Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Liderler görüşmesi başladı İsveç hükümeti güvenlik nedeniyle ChatGPT ve Claude kullanımını yasakladı Erdoğan "Biz, Doğu Akdeniz'de birilerine gol atmanın peşinde değiliz” Nezahat Batuar Bolgan için acil kan aranıyor ABD'deki Kongre ara seçimleri yaklaşırken anketlerdeki tablo netleşiyor Futbolun efsaneleri İskele'de buluşacak Rusya, Ukrayna'da Herson yönünde geçici ateşkesi başlattı Borsa güne yüzde 0,12 düşüşle başladı GAÜ, BIOMED 2026'da temsil edildi Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki yükselişle temkinli iyimserlik öne çıkıyor Apple ekran sorunu olan iPhone Duo cihazlarını değiştirecek Pile'de minik öğrencilerden "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" etkinliği Petrol fiyatları 110,34 dolardan işlem görüyor Serakıncı “Meme kanseri görülme yaşı 40-49 aralığına geriledi” Resmiye Eroğlu Canaltay da adaylıktan çekildi  İsrail 120 milletvekilini belirlemek için sandık başında Altın dip seviyeden dönecek mi? Üstel aday belirleme ve sıralama seçimine ilişkin açıklama yaptı Döviz kurlarında son durum (27 Ekim 2026) En son hava durumu tahminleri (27 Ekim 2026) Liderler görüşmesi başladı İsveç hükümeti güvenlik nedeniyle ChatGPT ve Claude kullanımını yasakladı Erdoğan "Biz, Doğu Akdeniz'de birilerine gol atmanın peşinde değiliz” Nezahat Batuar Bolgan için acil kan aranıyor ABD'deki Kongre ara seçimleri yaklaşırken anketlerdeki tablo netleşiyor Futbolun efsaneleri İskele'de buluşacak Rusya, Ukrayna'da Herson yönünde geçici ateşkesi başlattı Borsa güne yüzde 0,12 düşüşle başladı GAÜ, BIOMED 2026'da temsil edildi Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki yükselişle temkinli iyimserlik öne çıkıyor Apple ekran sorunu olan iPhone Duo cihazlarını değiştirecek Pile'de minik öğrencilerden "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" etkinliği Petrol fiyatları 110,34 dolardan işlem görüyor Serakıncı “Meme kanseri görülme yaşı 40-49 aralığına geriledi” Resmiye Eroğlu Canaltay da adaylıktan çekildi  İsrail 120 milletvekilini belirlemek için sandık başında Altın dip seviyeden dönecek mi? Üstel aday belirleme ve sıralama seçimine ilişkin açıklama yaptı Döviz kurlarında son durum (27 Ekim 2026) En son hava durumu tahminleri (27 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

AB liderler zirvesi tekrar uzatıldı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
AB liderler zirvesi tekrar uzatıldı
Reklam

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik etkilerine karşı hazırlanan kurtarma programı ve gelecekteki bütçe konusunda cuma gününden bu yana devam eden müzakerelerde henüz anlaşma sağlayamazken zirve programı tekrar uzatıldı.

AB Konseyi Başkanı Sözcüsü Barend Leyts, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, cuma gününden bu yana Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin uzatıldığını açıkladı.

Leyts, liderlerin toplantılara bir süre ara verdiklerini, öğleden sonra tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.

AB Liderler Zirvesi'nin 17-18 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanmıştı. Görüşmelerde uzlaşı sağlanmadığı için program uzatılmıştı.

ZİRVE HAKKINDA

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık ettiği zirveye, üye 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanları ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katılıyor.

Zirvede, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027'deki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı müzakere ediliyor.

Liderler, kurtarma programının boyutunu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak denetim mekanizmasıyla koşullarını ele alıyor.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere eden liderler, bütçenin boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacaklarını tartışıyor.

Üye ülkelerin oy birliğiyle belirlenecek kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe konusunda anlaşma sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu müzakereler gerçekleşiyor.

TARTIŞMALAR

AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Hollanda, Danimarka, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soğuk karşılıyor.

Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koşullu" biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.

Söz konusu ülkeler, hibe verilmesi durumunda sıkı bir denetim mekanizması talep ediyor.

Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüğü şartına bağlanmasına soğuk bakıyor. Böyle bir durumda bütçe ve kurtarma programını veto etmeyi planlıyor.

AB bütçesi ve kurtarma programına ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyindeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla alınıyor.

(AA)

Benzer haberler

Dünya
İsveç hükümeti güvenlik nedeniyle ChatGPT ve Claude kullanımını yasakladı 27 Eki 2026 11:27 ABD'deki Kongre ara seçimleri yaklaşırken anketlerdeki tablo netleşiyor 27 Eki 2026 11:10 Rusya, Ukrayna'da Herson yönünde geçici ateşkesi başlattı 27 Eki 2026 10:16 İsrail 120 milletvekilini belirlemek için sandık başında 27 Eki 2026 09:15 Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı 26 Eki 2026 22:07 Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu 26 Eki 2026 21:48 Nobel alamayan Trump öfkeli "Norveç'ten hiç kimseyi ülkemde istemiyorum" 26 Eki 2026 10:10 Lula da Silva 4'üncü kez başkan oldu "Brezilya kimsenin arka bahçesi değil" 26 Eki 2026 08:58 Çin'in Tibet Özer Bölgesi'nde bir deprem daha meydana geldi 25 Eki 2026 20:37