FeaturedKIBRIS

“Doğal gazın ticari açıdan yaşayabilirliğinin kanıtlanması gerekiyor”




Kıbrıs Cumhuriyeti  Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) eski başkanı ve hidrokarbon uzmanı Haralambos Ellinas, tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde yer alan 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağındaki doğal gazın ticari açıdan yaşayabilirliğinin kanıtlanması gerektiğini söyledi.

Ellinas, Alithia gazetesinde yer alan demecinde,  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Hükümetinin enerji programına ve yapılması beklenen sondajlara değindi.

Afrodit doğal gazının, boru hattıyla Mısır’daki sıvılaştırma tesislerine taşınmasının ve sıvılaştırılmış doğal gaz şeklinde ihraç edilmesinin planlandığını anımsatan Ellinas, ilgili haberlere göre, bunun dünya piyasasında satışlar için, tek rekabetçi seçenek olduğunu ifade etti.

Ellinas, bu noktaya ulaşılması için, elle tutulur önemli adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Ellinas, doğal gaz ihracatının yapılmasına ulaşmaları için uzun bir yol almaları gerektiğini ve bunu başarmaları halinde ise, doğal gazın dünya piyasasındaki düşük fiyatıyla birlikte, beklenen gelirlerin düşük olacağına da dikkati çekti.

Gazeteye demecinde başka endişe verici ve önemli sıkıntılar bulunduğundan da söz eden Ellinas, Mısır’daki doğal gaz artışının çok hızlı bir tempoda ilerlediğini ve Mısır MEB’inde “Zohr” isimli devasa bir yatağın keşfedilmesiyle ülkenin doğal gaz konusunda güçlü bir duruma gelmekle kalmayıp, sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını da arkasında bıraktığını belirtti.

Ellinas, şu ana kadar gerçekleştirilen aynı zamanda gelecekteki keşiflerden istifade edilmesinin en iyi yolunun, Vasiliko’da bir sıvılaştırma terminali inşa edilmesi olduğuna da işaret etti.

Ellinas, Kıbrıs CumhuriyetiMEB’inde daha fazla keşif yapılmasına ilişkin iyi belirtiler bulunduğunu da sözlerine ekledi.

(TAK)






Benzer Haberler

Harmancı “Zor bir geceye hazırlanıyoruz”

Melek Voice

Üstel’in sağlık durumuna ilişkin açıklama!

TAK

Gençlerin dörtte biri ruh sağlığı desteği için yapay zekaya yöneliyor

TRT

Çavuşoğlu açıkladı: Okullar tatil edildi!

Melek Voice

Amcaoğlu “Vatandaşlar zorunlu olmadıkça evden çıkmasınlar. Belediyenin bütün numaraları aktif halde”

TAK

Maymun çiçeği virüsünün yeni bir türü tespit edildi

TRT