DÜNYA

Fransa’da aylar sürecek grev başladı

Fransa’da demiryolu, havacılık, çöp toplama ve enerji sektörü çalışanları ile öğrenciler tarafından düzenlenen ve ‘kara salı’ olarak adlandırılan grev ve gösteriler başladı.

Demiryolu reformu tasarısını protesto amacıyla ülkenin en büyük sendikaları tarafından desteklenen Ulusal Demiryolu İşletmesi SNCF’de bugün başlayan ve 28 Haziran’a kadar sürecek greve yoğun katılım oldu.

Ülkede şehirler arası ulaşımın bel kemiği olarak gösterilen hızlı trenlerin (TGV) sadece yüzde 12’sinin sefere çıktığı grev nedeniyle yüz binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren trenlerde yer bulmaya çalıştı.

Trenler aşırı yoğunluktan hareket edemedi

Paris ve çevresinde bulunan banliyölerde sefere çıkan az sayıdaki tren, aşırı yoğunluk nedeniyle hareket edemezken, polis ve jandarma ekipleri yolcuları trenden uzaklaştırmak için müdahalede bulundu.

Demiryollarındaki reform yasasıyla devlet memurluğuna benzer ayrıcalıklı haklarının ellerinden alınacağı ve demiryollarının özelleştirileceği kaygısıyla grev kararı alan çalışanların bu grevinin kuruma günlük maliyetinin 20 milyon avro civarında olacağı kaydedildi.

“Hükumet geri adım atmayacak”

Ulaştırma Bakanı Elisabeth Borne, grev nedeniyle ülkenin 3 ay sürecek bir karmaşaya sokulduğunu kaydederek hükümetin geri adım atmayacağını söyledi.

Demiryollarındaki grev ve sefer iptalleri nedeniyle Fransa ile diğer Avrupa ülkeleri arasındaki ulaşımın da büyük oranda aksayacağı bildirildi. İptaller nedeniyle Fransa ile Almanya, İsviçre, İtalya ve İspanya arasındaki demiryolu ulaşımının durma noktasına geleceği belirtildi.

Air France çalışanları ve çöp toplama sektörü de grevde

Daha önce 22 ve 23 Mart’ta greve giden ulusal havayolu şirketi Air France çalışanları da çalışma şartları ve ücretlere yüzde 6 zam talebiyle yeniden grev kararı aldı. 3 ve 7 Nisan’da ilan edilen greve son alınan kararla 10 ve 11 Nisan da eklenerek 4 gün greve yapılacağı ifade edildi.

Ülkede çok sayıda sendikaya bağlı çöp toplama ve işleme çalışanı da bugünden itibaren süresiz greve başladı. Paris ve çevresinde çok sayıda çöp toplama ve işleme merkezinde greve yoğun katılım sağlanırken, çöp kamyonu ve konteynırlarının bulunduğu depoların önünde toplanan çalışanların, dışarıya çıkışı engellediği aktarıldı.


Benzer Haberler

Renault: Siber saldırıdan biz de etkilendik

Connery’nin “Dr. No”da kullandığı tabanca rekor fiyata satıldı

Voice Kıbrıs Haber

Dünya geneli vaka sayısı 66 milyona yaklaştı

Voice Kıbrıs Haber

California yeniden yanıyor

Voice Kıbrıs Haber

“Yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle buzlar hızlı şekilde eriyor”

Voice Kıbrıs Haber

Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 65 milyon 558 bini aştı

Voice Kıbrıs Haber