Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Belçika'da grev nedeniyle uçuş iptalleri ve ulaşımda aksamalar bekleniyor Üstel "Kimse bizi ölüm tehditleriyle, asma tehditleriyle ve ucuz siyasi eylemlerle sindiremez" Nepal'de selde kaybolanlar için arama kurtarma çalışmaları sona eriyor OpenAI, yapay zekanın çözdüğü 377 matematik problemine ilişkin sonuçları yayımladı Döviz piyasalarında günün son rakamları (7 Ekim 2026) Bakanlar Kurulu grevi yasakladı, EL-SEN uymama kararı aldı Gemi faciasında yaşamını yitiren Özgür Gönül ve Mahmut Demir'in cenazeleri defnedildi 7. Güneşköy Nar Panayırı iptal edildi Borsa günü yüzde 2,03 değer kaybederek tamamladı TAÇEM’de 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı başladı KTOEÖS, Gazimağusa okullarında yarın öğleden sonra grev yapacak LTB Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu için LTB önünde kayıt noktası oluşturulacak Gemi Faciasını Araştırma Komitesi toplandı Cumhuriyet Meclisi yaz tatilinin sona ermesinin ardından yarın toplanacak Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu sezonunu Robin oyunuyla açıyor Erhürman “Gençlerimizin dünyayla buluşmasını sağlamak için çalışmaya, diyalog ve diplomasiye devam edeceğiz” Meteoroloji Dairesi 8-14 Ekim tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı DİSİ, Kıbrıs Rum yönetimi başkan adayını ilk kez sandıkta belirleyecek “Athienu (Kiracıköy) Ekmeği ve Lokumu" için coğrafi işareti korumalı ürün tescil başvurusu GAÜ Rektörlüğü "Ölüm veya kalıcı sakatlık riski bulunan bir insana tıbbi müdahale yapılmaması kabul edilemez" Belçika'da grev nedeniyle uçuş iptalleri ve ulaşımda aksamalar bekleniyor Üstel "Kimse bizi ölüm tehditleriyle, asma tehditleriyle ve ucuz siyasi eylemlerle sindiremez" Nepal'de selde kaybolanlar için arama kurtarma çalışmaları sona eriyor OpenAI, yapay zekanın çözdüğü 377 matematik problemine ilişkin sonuçları yayımladı Döviz piyasalarında günün son rakamları (7 Ekim 2026) Bakanlar Kurulu grevi yasakladı, EL-SEN uymama kararı aldı Gemi faciasında yaşamını yitiren Özgür Gönül ve Mahmut Demir'in cenazeleri defnedildi 7. Güneşköy Nar Panayırı iptal edildi Borsa günü yüzde 2,03 değer kaybederek tamamladı TAÇEM’de 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı başladı KTOEÖS, Gazimağusa okullarında yarın öğleden sonra grev yapacak LTB Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu için LTB önünde kayıt noktası oluşturulacak Gemi Faciasını Araştırma Komitesi toplandı Cumhuriyet Meclisi yaz tatilinin sona ermesinin ardından yarın toplanacak Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu sezonunu Robin oyunuyla açıyor Erhürman “Gençlerimizin dünyayla buluşmasını sağlamak için çalışmaya, diyalog ve diplomasiye devam edeceğiz” Meteoroloji Dairesi 8-14 Ekim tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı DİSİ, Kıbrıs Rum yönetimi başkan adayını ilk kez sandıkta belirleyecek “Athienu (Kiracıköy) Ekmeği ve Lokumu" için coğrafi işareti korumalı ürün tescil başvurusu GAÜ Rektörlüğü "Ölüm veya kalıcı sakatlık riski bulunan bir insana tıbbi müdahale yapılmaması kabul edilemez"
Dolar —
Euro —
Sterlin —

AB, 7 üye ülkeye yönelik bütçe disiplin süreci başlattı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
AB, 7 üye ülkeye yönelik bütçe disiplin süreci başlattı
Reklam

Avrupa Birliği (AB), yüksek bütçe açıkları nedeniyle Fransa, İtalya ve Belçika'nın da aralarında yer aldığı 7 üye ülkeye yönelik disiplin süreci başlattı. AB Konseyi, üye ülkelerin maliye politikalarının koordine edilmesini sağlamak için tasarlanmış kurallar bütünü olan İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamında aşırı bütçe açığı bulunduğu belirlenen 7 üye ülkeye yönelik "aşırı açık prosedürü" başlatıldığını bildirdi. Açıklamada, Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya'da aşırı bütçe açıklarının varlığını tespit eden kararların Konseyde kabul edildiği belirtildi. Bütün üye ülkelerin kamu bütçelerinde disiplin uygulaması ve aşırı açık vermekten kaçınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, hedefin, kamu borcunu düşük seviyelerde tutmak ve yüksek borçları sürdürülebilir seviyelere indirmek olduğu vurgulandı. Açıklamada, bütün üye ülkelerin AB antlaşmalarında belirlenen kriterler ve referans değerler temelinde bütçe disiplinine uymak zorunda olduğu, bütçe açıklarının GSYH'nin yüzde 3'ünü ve borçların da yüzde 60'ı aşmaması gerektiği ifade edildi. AB mali kuralları, üye ülkelerin kamu açık ve borçlarını sınırlandırıyor. Bu sınırlar aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve etkin mücadele yapılması gerekiyor ancak AB ülkelerinin önemli bir kısmı mali kurallara uymuyor. Disiplin prosedürü ile aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmaları amaçlanıyor. Mali kurallara uymayan ülkeler, disiplin sürecinin sonunda para cezasına çarptırılabiliyor. AB üyesi ülkeler 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle söz konusu kuralları askıya almış, uygulama Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji ve enflasyon kriziyle devam etmişti.​​​​​​​ Geçen yıl İtalya yüzde 7,4, Macaristan yüzde 6,7, Romanya yüzde 6,6, Fransa yüzde 5,5, Polonya yüzde 5,1, Malta ve Slovakya yüzde 4,9, Belçika yüzde 4,4 bütçe açığı vermişti.

Benzer haberler

Dünya
Belçika'da grev nedeniyle uçuş iptalleri ve ulaşımda aksamalar bekleniyor 7 Eki 2026 22:10 Nepal'de selde kaybolanlar için arama kurtarma çalışmaları sona eriyor 7 Eki 2026 21:50 Rusya, veba laboratuvarı çalışanının ölümüne ilişkin açıklama yaptı 7 Eki 2026 14:37 ABD'de idam edilen mahkum Christa Pike hastanede uyandı ve konuştu 7 Eki 2026 09:46 1950'den bu yana görülen en büyük El Nino'nun daha şiddetlisi geliyor 7 Eki 2026 07:56 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu 6 Eki 2026 22:05 Fransa'da eylemler nedeniyle liselerde eğitime ara verildi 6 Eki 2026 21:58 Kenya'da ilk Ebola vakası doğrulandı 6 Eki 2026 15:10 Nijerya'da askeri uçak kazası nedeniyle 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi 6 Eki 2026 09:40