FeaturedKIBRISTeknoloji

“Fiber altyapısı maliyeti düşürecek, kapasite ve kaliteyi artıracak”

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük, Mobil iletişim vergileri konusunda rapor hazırladıklarını, faturalara KDV yanında yüzde 15 hazine payı ve yüzde 35 özel iletişim vergisi yansıdığını ifade etti.

Bürücüncük konuya ilişkin verdiği bilgilerde şöyle devam etti:

“Fiyatları düşürmek için yapılması gereken şeylerden biri vergi oranlarını güncellemek hatta tek vergi oranına geçmek. Ancak bu yapılırken, bu indirimin tüketici fiyatlarına yansıyacağından emin olmak gerek”

“FİBER ALTYAPISI HEM MALİYETİ DÜŞÜRECEK HEM KAPASİTE VE KALİTEYİ ARTIRACAK”

Maliyetleri düşürücü başka adımların da atılması gerektiğini anlatan Bürüncük buna fiber altyapısını örnek gösterdi.

Fiber altyapısının hayata geçmesinin hem maliyetleri düşüreceğini hem de kapasite ve kaliteyi artıracağını belirten Bürüncük, bunun yanında yeni frekans tahsislerinin yapılıp 4,5-5G gibi teknolojilerin kullanılması için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Bürüncük tüm bunların tüketiciye yeni teknolojileri daha hızlı kullanma imkanı verirken aynı paraya çok daha iyi hizmet alınmasını sağlayacağını kaydetti.

“Artık mevcut kullanılan altyapılar yetersiz kalıyor. Bugün 3G kullanan tek ülkeyiz diyebilirim” şeklinde konuşan Bürüncük, “4,5-5G ihalelerinin, frekans tahsislerinin yapılması lazım. Bunun içinde fiber altyapılarının yapılması lazım” dedi.

Fiber altyapısı konusunda engelin ne olduğu sorusu üzerine Bürüncük bir süre önce Elektronik Haberleşme Yasasında yapılan değişikliğe işaret etti.

Bu değişiklikle fiber konusunda, milli bir konu olduğu ve Telefon Dairesi’nin himayesinde olması gerektiği gerekçesiyle bir takım kısıtlamalar getirildiğini ifade eden Bürüncük. fiber altyapının kıt kaynak kategorisi altına alındığını, bu alanda dileyen herkesin çalışmasının engellendiğini anlattı.

Bu bağlamda konuyla ilgili bir ulusal politika oluşturulmasının öngörüldüğünü dile getiren Bürüncük, fiber optik altyapısı için belirli mali imkanlara ve doğru yapılanmalara ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Şu anda konuyla ilgili bir komite oluşturulduğunu ve kendisinin de bu komitede yer aldığını dile getiren Bürüncük, fiber altyapının nasıl olması gerektiği ve 4,5-5G ihalesine nasıl çıkılması gerektiği konusunda bir çalışma yapıldığını ve rapor oluşturulduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Türkiye’den de teknik destek istendiğini kaydeden Bürüncük, dün Türkiye’den bir teknik heyet geldiğini ve bu çalışmalara başlamak için komiteler oluşturulduğunu anlattı.

“Fiber altyapısı ve yeni frekans tahsisleri yapılmadan interneti sürekli ve daha hızlı yapmamız mümkün değil” diyen Bürüncük bu nedenle teknik çalışmaların ve siyasi kararların bir an sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.

Haber: Doğuş Özokutan Çiftçioğlu   Fotoğraf: Erol Uysal

Voice Kıbrıs Haber/TAK

 


Benzer Haberler

Barçın “2023 yılında bakanlık gelir gizledi”

TAK

1 yerli 2 ithal üründe limit üstü kalıntı

Voice Kıbrıs Haber

‘Suçlama oyunundan uzak durulmalı!’

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi yağmur beklenmediğini açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

Yurt dışı kaynaklı telefon dolandırıcıları emeklileri aramaya devam ediyor

Patates ekilen araziler yarına kadar beyan edilmeli

Voice Kıbrıs Haber