DÜNYA

“Eğer biz Ukrayna’yı desteklemeyi kesersek, haritadan silinecek”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’da savaşın sürdüğünü ancak Rusya’nın savaşı çoktan kaybettiğini savundu.

Borrell, özel bir kuruluşun girişimiyle Brüksel’deki Egmont Sarayı’nda düzenlenen “Avrupa Savunma ve Güvenlik Zirvesi” etkinliğine katılarak soruları cevapladı.

Ukrayna’daki savaşla ilgili değerlendirmede bulunan Borrell, “Rus ordusu yenildi. Kiev’i birkaç hafta içinde almaya çalıştılar, yapamadılar, geri itildiler, Bahmut’u alamadılar. Rusya, bu savaşı çoktan kaybetti. Ukrayna, henüz kazanmadı ama Rusya açıkça askeri olarak kaybetti.” ifadesini kullandı.

Borrell, AB’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin savaşın uzamasına neden olduğu eleştirilerinin sorulması üzerine, “Evet savaşı uzatıyorum çünkü Ukrayna, kendini savunuyor. Şunu anlamıyorlar; eğer biz Ukrayna’yı desteklemeyi kesersek, özgür ve bağımsız bir ülke olarak Ukrayna, haritadan silinecek.” diye konuştu.

AB’nin halihazırda 17 bin Ukrayna askerini eğittiğini belirten Borrell, yıl sonu itibarıyla eğitilen asker sayısının 30 bin olacağını kaydetti.

-Trump’a gönderme

Borrell, AB ülkelerinin savunma harcamalarını artırmaları gerektiğine işaret ederek, “(eski ABD Başkanı Donald) Trump’ın hayranı değildim ancak haklı olduğu bir konu vardı. Avrupalıların yükü paylaşmadığını söylüyordu, bu doğru.” diye konuştu.

Trump’ın dün uzun zaman sonra konuk olduğu CNN ekranında, “Avrupalıların kendi baskısı sayesinde savunma harcamalarını artırdığı” yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine Borrell, “Hayır, Trump yüzünden değil savaş yüzünden. Evet Trump, daha fazla harcama yapmak için baskı yapıyor ama aynı zamanda Putin’in çok iyi arkadaşı olduğunu söylemekten de mutluluk duyuyordu.” dedi.


Benzer Haberler

Rusya’nın Ukrayna’dan binlerce ton buğday çaldığı öne sürüldü

Voice Kıbrıs Haber

Uçaktaki yolcuları rahatsız edince koltuğa bağlandı

İngiltere ve AB arasındaki görüş ayrılıkları devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

‘Öğrenciler kendi notlarını kendileri verebilsin’

Voice Kıbrıs Haber

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 38 gündür devam ediyor

NTV

Google, Kovid-19 ile mücadeleye destek için konum verilerini açıklayacak