FeaturedKIBRIS

Güney Kıbrıs ve ABD arasında vize muafiyeti antlaşması imzalanıyor


Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in dün ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yaptıkları görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliğinde stratejik bir adım attıkları kaydedildi.

Fileleftheros gazetesi “Stratejik İş Birliği Adımları” başlıklı haberinde Kombos ile Blinken’in Güney Kıbrıs için önemli faydalar sağlayacak stratejik bir diyalog kurulması konusunda hem fikir olduklarını yazdı.

Kombos’u ABD Dışişleri Bakanlığında karşılayan Blinken’in iki ülke arasındaki stratejik diyaloğun başladığını duyurduğunu yazan gazete, bunun ilk turunun da sonbaharda Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirileceğini belirtti.

Blinken bu gelişmenin, iki ülke arasındaki gelişmelerin bir dizi alanda daha da derinleştirilmesi ve genişletilmesinin göstergesi olduğunu da ifade etti.

Gazeteye göre Blinken, ABD’nin son sekiz ay içerisinde askeri ve insani operasyonlarla ilgili olarak adanın stratejik değerini öğrendiğini ve şu an daha derin bir askeri iş birliği ve güvenlik olasılığı konusunda daha büyük bir açılımın söz konusu olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ise açıklamasında, bunun iki ülke açısından önemli bir gün olduğunu söylerken, yapılandırılmış bir diyalog meydana getirme konusunda ilerlediklerini, bunun iki ülke halkının da yararına yoğun bir diyalog olacağını söyledi.

Güney Kıbrıs’ın çok karmaşık bir durumda çözümün ve yanıtın bir parçası olduğunu da ifade eden Kombos “Kıbrıs’ın 50 yıldır Türkiye tarafından işgal edilmesine de bu çerçeve içinden yaklaşmaları gerektiğini ve bu hususta ABD’nin desteğine güvendiklerini” öne sürdü.

Stratejik diyalog çerçevesinde iki ülkenin üst düzey heyetleri arasında Lefkoşa Rum kesimi ve Washington’da yıllık toplantılar yapılacağını da yazan gazete, stratejik diyalog çerçevesindeki ilk tur istişarelerin önümüzdeki eylül ayında yapılmasının beklendiğini belirtti.

Stratejik diyaloğun ABD’nin duruma göre stratejik alanlarda, düzenli sektörel iş birliğine sahip olduğu dost ülkelerle kurumsal aracını teşkil ettiğini kaydeden gazete, ABD’nin bugüne kadar 30 ülkeyle stratejik diyalog kurduğunu ve bu ülkelerden 13’ünün AB üye devleti olduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs’ın bu kategoriye/ülkeler grubuna dahil edilmesinin kuşkusuz ABD’nin yakın ortağı olarak Kıbrıs Rum Yönetiminin pozisyonunu güçlendirdiğini savunan gazete, bu stratejik diyalogla iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin derinleştirilmesi ve sağlamlaştırılmasına ilişkin çerçevenin de oluşturulduğunu kaydetti.

Gazze’ye yönelik insani koridorla ilgili iş birliğinin Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki yeni bir ilişki düzeyinin örneğini oluşturduğunu da ifade eden gazete, bunun Güney Kıbrıs’ın bölgede oynayabileceği rolün ABD tarafından kabul edilmesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Gazete stratejik diyaloğun, Güney Kıbrıs’ın ABD’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenilir bir ortağı olarak kabul edilmesini teşkil ettiğini de belirtti.

Gazete Güney Kıbrıs’ın bundan elde edeceği faydaları kısaca şöyle sıraladı; “1. İki halk arasındaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel bağların sıkılaşması, 2. Güvenlik ve enerji gibi önemli meselelerde iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, 3. Güney Kıbrıs’ın bölgedeki istikrar sağlayıcı rolünün ortaya çıkması ve sağlamlaşması, 4. Güney Kıbrıs’taki Amerikan yatırımlarıyla ilgili yeni perspektifler açılması, 5. Güney Kıbrıs ürünlerinin Amerikan piyasasında ileriye götürülmesi hedefiyle ABD’yle ticaretin güçlendirilmesi, 6. Gençler için çeşitli şekillerde fırsatlar yaratılması, 7. Araştırma ve teknoloji alanında önemli işbirliği fırsatları geliştirilmesi.”

Vize muafiyeti konusu

Görüşmenin ardından seyahat belgelerinin kullanımıyla ilgili iş birliği konusunda iki ülke arasında bir anlaşma imzalandığını da kaydeden gazete, bu anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Güney Kıbrıs’ın ABD Vize Muafiyeti Programına katılmaya bir adım daha yaklaştığını vurguladı.

Gazete söz konusu programın Kıbrıs vatandaşlarına ABD’ye iş için veya turistik olarak 90 güne kadar, bugüne kadar olduğu gibi “B” tipi pasaport vizesi olmadan seyahat etmelerine izin vereceğini ekledi.

Alithia gazetesi ise “ABD İçin Vizeye Son- Ukrayna ve Rusya Meselesindeki Tutumumuz Amerika Kapısını Açtı” başlıklı haberinde, Ukrayna meselesinin ele alınış şekli ile Rusya’ya yönelik politikalar ve yaptırımların ABD’nin kapılarını Kıbrıs vatandaşlarına açtığını ve bundan sonra iş seyahati veya turistik olarak ABD’ye yapılacak seyahatlerde vize çıkarılmasına gerek olmayacağını belirtti.

Gazete Kombos’un ABD ziyaretinde seyahat belgelerinin kullanımıyla ilgili iş birliği konusunda iki ülke arasında ikili bir anlaşma imzalandığını, vize muafiyeti konusundaki anlaşmanın ise Güney Kıbrıs’ın  Washington Büyükelçisi Evangelos Savvas ile ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Julie Fisher tarafından imzalanacağını ekledi.

Politis ise habere “Kıbrıs-ABD Stratejik İlişkisi Kurumsallaştırılıyor” başlığıyla yer verdi.






Benzer Haberler

Kızılay’dan kan bağışı çağrısı

TAK

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Üç zanlı davaları görüşülünceye deyin cezaevine gönderildi

Voice Kıbrıs Haber

Uçak Ercan’da yanlış piste indi

Voice Kıbrıs Haber

Boğazına bıçak dayadığı kadını öldürmekle tehdit etti!

Voice Kıbrıs Haber

Erhüman ve özel görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi

AA