FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Kasulidis “Ercan’a BM denetimiyle yasal statü kazandırılacak”

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs konusunda Güven Yaratıcı Önlemlerle birlikte başlattığı politika değişikliğini anlattı

Emine DAVUT YİTMEN

Voice Kıbrıs Haber’e özel röportaj veren Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs Rum tarafınca hazırlanan Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) paketinde Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırmasına karşılık, Kapalı Maraş’ın BM’ye teslim edilmesinin bulunduğunu söyledi.  

Kasulidis, Ercan Havaalanı’nın BM denetimi altında açılmasını istediklerini anlatarak, bu yolla havaalanına uluslararası hukuk açısından yasal statü kazandırılmış olacağını kaydetti. Kasulidis, Mağusa  Limanı’ndaki gümrüğe malların giriş ve çıkışının, AB’ye giriş ve çıkış şeklinde olacağı için gümrüğün AB denetimi altında olabileceğini ifade etti. 

“ÖNERİLER KONUŞULMADAN REDDEDİLİRSE BÜYÜK BİR TALİHSİZLİK OLUR”

Kasulidis önerilerin, içeriğin müzakere edilmesi için sunulduğunu, Türk tarafının masaya bir şey koymak istiyorsa koyabileceğini ancak sözkonusu önerilerin konuşulmadan reddedilmesinin, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için talihsiz bir gelişme olacağı değerlendirmesinde bulundu. Kasulidis, sözkonusu GYÖ paketi ile ilgili girişimlerin ertelenmediğini de kaydetti.

TÜRKİYE’YE YÖNELİK YAPTIRIMLAR ASKIDA

Kasulidis, Kıbrıs Rum tarafının Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) üzerinden Kıbrıs konusunda başlatılan politika değişikliği kapsamında, Avrupa Birliği’nde Türkiye’ye karşı yaptırımlar uygulanmasının askıya alındığını açıkladı. 

Kasulidis, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin, iki egemen eşit devlet istediğini ancak Kıbrıs Rum tarafınca bunun asla kabul edilmeyeceğini vurgulayarak, bu çıkmazı aşmak için Güven Yaratıcı Önlemleri önerdiklerini belirtti. 

KIBRIS KONUSUNDA POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

SORU: Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs konusunda bir politika değişikliğine gidiyor gibi görülüyor. Özellikle son olarak Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) üzerinden bu politika yürütülüyor.  Doğru muyum?

KASULİDİS: Evet, doğrudur. Türkiye’ye karşı Avrupa içinde yaptırımlar uygulanmasını şimdilik askıya aldık. İddialı projelerle Güven Yaratıcı Önlemler öneriyoruz. Ancak başarıya ulaşırsa tüm ortam değişecek. Eğer bu önlemler uygulanmaya konursa Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için büyük kazanç olacak ve hayal kırıklığı durumundan çıkılarak, daha ümitli bir hale gelinecek.  

SORU: Politika değişikliği neden şimdi oldu? Kapalı Maraş’ın açılmasının bir etkisi var mı?

KASULİDİS: Mutlaka Maraş’ın bir etkisi vardır.  Kıbrıs sorunun çözümü çıkmaz bir yola girdi çünkü Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye, iki egemen eşit devlet istiyor. Bu, bizim tarafımızdan asla kabul edilmeyecek. Bazı tarihi olaylardan dolayı, bir ülkeyi taksime mahkûm edemezsiniz. Bu çıkmazı aşmak için Güven Yaratıcı Önlemleri öneriyoruz. Bu, Kıbrıs Türk liderliğinin iki devleti talep etmesine neden olan durumu değiştirebilir. Böylece Kıbrıs sorunun çözümüne devam edebiliriz ve şunu söyleyebilirim ki Crans Montana’da olan noktadan, çözümünden uzak değiliz.

“ERCAN’A BM DENETİMİYLE YASAL STATÜ KAZANDIRILACAK”

SORU: Basından takip ettiğimiz kadarıyla önerileriniz, Maraş’ın karşılığında Ercan ve Mağusa limanını içeren bir pakettir. Önerilerin tam olarak ne olduğunu anlatabilir misiniz?

KASULİDİS: Kıbrıslı Türklerin deyimiyle izolasyonların kaldırmasına karşılık, Kapalı Maraş’ın BM’ye teslim edilmesini istiyoruz. Ercan Maraş’a karşılık değil; Maraş, izolasyonların kaldırılmasına karşılıktır ve Maraş’ın BM aracılığıyla teslimidir… Şunu açıklamak istiyorum. Kıbrıslı Türklere göre uygulanan izolasyon, kendilerine göre uygulanan ambargodan kaynaklanıyor. Bu, ambargo değil. Bu, uluslararası hukuktur. Bu, uluslararası hukukun yasaklarıdır. Bu da KKTC’nin Türkiye hariç, uluslararası toplumda tanınmamasından kaynaklanır. Biz, Ercan Havaalanı BM denetimi altında açılsın istiyoruz. Bununla sözkonusu havaalanına uluslararası hukuk açısından yasallık kazandırılıyor. Yani KKTC’ye yasal statü kazandırmıyoruz. BM denetimi ile açılmasıyla havalananına yasal statü kazandırıyoruz.

SORU: Mağusa Limanı için de mi BM denetiminde açılım öneriliyor?

KASULİDİS: Biz diyoruz ki o limandaki gümrük, AB denetimi altında olabilir çünkü malların giriş ve çıkışı, AB’ye giriş ve çıkış şeklinde olacak.

SORU: Bu öneriler paketi “take it or leave it” mi yoksa üzerinde tartışılmaya açık mı? Örneğin bu pakete enerji kaynaklarının iki taraf arasında paylaşımı konusu veya başka konular eklenebilir mi?

KASULİDİS: Bu öneriler, içeriğini müzakere edilmek için sunuldu. Eğer Türk tarafı masaya bir şey masaya koymak istiyorsa koysun. Bu önerilerin konuşulmadan reddedilmesi, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için tahlisiz bir gelişme olur. 

“ÇOK KISA ZAMANDA ÖNERİLER KIBRIS TÜRK TARAFINA RESMİ OLARAK İLETİLECEK”


SORU: GYÖ paketinizi resmi olarak Kıbrıs Türk tarafına illettiniz mi? 

KASULİDİS: Çok kısa bir zamanda resmi, yazılı olarak sunulacak. 

SORU: Kıbrıs Türk tarafının önerilerle ilgili açıklamaları pek olumlu değil şu anda…

KASULİDİS:  Sayın Tatar ve Sayın Olgun’un açıklamaları olumlu değil ama biz bu önerileri geri çekmiyoruz. Bazıları diyor ki önce egemen eşitliği kabul edin ondan sonra kabul edilsin. Bazıları hile yaptığımızı söylüyorlar. 

“HAYATIMI KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ADADIM”

SORU: Bu önlemlerin, müzakereleri canlandırmak için bir adım olduğunu anlatıyorsunuz. Ancak, bu şartlar altında iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlayabileceğine yürekten inanıyor musunuz?

KASULİDİS: Bana kalırsa görüşmelere şimdiden başlayabilirim. Hayatımı, Kıbrıs sorununun çözümüne adadım.

“GEÇİŞLERİN HIZLI YAPILMASI İÇİN KARAR ALINDI”

SORU: Özellikle Lefkoşa’da araçlı geçişlerde zaman zaman uzun kuyruklar oluşuyor. Araçlı geçişler için yeni kapıların açılması gündeme gelebilir mi? Örneğin bu da güven yaratıcı bir önlem olabilir…

KASULİDİS: Bakanlar Kurulu geçtiğimiz gün geçiş süreçlerinin daha hızlı yapılmasına yönelik bir karar aldı. Bu kararda personel artırımı ve daha başka önlemler var. Yeni geçiş kapılarının açılmasına karşı değilim. Hatta, Piroyi (Gaziler) – Lefkoşa arası, Lefkoşa içi gibi bazı yerlerde geçiş noktası açılması çok iyi olacaktır. 

SORU: İki toplumlu teknik komiteler çalışıyor mu?

KASULİDİS: Sayın Tatar’ın temsilcileri izin verirse çalışır. Yeni temsilciler atadı ve bu yeni atanan kişilere verilen talimat, iki devlet arasında diyalog olarak düşünmeleri yönündedir. Bu yöne itiyorlar. Bizimkiler de direniyor. Bu şekilde sivil topluma katkıda bulunan iki toplumlu komiteler etkisizleştiriliyor. 

SORU: Bir konu da ebeveynlerinden biri Kıbrıslı Türk olup diğeri TC kökenli olanların çocuklarına Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaport verilmiyor. Bu durumun düzetilmesine yönelik çalışma yapılıyor mu? 

KASULİDİS: Konuyu şimdiye kadar bilmiyordum. Araştıracağım ve bu konuda çözüm bulacağız. Sadece bu konu değil. Pek çok konuda çözüm bulduk. Örneğin Safepass konusunda çözüm bulduk. Tepki oldu ama çözümü bulduk. Geçişlerde çözüm bulduk. Yeşil hat üzerinden paketlenmiş hazır gıda için de çözüm bulacağız. Çok kısa zamanda değişiklikleri göreceğiz. Bunlar tek taraflı yapılan uygulamalar. 

Röportajın devamı yarın yayınlanacak…

HABER – FOTOĞRAF: Voice Kıbrıs Haber 2022

 


Benzer Haberler

Ayhan Taş hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

El-Sen “Kıb-Tek münhal sınavlarından endişeliyiz”

TAK

Limasol’da 35 bin Euro’luk soygun

SysAdmin

Eide iki rapor hazırlayacak!

SysAdmin

Yağışlı hava etkisini sürdürecek

“Sürdürülebilir kalkınma için hep beraber çalışmalıyız”