AB, civa bulunan ampullerin kullanımını yasaklıyor

Voice Kıbrıs Haber
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle içinde cıva bulunan ampullerin kullanımını bazı istisnalar dışında yasaklayan kuralları kabul etti.
AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, genel aydınlatmada kullanılan düz floresan gibi cıva içeren ampuller, sağlığa ve çevreye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle piyasada satılamayacak.
Yeni kurallara uyum sağlanması için ekonomik aktörlere 12 ila 18 ay geçiş süre imkanı verilecek.
Sanayi ve tıp gibi alanlarda cıva içeren ampullere yeterli alternatifin henüz bulunmadığı durumlarda bazı ampul kategorilerinin kullanımına bir süre için istisnalar tanınabilecek.
AB Komisyonu piyasada artık LED gibi cıvasız ve güvenli alternatif aydınlatma ürünleri bulunduğu için böyle bir karar alındığını bildirdi.
Cıva içeren ampullerin kırıldığında sağlığa ve çevreye ciddi zarar verebileceği belirtiliyor.
AB Komisyonunun verdiği bilgiye göre, AB pazarına bugüne kadar çoğu kompakt ve düz florasan olmak üzere 5 milyar civarında cıva içeren ampul sürülmüştü.
Benzer haberler
Dünya
Berlin'de protestocu aktivistlere polisten sert müdahale
Yarı vücudu uçağın dışına savrulan yolcunun eşi o anları anlattı 'Öleceksek birlikte ölelim dedim'
Yunanistan'ın Eğriboz Adası'ndaki orman yangını nedeniyle bir köy tahliye edildi
Nijerya'da toprak kayması: 5 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi kayıp
İtalya, aşırı sıcaklar ve orman yangınlarıyla mücadele ediyor
Fildişi Sahili'nde yolcu otobüsünün nehre düşmesi sonucu 14 kişi öldü
Japonya’da taht krizi derinleşiyor: Kadınların imparator olmasına neden izin verilmiyor?
ABD'de 12 eyalet Paramount'un Warner Bros. Discovery'yi satın alma girişimine karşı dava açtı
Pilot uçakla gökyüzüne "sıkıldım" yazdı, izne çıkarıldı



