17 bin yıllık müzik aleti bulundu
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Fransa’daki bir müzede 80 yıldan fazla bir süredir göz ardı edilen 17 bin yıllık bir deniz kabuğunun, türünün bilinen en eski üflemeli çalgısı olduğu keşfedildi. Deniz kabuğu ilk olarak, 1931'de Pireneler'deki bir avcı-toplayıcı mağarasında bulundu. Arkeologlar, onun başlangıçta Taş Devri halkı tarafından çeşitli törenlerde kullanılan bir kupa olduğunu varsaydı.
Güney Fransa'daki Muséum de Toulouse'da tutulan eserlerin yakın tarihli bir envanteri sırasında, deniz kabuğu yeniden incelendi. Science Advances adlı dergide yayımlanan çalışma, deniz kabuğunun tutulmak için dikkatlice delindiğini ve şekillendirildiğini ortaya koydu.
MÜKEMMLE YAKIN NOTALAR VERDİ
Onun bir müzik aleti olabileceğinden şüphelenen Fransız bilim insanları korna çalan bir müzisyenden yardım istedi. Ardından sanatçı aletten, mükemmle yakın “do”, “re” ve “Do diyez” notaları üretmeyi başardı ve 17 bin yıl önceki insanların müzikal zevklerine dair güçlü bir ipucu verdi. DUVAR SANATI İLE MÜZİK ARASINDAKİ BAĞLANTININ İLK KANITI Bununla birlikte araştırmacılar, mağaranın duvarlarındaki kırmızı pigmentle yapılan parmak izlerinin, deniz kabuğunun iç kısmında da kullanıldığını keşfetti. Keşfi yapan ekipte yer alan Toulouse Üniversitesi’nden arkeolog Gilles Tosello, "Kabuğun mağara sanatında kullanılan aynı desenle süslendiğini düşünüyoruz, bu da deniz kabuğunun çaldığı müzik ile duvarlardaki görüntüler arasında güçlü bir bağlantı kuruyor. Tarih öncesi Avrupa’sında müzik ve mağara sanatı arasında böyle bir ilişkinin kanıtını ilk kez görüyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRÜNÜN EN ESKİ ÖRNEĞİ
Öte yandan, Okyanusya'dan Avrupa'ya, Hindistan'dan Japonya'ya kadar pek çok toplumun deniz kabuklarını müzik aleti, haberleşme aracı veya kutsal nesneler olarak kullandıkları uzun zamandır biliniyor. Ancak Tosello, kemik yivlerinin müziik aleti yapımı için 35 bin yıl kadar erken bir zamanda kullanılırken, deniz kabuğu enstrümanlarının bilinen hiçbir örneğinin bu kadar erken bir döneme ait olmadığını söyledi. Adını bulunduğu Toulouse yakınlarındaki mağaradan alan Marsoulas deniz kabuğunun karbon tarihlemesi, onun Son Buzul Çağı’da’Magdalenian avcı-toplayıcılarının bizon ve geyik avladığı bir zamanda yapıldığını gösterdi. Bilim insanları müzik aletinini yaklaşık 17 bin yaşında olduğunu hesapladı. Bununla birlikte, 31 santimetre uzunluğundaki kabuğun Fransa ile İspanya arasında yer alan Biscay Körfezi'nde nadir de olsa hala bulunabilen Charonia lampas adlı Atlantik yumuşakça türüne ait olduğu ifade edildi. NTVBenzer haberler
Dünya
Fransa'daki G7 Liderler Zirvesi'ne Trump'ın "patron benim" çıkışı damga vurdu
ABD ordusu, İran'a yönelik deniz ablukasını kaldırdığını açıkladı
Netanyahu'nun, İran-ABD mutabakatına bağlı olmayacaklarını Trump'a ilettiği iddia edildi
BAE'de 15 yaş altı için sosyal medya yasağı getirildi
ABD'de bebek ölüm oranlarında tarihi düşüş
Yıldızı tarafından kavrulan bir gezegen keşfedildi
BBC, 500 milyon sterlinlik tasarruf planı kapsamında 550 kişinin işine son verecek
ABD-İran mutabakatı elektronik ortamda imzalandı
2 bin yıl önce ölen birinin kemikleri aletlere dönüştürülmüş



