Ebru ÇorbacıFeaturedSağlık

Dikkat mükemmeliyetçi olmak tükenmişliğe sebep oluyor

Mükemmeliyetçi Kişilik Özelliğinin Zorlayıcı Yanları

Bazen sahip olduğumuz kişiliğin özellikleri hem kendimiz hem de çevremizdekiler için sorun yaratabilir. Özellikle mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip olan bireyler sahip oldukları kişiliğin en önemli özelliklerinden olan aşırı ölçülü, sorumlu, dengeli olmaya gösterdikleri özen yüzünden çoğu zaman çevresindeki kişilerle iletişimde bir takım zorlayıcı durumlar yaşamaktadırlar. 

Uzm. Klinik + Adli Psk. Ebru ÇORBACI – Voice of the Island

Mükemmeliyetçi Kişilik Özellikleri

Aslında bu kişilik özelliklerine sahip bireyler aşırı ölçülü ve genelde detaylara takılan bireylerdir. Yaptıkları her şeyin mükemmel olmasını isterler. Hata yapmaktan çok korkarlar. Yanlış yapmamak için sürekli etraflarındaki her şeyi kontrol ederler. Hata kontrolünün kontrolünü yaparlar. Bu kontroller onları çoğu zaman yavaşlatır. Yaptıkları iş her ne olursa olsun en iyisini, en mükemmelini yapmak onlar için diğer insanlardan daha çok önemlidir. En iyisi ve en mükemmeli için gereğinden çok enerji harcarlar. Çoğu zaman harcadıkları bu çok enerji yüzünden gerilim içine girerler. Yapılan işten keyif almak, mutlu olmak, eğlenmek mükemmel olmaktan daha önemli değildir.  Çok planlı yaşamaya önem gösterirler. Mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip bireyler kendi doğrularını esnetemedikleri için kendisini ve yakın çevresindekilerini ahlaki kurallar ya da kendi doğrularına uyması için aşırı zorlamaya girer. Bu durum onların yakın çevresi ile iletişimlerinin bozulmasına neden olur. Genelde bu bireyler için yaşananlar duygular değil yapılan işler ve elde edilen başarılar önemlidir. Bu yüzden yakın ilişkilerinde genelde karşı tarafı eleştiren, sevgiden yoksun, takdir etmekten uzak tavırlar sergilerler. Duygularını belli etmek onlar için diğer insanlara göre daha zordur. Özellikle duygu yoğunluğu yaşanılan ortamlarda bulunmak onlar için anlamsız ve bir o kadar da zor bir durumdur.  

Kişiyi Mükemmeliyetçi Olmaya İten Bazı Sebepler

Aşırı otoriter, başarıya aşırı önem veren, baskıcı, kuralcı, ailelerin çocuklarının başarılı olması için onlara aşırı eleştirilerde bulunması çocuğun ilerleyen hayatında mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip olmasını sağlayan en temel unsurlardan biridir. Bu kişiler başarılı, mükemmel olurlarsa karşı tarafın onları sevileceklerini, değerli olacakları inancındadırlar. Bu şekil düşünceye sahip bireyler ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar kendilerini başarısız hissederler. Çünkü her zaman daha mükemmel, daha iyi, daha başarılı vardır. Kendilerini başarılı olmak adına ciddi bir çaresizliğe sürüklerler. Özellikle yapılan işler sonucunda kendilerine aşırı yüklenerek kendileri ile ilgili aşırı beklentilere girmeleri, olağan dışı baskı ve iş yükü içine girmelerine sebep olur. Bireyin sürekli kendini eleştirmesi ve gerçekçi olmayan başarısızlık duygusu ile savaşması, kendisini yaşadığı hayatta mutlu olmak, huzurlu olmak kavramlarından uzaklaştırır. Aşırı beklentinin sağladığı gerilim yüzünden psikolojik kökenli sorunlarla örneğin baş ağrısı, çeşitli deri hastalıkları gibi sağlık sorunları ile boğuşurlar.

İş Yaşamında Mükemmeliyetçi Olmak Tükenmişliğe Sebep Olur!!!

Mükemmeliyetçi kişilik sahibi bireyler iş yaşamlarında da kendilerine aşırı yüklenmeleri sonucunda tükenmişlik sorunu yaşayabiliyorlar. Tüm bunların yanında çok fazla enerji harcama, sürekli başarılı olma, olamama gibi konulara takılma, abartılı beklentileri karşılayabilmek için çok fazla çaba harcama ve kendilerini ne kadar çaba harcasalar da yetersiz bulma gibi durumları yüzünden yorgunluk ve psikolojik açıdan huzurlu hissedememe gibi durumlarla karşılaşıyorlar.  

Mükemmeliyetçi Kişilik Belirtileri

*Hata yapma hakkını kendinize tanımıyorsanız

*Hata yaptığınız zaman kendinizi değersiz görüyorsanız

*Başarılarınızdan çok başarısızlıklarınıza odaklanıyor ve onları düşünüyorsanız

*Tüm işleri en iyi şekilde yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız

*Özellikle en iyiyi yapabilmek adına en kolay işleri bile bitirmede zaman problemi yaşıyorsanız

*Yaptığınız işler sonunda kendiniz takdir edemiyor ve her zaman daha iyisini yapabilirdim diyorsanız

**Hepimiz zaman zaman yukarıda bahsedilenleri yaşayabiliriz, fakat mükemmeliyetçi kişiler için bu durumlar yaşamın bir parçası haline gelmiştir.

Uzm. Klinik + Adli Psk. Ebru ÇORBACI – Voice of the Island


Benzer Haberler

Arıklı “Rahat olun, 2042’de Ercan, bize, halka teslim edilecek”

TAK

Meclis toplandı

‘İşçi ve işverenin tercih haklarını ortadan kaldırmak doğru değil’

Voice Kıbrıs Haber

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Başbakan Üstel ile telefonda görüştü

Voice Kıbrıs Haber

Kurul’da sağlık ve emirnameler konuşuldu

İşte vizyondaki filmler! (15 Ekim 2021 sinemada bu hafta)