı yapmış ve Barack Obama dönemiyle kısa süren bir yumuşama sürecine öncülük etmişti.

Castro, aktif görevlerinden birkaç yıl önce emekli olmuş olsa da ada siyasetindeki en nüfuzlu figürlerden biri olmaya devam ediyor.

Benzer haberler

Dünya
Eski İsrail Başbakanı Lapid "Netanyahu savaşı kaybetti" 2026-06-15 21:46:00 ABD ve İran mutabakat zaptını imzaladı 2026-06-15 21:39:00 Leyen, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmayacağına işaret etti 2026-06-15 21:16:00 İngiltere'de 16 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanması yasaklanacak 2026-06-15 14:13:00 Trump'tan İran'a nükleer anlaşma sağlanamaması halinde saldırıları yeniden başlatma tehdidi 2026-06-15 13:31:00 Hırvatistan'da yolcu gemisi ile yelkenli tekne çarpıştı: Üç ölü, bir kayıp 2026-06-15 11:14:00 ABD'nin Missouri eyaletinde uçak düştü: 12 kişi öldü 2026-06-15 09:53:00 Brezilya'da iki helikopter havada çarpıştı: 6 ölü 2026-06-15 09:13:00 ABD ve İran anlaşmaya vardı: İmzalar İsviçre'de atılacak 2026-06-15 09:03:00