Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Petrol fiyatları haftaya 86,61 dolardan başladı Ağaca çarpan araç alev aldı 3 kişi yaralandı! Cumhurbaşkanı Erhürman ve Holguin görüşmesi başladı Telsimlilere bir yılda 1.5 miyon GB doğum günü hediyesi İş Kadınları Derneği’nden paydaş kurumlara ziyaret Güney'deki elektrik depolama ünitelerinin 2027 yılı başlarında devreye girmesi bekleniyor Televizyon karşısında uzun zaman geçirmek beyin hacmini küçültüyor Meslek örgütleri “Kalıcı barış ve ortak gelecek için tüm taraflar sorumluluk almalı” Tuncay “Türk ve Rum mezarlıklarındaki koruma ve restorasyon çalışmaları sürüyor” Borsa haftaya 0,61 yükselişle başladı Akpınar "Guterres'in temaslarının Kıbrıs müzakere süreci açısından yapıcı sonuçlar doğurmasını temenni ediyoruz" KARK “K9 ekibi, buğday silosundaki zehirli kimyasal nedeniyle sahaya sürülmedi” ABD'de yemek festivalinde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı Küresel piyasalar, haftaya jeopolitik gerilimlerin hafiflemesiyle pozitif başladı Köseoğlu "Yeterlik ve İngilizce sınavları tamamlandı, 4 bin 717 aday katıldı" İran, 4 ayda 11 milyar dolarlık petrol sattı Berlin saldırganı ölü olarak ele geçirildi Çatışma durdu, altın fiyatları yükseldi OpenAI’ın yapay zeka modelleri test sırasında siber saldırı düzenledi Döviz kurlarında son durum (27 Temmuz 2026) Petrol fiyatları haftaya 86,61 dolardan başladı Ağaca çarpan araç alev aldı 3 kişi yaralandı! Cumhurbaşkanı Erhürman ve Holguin görüşmesi başladı Telsimlilere bir yılda 1.5 miyon GB doğum günü hediyesi İş Kadınları Derneği’nden paydaş kurumlara ziyaret Güney'deki elektrik depolama ünitelerinin 2027 yılı başlarında devreye girmesi bekleniyor Televizyon karşısında uzun zaman geçirmek beyin hacmini küçültüyor Meslek örgütleri “Kalıcı barış ve ortak gelecek için tüm taraflar sorumluluk almalı” Tuncay “Türk ve Rum mezarlıklarındaki koruma ve restorasyon çalışmaları sürüyor” Borsa haftaya 0,61 yükselişle başladı Akpınar "Guterres'in temaslarının Kıbrıs müzakere süreci açısından yapıcı sonuçlar doğurmasını temenni ediyoruz" KARK “K9 ekibi, buğday silosundaki zehirli kimyasal nedeniyle sahaya sürülmedi” ABD'de yemek festivalinde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı Küresel piyasalar, haftaya jeopolitik gerilimlerin hafiflemesiyle pozitif başladı Köseoğlu "Yeterlik ve İngilizce sınavları tamamlandı, 4 bin 717 aday katıldı" İran, 4 ayda 11 milyar dolarlık petrol sattı Berlin saldırganı ölü olarak ele geçirildi Çatışma durdu, altın fiyatları yükseldi OpenAI’ın yapay zeka modelleri test sırasında siber saldırı düzenledi Döviz kurlarında son durum (27 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

2022'ye Erdoğan'ın Kıbrıs çağrısı damga vurdu

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
2022'ye Erdoğan'ın Kıbrıs çağrısı damga vurdu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurul’unda yaptığı KKTC’nin tanınması yönündeki çağrısı ve hemen ardından “tarihi bir adım olarak nitelendirilen” KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmesi 2022’ye damga vurdu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “KKTC'nin statüsünün gerçek anlamda yükselme yılı” olarak nitelediği 2022’de Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye’nin de tam desteğiyle geçen yıl başlatılan Kıbrıs sorununa “iki ayrı egemen eşit devlet ve kurumsal iş birliğine dayalı çözüm” bulma arayış ve çalışmaları sürdürüldü.

Tatar, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşüp, izolasyonların kaldırılması konusunda inisiyatif almasını istedi. Tatar, yeni bir müzakere sürecinin ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyidiyle mümkün olabileceğini anlattı.

Kıbrıs Türk tarafı resmi müzakere sürecine geçebilmek için Kıbrıs'ta iki ayrı egemen eşit devletin kabul edilmesi gerektiğini, federasyon görüşmelerine girilmeyeceğini vurgulamayı sürdürürken, Rum Yönetimi buna karşın BM parametrelerine uygun bir çözümü müzakere etmeye hazır yineledi.

Kıbrıs Türk tarafının sunduğu “Hidrokarbon yatakları, tüm adanın Türkiye üzerinden AB enterkonnekte sistemine dahil olması, güneş enerjisinin etkin olarak işbirliği içerisinde kullanılması ve Türkiye'den gelen su dahil olmak üzere, adanın tatlı su kaynaklarının kullanılması” ve “adanın mayınlardan temizlenmesi ve düzensiz göçle mücadele konularında” iş birliği önerileri Rum tarafınca yeniden kabul edilmedi.

BM ise adadaki taraflar arasındaki siyasi farklılıklar derinleşirken çözüme güvenin azaldığına işaret ederek, “diyalog ve yakınlaşma” çağrısı yaptı.

KKTC’ye gelen Pakistan, Gambiya ve Azerbaycan yetkilileri de iş birliğini geliştirme isteklerini ifade etmesi, önemli bir adım olarak addedildi.

Benzer haberler

Featured
Petrol fiyatları haftaya 86,61 dolardan başladı 2026-07-27 12:10:24 Ağaca çarpan araç alev aldı 3 kişi yaralandı! 2026-07-27 12:06:34 Cumhurbaşkanı Erhürman ve Holguin görüşmesi başladı 2026-07-27 11:32:00 Telsimlilere bir yılda 1.5 miyon GB doğum günü hediyesi 2026-07-27 11:11:38 İş Kadınları Derneği’nden paydaş kurumlara ziyaret 2026-07-27 11:04:49 Güney'deki elektrik depolama ünitelerinin 2027 yılı başlarında devreye girmesi bekleniyor 2026-07-27 11:00:15 Televizyon karşısında uzun zaman geçirmek beyin hacmini küçültüyor 2026-07-27 10:56:06 Meslek örgütleri “Kalıcı barış ve ortak gelecek için tüm taraflar sorumluluk almalı” 2026-07-27 10:48:53 Tuncay “Türk ve Rum mezarlıklarındaki koruma ve restorasyon çalışmaları sürüyor” 2026-07-27 10:19:58