FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

“Gelecek, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs demek”  

Andreas Charalambous, HADE girişimi, gençlerin talepleri ve hayalleriyle ilgili Voice Kıbrıs Haber’e konuştu

Eleni Konstantinou 

Çok toplumlu girişim olan HADE (χάτε), yeni bir şey başlatmak ve Kıbrıs’taki tüm toplumlardan daha fazla genci girişime çekmeyi hedefliyor. 

Girişimin adı olan HADE,   her iki toplumda yaygın olarak kullanılıyor. Bir grup genç arkadaş tarafından başlatılan HADE girişimi ile ilgili Andreas Charalambous ile konuşma fırsatı bulduk. 

Charalambous, girişimin, Kıbrıs sorunu ile ilgili düzenlenecek olan beşli konferanstan önce bir şeyler yapılması gerektiğini düşünen bir grup arkadaş tarafından başlatıldığını anlatarak, “Ayrıca Os Dame’den, kinetik eylemi güçlendiren ve kolektif eylem ihtiyacını artıran bir ilham aldık. Yakınlaşma ve bölünmelerin sona ermesi için seslerin yükseldiğini gördük. Bu yüzden hedefli ve kitlesel eylem zamanının geldiğine karar verdik. Misyonumuz, Kıbrıs’ın kalıcı bölünmesine karşı, aynı hedefleri paylaşan ortaklar ve kuruluşlarla birlikte çalışarak, acil çözümler için acil eylem ihtiyacını vurgulamaktır. Amacımız, Kıbrıs sorunu, sorunu çözme çabaları ve herkes için refah bir geleceği geliştirme yönünde bilgi sağlamak ve farkındalık yaratmak için kolektif faaliyetler düzenlemektir. Bireylere, girişimlere ve sivil toplum kuruluşlarına ulaşmak için bir platform görevi görerek ve ortak hedefimizle ilgili seminerler, tartışmalar, gösteriler ve diğer alternatif faaliyetler düzenleyerek hedeflerimize ulaşmak için çalışacağız” dedi.

“Adanın her iki tarafında ortak eylem yapılacak”

Charalambous, adanın her iki tarafında ilk kez yapılacak ortak bir eylemin planlandığını anlattı.  Bunun büyük bir merkezi eylem olacağına işaret eden Charalambous eylemin, her iki tarafta da gerçekleşecek bir rota üzerinde, Orpheas’tan Ledra’ya zihinsel olarak bir çember oluşturulacağını söyledi. 

“Geçiş noktaları derhal açılmalı, pandemiyle ilgili ortak sağlık stratejisi oluşturulmalı”

Charalambous, Covid-19’a uygun önlemler alınarak, geçiş noktalarının derhal açılmasının da girişimin gündeminde yer aldığını belirtti.

 Andreas Charalambous, “Geçiş noktalarının açılmasının bir parçası olarak, pandemiyle başa çıkmak için birleşik bir plan oluşturulmalıdır. Bu konuda iki taraf arasında istişare yapılmalıdır. Pandemiyi ele almak için ada genelinde acil bir işbirliğine dayalı sağlık stratejisi oluşturmanın gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi.

“Bölünme kalıcılaşırsa adada kalmak için nedenimiz olmayacak”

Andreas Charalambous, genç erkeklerin ve kadınların değişim getirip getiremeyeceği sorulduğunda, bu konuda iyimserlik bulunduğunu, aksi takdirde gençlerin kitlesel olarak göç edeceğini ifade etti. 

Charalambous, gençlerin ortak hedefleri için mücadele edecekleri konusunda iyimser olduklarını çünkü geleceğin, Kıbrıs’ın geleceğine bağlı olduğunu ve gelecek dendiğinde yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ı kastettiklerini dile getirdi. 

Kıbrıs’taki gençlerin belli bir yüzdesinin, adada bölünme varsa Kıbrıs’ta kalmak için bir nedeni olmadığını ve gideceğini söylediğine dikkat çeken Charalambous, “Birçoğumuz bu duruma karşı mücadele etmek için Kıbrıs’a döndük ve ben de diğerleri gibi, bölünme kalıcılaşırsa adada kalmak için kesinlikle hiçbir nedenimiz bulunmadığını söylüyorum. Mücadeleye hazırız ama bu yeterli değil. Bizi dinleyip dinlemeyecekleri ve kimin dinleyeceği de önemli. Bizi hesaba katacaklar mı? Sadece müzakerelerde dikkate alınan mikro politik çıkarlar, hükümetler ve iki toplumun liderleri için önemlidir” diye konuştu.

“Kıbrıs halkının müzakerelerde söz sahibi olduğu henüz gösterilmedi” 

Müzakere süreciyle ilgili olarak Andreas Charalambous, şeffaflık ve sivil toplumun katılım ihtiyacını vurgulayarak, bunun Guterres çerçevesi temelinde yapılması gerektiğini vurguladı. 

“Kıbrıs halkının müzakerelerde söz sahibi olduğu henüz gösterilmedi” diyen Charalambous, müzakere sürecinin Guterres ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre devam etmesi gerektiğini, görüşmelerde şeffaflığın uygulanması ve sivil toplumun müzakere sürecine aktif katılımının önemli olduğunu kaydetti. 

Andreas Charalambous, bunun hiç de basit olmadığını ve bir politika formüle etmenin zor olduğunu söyleyerek, bunun uygulamada görüneceğini de sözlerine ekledi.

Charalambous, şöyle devam etti:

“Elbette siyasi eşitlik olmalı, tüm Kıbrıs vatandaşlarına saygı ve birleşik bir devlet içinde işbirliği ve birarada yaşamanın temellerinin atılması gerekir. Sonuçta, ortak hedef,  adada “iki taraf” kalmayıncaya kadar, ortak zorluklar ve endişelere rağmen, anavatanımızın yeniden birleşmesidir. Endişeler, her iki taraf için de ortaktır. 2004 yılından itibaren temas kurmaya başladığımda her zaman ortak olanları bulmaya başladık. 2 yıl sonra birlikte saymamamız gerektiğini fark ettim çünkü bizler insanız ve toplumlar ortak ölçeklerde ilginçtir. Ortak sorunlarımız vardır, endişeler ortak durumlardır. Yani, yolsuzluk sorunları, özellikle gençler arasında işsizlik, insan hakları ihlali, gençliğin bilgi düzeyinin yüksek olması nedeniyle topluma entegre olmasının zorluğu, adadaki bölünmüşlük, çevrenin ve kültürel mirasımızın yok edilmesi, her iki tarafın ortak endişeleri. Bu nedenle talepler ortak ve bu girişimle birlikte ilerleyeceğimizi açıkça görüyoruz. “

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Tozlu hava 3 gün boyunca etkili olacak

Özyiğit: Öğrenci kabulüne standart getirilmeli

Voice Kıbrıs Haber

“Ankara’dan, temsilci atanmasına yeşil ışık”

TAK

Sistemde oluşan arıza nedeniyle ödeme alınamıyor

Acil kan aranıyor!

Türkiye’de 212 can kaybı, 12 binin üzerinde yeni vaka