Türkiye

Erdoğan, Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne katıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katıldı.

Erdoğan, konuşmasında, G20’yi dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumalar karşısında temel işbirliği platformu olarak gördüğünü söyledi.

Erdoğan, Afganistan’da yaşanan gelişmelerin siyasi ve insani boyutunun yanı sıra ekonomik ve finansal yansımalarının da olduğunu vurgulayarak, konunun G20’nin çalışma alanı çerçevesinde değerlendirilmesini memnuniyetle karşıladığını, fikir alışverişinde bulunulmasına imkan tanıyan dönem başkanı İtalya’ya teşekkür etti.

3,6 milyonu Suriye’den gelenler olmak üzere yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamayacağını da belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır. G20’nin küresel ekonomiye yansımaları da akılda bulundurularak göç ve zorla yerinden edilme konularını gündeminde tutmasını bu bakımdan zaruri addediyorum. Bu küresel soruna sistematik bir bakış açısının getirilebilmesi maksadıyla G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyorum. Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibiz. Endonezya dönem başkanlığında bu alanda somut adımlar atmak için ciddi fırsatlara sahip olduğumuza inanıyorum.”

(AA)


Benzer Haberler

Kıbrıs’a en yakın nokta da temeller atıldı

Nijerya’da kaçırılan 15 Türk gemici kurtarıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kılıç, KKTC temaslarını değerlendirdi

Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken’le Gazze’deki insani krizi ele aldı

AA

YÖK’ten üniversitelerde çift ana dal ve yan dal programlarına düzenleme

AA

Türk bilim insanları keşfetti! Herkes şaşkın