AB'den Facebook ve Instagram'a suçlama

Voice Kıbrıs Haber
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Meta'yı Facebook ve Instagram platformlarında kullanıcıları bağımlılığa yönlendiren tasarım unsurları nedeniyle dijital kuralları ihlal etmekle suçladı.
AB Komisyonu, Meta hakkında yürütülen soruşturmada Facebook ve Instagram'da bağımlılık yapıcı tasarımların Dijital Hizmetler Yasası'nı ihlal ettiğine dair ön bulgulara ulaşıldığını açıkladı.
Açıklamada, Facebook ve Instagram'da kullanılan sonsuz kaydırma, otomatik oynatma, anlık bildirimler ve yüksek düzeyde kişiselleştirilmiş öneri sistemlerinin kullanıcıların fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerinde oluşturduğu risklerin yeterince değerlendirilmediğinin tespit edildiği bildirildi.
Özellikle sonsuz kaydırma, otomatik oynatma ve kişiselleştirilmiş içerik önerilerinin kullanıcıların platformda daha uzun süre kalmasına yol açtığı kaydedilen açıklamada, bunların sağlıksız kullanım alışkanlıklarını ve zorlayıcı kullanım davranışlarını teşvik ettiği belirtildi.
"Bağımlılık yapıcı tasarımından kaynaklanan risklerle etkili mücadele edilmiyor"
Açıklamada, Meta'nın çocukların gece saatlerinde Instagram veya Facebook'ta geçirdikleri süreye ilişkin mevcut bilgileri göz ardı ettiğine işaret edilerek, "Meta'nın mevcut risk azaltma önlemleri bağımlılık yapıcı tasarımından kaynaklanan risklerle etkili bir şekilde mücadele edilmediğini göstermektedir." ifadesi kullanıldı.
Meta'nın Facebook ve Instagram'ın tasarımında değişikliğe gitmesi gerektiği belirtilen açıklamada, söz konusu bulguların soruşturmanın nihai sonucunu oluşturmadığı ve Meta'nın savunmasını sunma hakkı bulunduğu anımsatıldı.
Açıklamada, soruşturma sonunda Komisyonun ihlal kararı vermesi halinde Meta'ya küresel yıllık cirosunun yüzde 6'sına kadar idari para cezası uygulanabileceği hatırlatıldı.
Benzer haberler
Featured
İngiltere'de kene alarmı: Şehir merkezlerinde de var
Panda diplomasisi geri döndü: Birkaç gün içinde ulaşacaklar
Döviz piyasalarında günün son rakamları (25 Eylül 2026)
İran "Olası saldırı durumunda farklı silahlar kullanacağız"
Endonezya'da 13 Eylül'de alabora olan feribottaki 52 kişinin cesedine ulaşıldı
Volkswagen Grubu 2,8 milyon aracı geri çağıracak
Halkın Partisi’nde milletvekili adaylığı başvuruları 28 Eylül’de başlıyor
Lefkoşa Sanat Merkezi’nde iki sergi açılışı birden yapılacak
Oymen "Gıda güvenliğinde yapılan her ihmal toplum sağlığını riske atıyor"



