Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Gazze'de yakıt eksikliği hastanelerin jeneratörlerini durma ve bozulma noktasına getirdi Zonguldak'ta 3 katlı bina çöktü, 1 kişi hayatını kaybetti KTEMB “Elektrik kaynaklı yangınları önlemek mümkün” Küresel piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi Çeler’den tüm siyasi partilere “Dokunulmazlık taahhüdünü siz de imzalayın” Alayköy Sanayi'de araç yangını: 1 araç tamamen, 1 araç ise kısmen yandı “ROBİN” oyununun biletleri satışa sunuldu 16 yaşındaki genç tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı KTÖS'ün Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu’nda iş bırakma eylemleri devam ediyor POLVAK ile Özant Dental Klinik arasında iş birliği protokolü imzalandı Yunanistan'da eğitim protestosu: Binlerce kişi Atina sokaklarını doldurdu Petrolde arz riskleri fiyatlanıyor Trump “İran'la savaşa girmek yaptığımız en iyi işlerden biri” Güç-Sen’den Mağusa Limanı için somut önlem çağrısı Dünyada siber güvenlik alarmı Yapay zekanın karanlık yüzü: Su ve elektrik sistemleri risk altında Altında sert düşüş: 4 bin 100 dolar sınırı aşağı yönlü kırıldı Meta'ya 25 milyar dolarlık gizlilik cezası Döviz kurlarında son durum (22 Ekim 2026) En son hava durumu tahminleri (22 Ekim 2026) Gazze'de yakıt eksikliği hastanelerin jeneratörlerini durma ve bozulma noktasına getirdi Zonguldak'ta 3 katlı bina çöktü, 1 kişi hayatını kaybetti KTEMB “Elektrik kaynaklı yangınları önlemek mümkün” Küresel piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi Çeler’den tüm siyasi partilere “Dokunulmazlık taahhüdünü siz de imzalayın” Alayköy Sanayi'de araç yangını: 1 araç tamamen, 1 araç ise kısmen yandı “ROBİN” oyununun biletleri satışa sunuldu 16 yaşındaki genç tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı KTÖS'ün Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu’nda iş bırakma eylemleri devam ediyor POLVAK ile Özant Dental Klinik arasında iş birliği protokolü imzalandı Yunanistan'da eğitim protestosu: Binlerce kişi Atina sokaklarını doldurdu Petrolde arz riskleri fiyatlanıyor Trump “İran'la savaşa girmek yaptığımız en iyi işlerden biri” Güç-Sen’den Mağusa Limanı için somut önlem çağrısı Dünyada siber güvenlik alarmı Yapay zekanın karanlık yüzü: Su ve elektrik sistemleri risk altında Altında sert düşüş: 4 bin 100 dolar sınırı aşağı yönlü kırıldı Meta'ya 25 milyar dolarlık gizlilik cezası Döviz kurlarında son durum (22 Ekim 2026) En son hava durumu tahminleri (22 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

AB "Türkiye'nin tek taraflı eylemlerinden üzüntü duyuyoruz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
AB "Türkiye'nin tek taraflı eylemlerinden üzüntü duyuyoruz"
Reklam

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesinin sonuç bildirisinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de "tek taraflı" eylemlerde bulunduğu savunularak AB Konseyi'nin bundan dolayı üzüntü duyduğu belirtildi.

Zirvenin sonunda yayımlanan sonuç bildirisinin dış ilişkiler bölümünde Türkiye ile ilgili 2 madde yer aldı. Bildiride, 1-2 Ekim'de yapılan zirvede alınan kararlara atıf yapılarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de son arama çalışmalarıyla "tek taraflı ve provokatif eylemlerde bulunduğu" savunuldu ve bundan dolayı AB Konseyi'nin üzüntü duyduğu ifade edildi.

Kıbrıs adasındaki Maraş'ın statüsüyle ilgili "BM Güvenlik Konseyi'nin 550 ve 789 sayılı kararlarına saygı duyulması" istenen bildiride, AB'nin Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimiyle dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Bildiride, AB Konseyi'nin Türkiye'yi "eylemlerinden geri dönmeye ve gerginliğin düşürülmesi için çalışmaya çağırdığı" ifade edildi.

AFRİKA-AB İLİŞKİLERİ

Afrika-AB ilişkilerine geniş yer ayrılan bildiride Afrika ile stratejik ilişkilere büyük önem verildiği vurgulanırken, Afrika ülkeleri ile siyasi ilişkileri tüm alanlarda derinleştirme ve yenileme ihtiyacının altı çizildi. Kovid-19 döneminde AB'nin Afrika'daki sağlık sistemini güçlendirme ve uluslararası borçların hafifletilmesine yönelik çabalarıyla ilgili taahhüdü bildiride yer aldı.

Bildiride Afrika'nın ekonomik dönüşümünde AB'nin ortaklığı ilerletme isteğinin ve yatırım programlarını genişletme arzusunun altı çizilerek, dijital ekonomi, yenilenebilir enerji, ulaştırma, sağlık ve tarımsal gıda sektörlerinin iş birliği ve yatırım için en önemli alanlar olduğu ifade edildi. AB Konseyi ayrıca Afrika'da barış, güvenlik ve istikrarın önemine vurgu yaparak, AB'nin Afrikalı ortaklarıyla yasal göç, yasa dışı göçle mücadele, yasa dışı göçmenlerin geri kabulü, göçmen kaçakçılığıyla mücadele konularında çalışmak istediği belirtildi.

BELARUS VE RUSYA

Belarus'a da yer verilen bildiride, 12 Ekim'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısında alınan yaptırımları da içeren kararların onaylandığı, Belarus'un misilleme tedbirlerine karşı AB'nin Litvanya ve Polonya ile dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Bildiride, Rusya'ya çağrı yapılarak Avustralya ve Hollanda ile Malezya Havayollarına ait 298 yolcu taşıyan MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesiyle ilgili üçlü görüşmelere devam etmesi istendi.

AB Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinin iklim ve çevre, Kovid-19 salgınıyla mücadele ve Brexit sonrası AB-İngiltere ilişkileri ile ilgili maddeleri ise dünkü oturumdan sonra yayımlanmıştı.

(AA)

Benzer haberler

Dünya
Gazze'de yakıt eksikliği hastanelerin jeneratörlerini durma ve bozulma noktasına getirdi 22 Eki 2026 12:12 Yunanistan'da eğitim protestosu: Binlerce kişi Atina sokaklarını doldurdu 22 Eki 2026 09:50 Trump “İran'la savaşa girmek yaptığımız en iyi işlerden biri” 22 Eki 2026 09:36 Meta'ya 25 milyar dolarlık gizlilik cezası 22 Eki 2026 08:37 BBC tasarruf için 2 kanal ve 1 radyoyu kapatıp bazı çalışanları işten çıkaracağını duyurdu 21 Eki 2026 22:05 Whakaari Yanardağı'nın alarm seviyesi yükseltildi 21 Eki 2026 22:00 İngiltere'de hükümetin hataları nedeniyle COVID-19'un bakım evlerinde hızla yayıldığı rapor edildi 21 Eki 2026 21:53 Dünya kritik eşiği aşmak üzere 21 Eki 2026 21:38 Paris ve Lyon'da kısmi sokağa çıkma yasağı 1 gün uzatıldı 21 Eki 2026 19:59