Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
POLVAK Kayıp Şahıslar Komitesi personeline temel yangın eğitimi verdi Pompeii'nin yanardağ patlamadan önceki kokusu keşfedildi Şemsi Kazım Erkman için Cumhuriyet Meclisi’nde tören düzenlendi Elektrikli Scooter'ların trafikte kullanım kuralları güncellendi Vadili'de "Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol" semineri düzenlendi Dünyadaki denizler, temmuz ayı için kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı Filipinler'de tropikal siklonlar ve muson yağmurları nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti Küresel piyasalarda ABD'de zayıflayan istihdam risk iştahını desteklemeye devam ediyor Kuzey Kore Rusya'ya 50 bin asker gönderiyor Yunanistan’da 106 farklı noktada Filistin’e Özgürlük mitingleri yapıldı Petrol fiyatları üst üste 3 günde de yükseldi 2 bin yıldır su altında olan gemi enkazı bulundu Altında hızlı yükselişin düşüşü yaşanıyor Netanyahu Gazze'ye ilişkin 15 maddelik plana "şans vermeye" hazır Döviz kurlarında son durum (10 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (10 Ağustos 2026) İsrail Gazze planını reddetti İsak ve Solomu’yu anma törenine Fidias’ın şortu eleştirilere yol açtı Nijer'de iki otobüsün çarpıştığı kazada 22 kişi hayatını kaybetti Çinli arkeologlar Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişi araştırıyor POLVAK Kayıp Şahıslar Komitesi personeline temel yangın eğitimi verdi Pompeii'nin yanardağ patlamadan önceki kokusu keşfedildi Şemsi Kazım Erkman için Cumhuriyet Meclisi’nde tören düzenlendi Elektrikli Scooter'ların trafikte kullanım kuralları güncellendi Vadili'de "Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol" semineri düzenlendi Dünyadaki denizler, temmuz ayı için kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı Filipinler'de tropikal siklonlar ve muson yağmurları nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti Küresel piyasalarda ABD'de zayıflayan istihdam risk iştahını desteklemeye devam ediyor Kuzey Kore Rusya'ya 50 bin asker gönderiyor Yunanistan’da 106 farklı noktada Filistin’e Özgürlük mitingleri yapıldı Petrol fiyatları üst üste 3 günde de yükseldi 2 bin yıldır su altında olan gemi enkazı bulundu Altında hızlı yükselişin düşüşü yaşanıyor Netanyahu Gazze'ye ilişkin 15 maddelik plana "şans vermeye" hazır Döviz kurlarında son durum (10 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (10 Ağustos 2026) İsrail Gazze planını reddetti İsak ve Solomu’yu anma törenine Fidias’ın şortu eleştirilere yol açtı Nijer'de iki otobüsün çarpıştığı kazada 22 kişi hayatını kaybetti Çinli arkeologlar Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişi araştırıyor
Dolar
Euro
Sterlin

11 milyon yıllık fosiller bulundu

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
11 milyon yıllık fosiller bulundu

Muş'un Varto ilçesinde yapılan arazi araştırması sırasında Orta Miyosen Dönemi'ne ait 11 milyon yıllık midye kabuğu ve salyangoz fosilleri tespit edildi.

Muş'ta yapılan arazi araştırmaları sırasında yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait fosiller bulundu. Muş'un Varto ilçesine 10 kilometre mesafedeki Yedikavak bölgesinde karların erimesiyle ortaya çıkan fosilleri gören vatandaşlar, durumu Muş Alparslan Üniversitesi'ne (MŞÜ) bildirdi. Bunun üzerine MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Ertan Öncel ile araştırma ekibi bölgede inceleme yaptı. Araştırma sonucunda bölgede bulunan fosillerin şimdiki Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait olduğunu tespit eden araştırma ekibi, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu fosillerin yaklaşık 11 milyon yıllık olduğunu belirledi. "ANADOLU'NUN JEOLOJİK TARİHİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ" Dölek, yaptığı açıklamada, alanın turizm açısından da önemli olduğunu belirterek, fosillerin kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yürüttükleri tabiat varlıklarının envanter çalışmaları kapsamında bölgeyi incelediklerini anlatan Dölek, şu bilgileri verdi: "Varto ilçesine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede, karların erimesiyle ortaya çıkan deniz canlılarına ait fosiller bulduk. Yaptığımız karbon testleri ve paleontolojik yaş tayin metotlarıyla fosillerin yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirledik. Orta Miyosen olarak ifade edeceğimiz jeolojik dönem içerisinde oluşmuş veya bugünkü Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait ekolojik şartlarda var olmuş canlı topluluklarına ait fosiller. Deniz mesafesinden yaklaşık bin 650 metre yüksekteyiz. Anadolu'nun jeolojik tarihi için önemli olduğunu düşünüyoruz." İskender Dölek, midye kabukları ve salyangoz olarak ifade edilecek fosil grupları dışında mikro fosillerin de bölgede bulunduğunu kaydederek, fosillerin paleojeolojik ve paleojeomorfolojik koşulları ifade etmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu tür yerlerin kayıt altına alınması gerektiğini dile getiren Dölek, "Sadece yer bilimleri açısından değil ilin turizm potansiyeli açısından da önemli varlıklardır. Dünyada değişen turizm anlayışı ile insanlar deniz ortamından kaçıp daha doğal ortamları tercih ediyor. Bu bakımdan, macerayı seven, keşif yapmak isteyen ve doğayı seven insanların gelip buraları görmelerini bekliyoruz." dedi. "BURANIN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI YAPACAĞIZ" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Öncel de fosillerin kayıt altına alınması için gerekli çalışmaları yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu: "Muş sınırları içerisinde pek çok jeosit alan ve fosiller bulunmaktadır. Burasının kesin korunacak alan olarak ilan edilmesi için gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü'ne bilimsel araştırma raporu sunacağız. Ön incelemelerin ardından buranın korunacak alan ilan edilmesini planlıyoruz."

Benzer haberler

Teknoloji
Apple ile CXMT güçlerini birleştiriyor 9 Ağu 2026 18:51 Yapay zeka kaos yarattı, hukukçuların da kafası karışık 8 Ağu 2026 10:44 Çinli yapay zeka modeli, İngiltere hükümetinin test ortamından kaçmayı başardı 8 Ağu 2026 09:11 Meta'nın akıllı gözlükleri İngiltere'de yasaklanıyor 7 Ağu 2026 14:43 Yapay zeka tamamen yeni virüsler tasarlamak için kullanıldı 7 Ağu 2026 08:57 Meta'ya çocuk güvenliği davasında rekor ceza: 567 milyon dolar ödeyecek 7 Ağu 2026 08:44 Bilim insanları, belirli bir kişiyi otonom olarak hedef alabilen yapay zeka destekli İHA üretti 6 Ağu 2026 09:28 Meta’ya ait yapay zeka internete bağlanarak bir şirketi hackledi 6 Ağu 2026 08:54 Yapay zeka bilgisayar korsanlarına avantaj sağlıyor: Kendimizi nasıl koruyacağız? 5 Ağu 2026 09:36