FeaturedKIBRIS

Güney Kıbrıs’tan Türkiye’yi kınama kararı!

Temsilciler Meclisi, bugün gerçekleştirdiği oturuda Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) kışkırtıcı eylemlerini ve deniz hukukunu ihlal etmesini oybirliğiyle kınayan ortak bir kararı onayladı.

Meclis, söz konusu kararla Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin kışkırtıcı ve ihlal edici tehditlerine son vermesi için gerekli girişimlerde bulunması çağrısında bulundu.
 
Temsilciler Meclisi, Güney Kıbrıs’ın enerji planlarının sorunsuz bir şekilde teşvik edilmesinin tüm Kıbrıslıların ve özellikle gençlerin yararına olacağını vurguladı.
 
Ortak karar, Meclis’teki tüm siyasi partilerin liderler toplantısı sırasında hazırlandı.
 
Karara göre, Temsilciler Meclisi Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) uluslararası hukuka ve Topluluk müktesebatına aykırı olan yasadışı ve kışkırtıcı eylemlerini endişe ile izlendiği belirtiliyor.
 
Kararda, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki sondaj programları çerçevesindeki çalışmaları engellenmesini amaçlayan son eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını yasal olarak kullanmasını engellemek istendiğini belirtildi.
 
Meclis, Türkiye’nin askeri varlığını artırması ve agresif eylemlerinin Doğu Akdeniz bölgesindeki gerginliği artırdığını ve bunun sadece Güney Kıbrıs’ı değil aynı zamanda Avrupa Birliği ve uluslararası topluluğu da etkilediğini vurguladı.
 
Karara göre, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın enerji planlarını normal bir şekilde uygulamasını engellemesi Avrupa Birliği’nin enerji yollarının değiştirilmesi ve AB’de enerji güvenliğinin geliştirilmesi konusundaki politikalara aykırılığı vurgulandı.
 
Meclis’e göre, Türkiye’nin kışkırtıcı eylemleri Kıbrıs sorunundaki Üst Düzey Antlaşmalar, BM kararları ve topluluk müktesebatı temelinde müzakerelerinin yeniden başlaması amacıyla yapılan çalışmaları da olumsuz bir şekilde etkiliyor.
 
Kararda, “Temsilciler Meclisi oybirliğiyle Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik kışkırtıcı retorik, saldırganlık ve yasadışı eylemlerini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’inde devredilemez enerji hakları ve Deniz Hukuku dâhil uluslararası hukuka yönelik eylemlerini şiddetle kınıyor.” denildi.
 
Meclis, Türkiye’nin kabul edilemez eylemlerine son vermesi ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu ve Kıbrıs Türk tarafının son gelişmelerle ilgili politikasını yeniden değerlendirmesini beklediğini belirtti.
 
Temsilciler Meclisi, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliğin’deki ortaklarına, AB organlarına ve uluslararası topluluğa Türkiye’nin yeni eylemlerini kınaması çağrısında bulunarak bir AB aday üyesi olan Türkiye’nin uluslararası hukuku ve ilkeleri uygulaması ve Güney Kıbrıs dahil tüm AB üyesi ülkelere karşı yükümlülükleri yerine getirmesi amacıyla Ankara’ya baskı kullanılmasının önemine de işaret etti.


Benzer Haberler

Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı ile son gelişmeleri görüştü

Anastasiadis’in en acı günü!

Voice Kıbrıs Haber

‘Gazetecilik Barikatlarla Karşılaştığında’ etkinliği yarın Limasol’da

9 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Voice Kıbrıs Haber

“Askerlik konusunda hükümetin adım atması gerekir, takipçisi olacağız”

Voice Kıbrıs Haber

“İşverenler masadan kaçtı, asgari ücret toplantısı ertelendi”