DÜNYA

Fransa ve İtalya arasında ‘sarı yelekliler’ krizi

Fransa, Sarı Yelekliler hareketinin liderleriyle buluşan İtalyan Başbakan Yardımcısı Luigi Di Laio’ya ülkenin içişlerine karışmama uyarısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu yeni tahrik, AB’nin kalbinde ortak olan iki komşu ülke arasında kabul edilemez” denildi.

İtalya’da iktidarın büyük ortağı olan popülist Beş Yıldız Hareketi’nin lideri olan Di Maio, Paris yakınlarında Fransa’da hükümet karşıtı eylemler düzenleyen hareketin iki lideriyle buluşmuştu.

Di Maio, paylaştığı İtalyanca Twitter mesajında “Değişim rüzgarı Alpleri aştı” dedi. Ayrıca Sarı Yelekliler liderlerinden Christophe Chalençon ve Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Sarı Yelekliler listesinin başında bulunan Ingrid Levavasseur ile çektirdiği fotoğrafı paylaştı.

Sarı Yelekliler hareketi

Sarı Yelekliler hareketi geçen Kasım ayında, Fransa’nın uzak yerlerinde araçlarına bağımlı olarak yaşayanlara darbe vurduğunu söyleyerek, yakıt vergisindeki artışa tepki olarak başlamıştı.

Eylemcilerin adı giydikleri fosforlu sarı yeleklerden geliyor. Fransa yasaları uyarınca tüm sürücüler araçlarında bu yeleklerden bulundurmak zorunda.

Ancak ilk eylemlerden ve hükümetin daha sonra yakıt vergilerinde U dönüşü yapmasının ardından, eylemcilerin halkın alım gücünün artırılması ve referandumlara izin verilmesi taleplerini de dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, protestolara verdiği “yetersiz tepki” nedeniyle kendisinin “kısmen sorumlu” olduğunu söylemişti.

(BBC)


Benzer Haberler

Fransa’da günlük vaka rekoru kırıldı

Voice Kıbrıs Haber

Moskova protestolarında gözaltı sayısı 600’e yükseldi

Voice Kıbrıs Haber

Kriz sebebiyle anneler çocuklarını evlatlık veriyor

ABD’de üretim tesisinde bileşenleri karıştırılan 15 milyon doz aşı çöpe gitti

Voice Kıbrıs Haber

21 kişi öldüren saldırgan vurularak öldürüldü!

Voice Kıbrıs Haber

Yemen’de, Güney Geçiş Konseyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ele geçirdi

Voice Kıbrıs Haber