FeaturedKIBRIS

Girne’de Turizm şöleni… Ataoğlu, Alanya seferleri başlıyor!

Turizm ve Çevre Bakanlığı organizasyonunda, Girne Belediyesi katkılarıyla, bugün Girne’de Turizm Şöleni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığı şölen, Girne Ramadan Cemil Meydanı ve Antik Liman arasında gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı.

Zeytin tütsüsü yakılarak startı verilen şölende daha sonra Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu konseri yer aldı.

KÖPRÜLÜ

Bakanlık basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, şölende ilk konuşmayı yapan Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Şube Amiri Mustafa Köprülü, hafta etkinlikleri kapsamında Girne’de düzenlenen şölene katılan herkese teşekkür etti.

GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Girne kenti ve turizminin birbirinden ayrılamaz olduğunu ifade ederek, Girne’nin turizmin başkenti ve odak noktası olduğunu belirtti.

Girne kenti ve turizmini planlayarak daha iyi noktalara taşımak için, imar planını hayta geçirdiklerini dile getiren Güngördü, turizmde, bakanlık, belediye sivil toplum, meslek örgütleri ve halkın işbirliğinin önem taşıdığına vurgu yaptı.

ATAOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da şölende yaptığı konuşmada, bir ada ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişmenin turizm ve yüksek öğrenimle mümkün olabileceğini belirterek, turizmin, ekonomik kalınma ve istihdama önemli katkı sağladığını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’a 4-5 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan, 1 buçuk milyar insanı büyük bir potansiyel olarak gördüklerini belirten Ataoğlu, hedeflerinin kitle turizm yanında, sağlık spor, eko ve diğer alternatif turizm çeşitlerini geliştirerek, otellerdeki doluluk oranlarını yıl boyunca yüzde 90’lara çıkarmak olduğuna dikkat çekti.

Bakanlık olarak, ülkede somut adımlar atıp gerekeli yasal ve altyapısal düzenlemelerle ve turizmi çeşitlendirerek, 12 aya yayma kararlılığında olduklarını söyleyen Ataoğlu, bunun için sektördeki tüm paydaşlarla işbirliği içinde çalıştıklarını anlattı.

Yerli istihdam ve yerli ürünlerin tüketiminin desteklenmesi için  otellerle görüşme yaptıklarını da kaydeden Ataoğlu, ayrıca OTEM’i yeniden devreye sokarak, turizme kalifiye eleman yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Ülkenin turizm başkenti olan Girne’nin turizm potansiyelini artırmak ve marka değerini yükseltmek amacıyla çalıştıklarını kaydeden Ataoğlu, Girne için teleferik projesi çalışmalarının devam ettiğini, 2012 yılında kapatılan Güzel Sanatlar Müzesi’nin restore edilerek yeniden ziyarete açılacağını, tarihi Lambousa  Krallığında çevre düzenleme çalışmaları yapıldığını ve 30 Mayıs’tan itibaren ise Girne-Alanya  arasında gemi seferlerinin başlatılacağını kaydetti.

Girne Antik yat Limanı konusunda yakında ihaleye çıkılacağını da belirten Ataoğlu, bu projelerin hayata geçmesiyle ülke turizminde büyük ilerleme sağlanacağına inanç belirtti.

AKINCI

Girne Antik Liman’da yer alan şölende konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, kendisinden önce yapılan konuşmaları dinlerken, 20 yıl önce, 1999 yılında kendisinin de Turizm Bakanı olduğu günleri anımsadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, o günlerden bugüne anlayışlarda iyi yönde bir farklılık olduğunu söyledi ve ülke turizminin 12 aya yayılmasının önemine dikkat çekti.

Ülke turizmini sadece yaz aylarına mahsus bir etkinlik olarak düşünmenin yanlış olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı, “Her ayımız bir başka güzeldir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turizm faaliyeti süreklilik arz etmesi gereken bir olaydır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkedeki bazı otellerin özellikle kış aylarında doluluk oranları ile eline geçen bilgilerden ötürü mutluluk duyduğunu da konuşmasında ifade etti.

“TURİST SÜREKLİ KILINMALI”

Yabancı turistin ülkeye gelmesine sebep unsurların sürekli kılınması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yabancı turist kendi ülkesinde bulacakları için çıkıp da buralara gelmez. Yabancı turist, kendi ülkesinde gördüğü, betonarme yüksek binaları görmek için Girne’ye niye gelsin? Yabancı turist antik liman için gelir, Girne Kalesi için gelir,  Lambousa için gelir, St. Hilarion’u görmek için gelir ve Kuzey Kıbrıs’ın her bir tarafından fışkıran tarihi ve kültürel mirasımızı görmek, gezmek için de gelir ve gelmelidir” dedi

Turizmin hizmetine sunulabilecek ülkenin sahip olduğu güzellikleri de konuşmasında sıralayan Cumhurbaşkanı Akıncı, ülke ikliminin, sahillerinin, Akdeniz mutfağının ve misafirperver ülke insanın turizm için ne denli büyük önem arz ettiğini konuşması esnasında vurguladı.

 “Bu değerlerimizi korumalıyız. Bu güzelliklerimizi bozmamalıyız” diyen Cumhurbaşkanı, ülkeye Buraya şans oyunlarından faydalanmak, şans oyunlarını denemek için gelen turistlerin de bulunduğunu konuşmasında belirtti.

İMAR PLANI

Girne’nin imar planının önemine de değinen Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“Bu kadar yıl imar planının mücadelesi verildi. İmar Planı yoktu, emirnameler vardı. Birisi bir sabah kalkıp ‘Girne’de artık 10 kat apartman yapılacak’ derdi. Birisi bir başka gün ‘Niçin gökdelen yapılmıyor’ derdi ve bunlar tabii ki yanlış sözlerdi. Şimdi daha uygun şartlarda inşaatlar yapılacak. Yeterli mi? Onda emin değilim. Bu işin uzmanları en iyisini yapsınlar.”

Yapılaşmanın önlenmeyeceğini fakat planlı gelişmenin denetlenebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tarihi ve kültürel mirasın korunabileceğini, tarih ve kültürle uyumlu bir yapılaşmayı başarabilme basiretinin gösterilebileceğinin altını çizdi.

“ÇEVRE DUYARLILIĞI İLE İLGİLİ AİLEDEN BAŞLAYIP OKULDA DEVAM EDECEK BİR EĞİTİM ŞART”

Ülkeye turist olarak gelen yabancıların ve ülke insanının en çok şikâyetçi olduğu konunun çevre temizliği hususu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çevre duyarlılığının arttırılması gerektiğine işaret etti.

 “Çevremizi temiz tutmamız lazım. Yerde gördüğümüz en küçük bir kirlilik, bir çöp bizi rahatsız etmeli. Bizi üzmeli” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı, çevre konusunda farkındalığın arttırılması için, bakanlık, belediye, sivil toplum örgütleri ve halk olarak mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Çevre duyarlılığı ile ilgili aileden başlayıp okulda devam edecek bir eğitimin şart olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eğitimin de tek başına yeterli olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, konuşması esnasında eğitimin yanında iyiyi ödüllendirmek ve yanlışı cezalandırmak gerektiğine de vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çevreyi kirleten ödeyecektir. Bu konularda biraz geride kalıyoruz. Hem eğitim, hem ödüllendirme hem de kötüyü cezalandıracağız ki arkası gelmesin” dedi.

Turizm şöleni boyunca, Girne Kordon boyunda, oteller stant kurarak tanıtım yaparken, Türk kültürü ve mutfağına özgü  yiyecek içecek satışları da yapıldı.

Şölen boyunca, konserler, halk dansları ve modern dans gösterileri yer alırken,  çocuklara  yönelik etkinlikler,  çeşitli ikramlar, hediye çekilişleri,  Girne liman ve  kale turları düzenlendi.

 


Benzer Haberler

Baf Havaalanı, Ekim ayında tüm zamanların en fazla yolcusunu ağırladı

Voice Kıbrıs Haber

Normalleşme süreci devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Girne Belediyesi Doğa Parkı, 19 Mayıs’ta ‘UniCamp’ etkinliği gerçekleştiriyor

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da trafik kazası!

Voice Kıbrıs Haber

There were 38 positive cases, 33 people were discharged

“Ülkede bu kadar hırsız, dolandırıcı, haksız kazanç sağlayan bürokratlar varken uygulamayı hazmedemiyorum”

Voice Kıbrıs Haber