EkonomiFeatured

Fed politika faizini yükseltti

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 ile 4 aralığına yükseltti. Banka, böylece üst üste dördüncü kez 75 baz puan artışa gitmiş oldu.

ABD Merkez Bankası Fed iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

Karar metninde enflasyonu dizginlemek için başlatılan agresif sıkılaşma sürecinin son aşamasına girdiği yönünde bir yönlendirme dikkat çekti.

FOMC toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bu yıl gerçekleştirilen hızlı faiz artırımlarının ekonomiye yansımalarının zaman alacağının bilincinde olunduğu belirtilirken, “Komite, gelecekteki faiz artırımlarında para politikasında kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktiviteye ve enflasyona gecikmeli etkisini, ekonomik ve finansal gelişmeleri hesaba katacak” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, federal fon faizinin zaman içinde enflasyonu yüzde 2 seviyesine dördürmük için “yeterli şekilde sınırlayıcı” bir seviyeye geleceği vurgulandı.

Yapılan bu faiz artırımı ile federal fon faiz oranı aralığı yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseldi. Bu, 2008 yılı başlarından buyana görülen en yüksek oran oldu.

Fed son 6 toplantıdır faizleri artırıyor. Bu, Fed Başkanı Paul Volcker’ın enflasyonu kontrol altında almak için 1970 ve 1980’lerde yaptığı faiz artırımlarından bu yana en hızlı faiz artırımı oldu.


Benzer Haberler

Anastasiadis: En iyi Garanti AB

‘Gazetecilikte ‘kaynak hatası’ bahane olarak ileri sürülemez’

Voice Kıbrıs Haber

AB, İngiltere’yi dava etti

Limon topladığı sırada aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi

Voice Kıbrıs Haber

Mecliste tartışma çıktı

Güneyde okulların açılıp açılmaması tartışılıyor

Voice Kıbrıs Haber