FeaturedKIBRIS

Dikenli teller Kıbrıs Rum Meclisi İçişleri Komitesinin dünkü toplantısında ele alındı

Ara bölgeye yerleştirilen dikenli teller konusunun, Kıbrıs Rum Meclisi İçişleri Komitesinin dünkü toplantısında ele alındığı haber verildi.

Kıbrıs Rum İçişleri Bakanlığının, bir yandan milletvekillerine, Kıbrıs Rum Yönetiminin kontrolsüz mülteci akışları konusunda karşı karşıya bulunduğu problemleri işaret ettiğini, diğer yandan dikenli tellerin ara bölgeye yerleştirilmesinden etkilenen köylerin muhtarlarının ise bununla ilgili zorluklara işaret ettiğini yazan Alithia gazetesi, komitenin ara bölgeye 11 kilometrelik dikenli tel döşenmesi ve bunun civar köylerde meydana getirdiği problemleri dünkü toplantıda ele aldığını belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise konuyla ilgili haberinde, ara bölgeye yerleştirilen dikenli tellerden etkilenen yerleşim yerlerinde yaşayan kişilerin, artık evlerine gitmek için, bölgeye yerleştirilen elektronik kapıları açmak için şifre kullanmaları gerekeceğini anımsattı.

Bu düzenlemeden ara bölge içerisinde bulunan 35 ailenin etkilendiğini yazan gazete, Kıbrıs Rum İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kostas Konstantinu’nun, dünkü toplantıda, ara bölgeye dikenli tellerin yerleştirilmesinin nedenlerine atıfta bulunduğunu kaydetti.

Açıklamasında, iltica sisteminin artık çöktüğünü dile getiren Konstantinu, beklemede bulunan 24 bin başvuru yanı sıra Uluslararası Koruma İdare Mahkemesi karşısında da 7 bin 300 başvuru bulunduğunu, dolayısıyla Kıbrıs Rum Yönetiminin iltica sisteminde 31 bin başvuru bulunduğunu ve böyle bir şeyin daha önce hiç olmadığını ifade etti.

2022 yılının ilk 6 ayında Güney Kıbrıs’a 12 bin mülteci gelişi olduğunu ve bu rakamın geçen yılki toplam rakam olduğunu söyleyen Konstantinu, mültecilerin büyük çoğunluğunun Güney Kıbrıs’a Yeşil Hat üzerinden geçtiklerini iddia etti.

2021 yılının Eylül ayından bu yana düzensiz mültecilerin Güney Kıbrıs’a geçmeleri için iki yeni geçiş koridoru açıldığını da ileri süren Konstantinu, bunlardan birincisinin İstanbul aracılığıyla Sahra Altı ülkelerinden Ercan’a geliş, diğerinin ise Yeşil Hat üzerindeki kör noktalardan Güney Kıbrıs’a geçiş yapıldığı, deniz yoluyla “Omorfo” (Güzelyurt) bölgesine geliş olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan Konstantinu, etrafı çevrili bölgeye girmek için şifre kullanacak olanların mahremiyetinin sağlandığını da söyledi.

Gazeteye göre “Astromerit” (Bostancı) muhtarı Aris Konstantinu açıklamasında, Kıbrıs Rum İçişleri Bakanıyla yaptıkları son görüşmede, mültecilerin Purnara’daki kampa götürülmek yerine, ara bölgede kalacağının kendilerine söylediğini belirtirken, “Avlona” (Gayretköy) muhtarı Menelaos Savvas ise açıklamasında, bazı bölge sakinlerinin evlerinin etrafına 2 metrelik duvarlar ördüklerini, çünkü bakanın kendilerine mültecilerin ara bölgede kalacağını söylediğini ifade etti.

“Denya” muhtarı Hristakis Panayotu ise açıklamasında, Birleşmiş Milletlere yönelik memnuniyetsizliğini ifade ederek, BM’nin ara bölgede egemen olması gerektiğini ve mültecilerin müdahale etmesine izin verilmemesi gerektiğine işaret etti.

“Akakiu” (Akça) ihtiyar heyeti başkan yardımcısı Eleni Georgopulu ise açıklamasında, esas önemli olan şeyin etrafı çevrili bölgede mahsur kalanların güvenli olduğunu belirtirken, örneğin bir yangın durumunda ne olacağını sordu.

Birlemiş Milletlerin (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Olga Komiti ise açıklamasında, mültecilerin ara bölgede dikenli tellerle çevrili bölge içerisinde kalmasına dair planlar konusunda henüz bilgilendirilmediklerini belirtirken, bunun iç mevzuat, Avrupa mevzuatı ve uluslararası mevzuatla uyumlu olup olmadığının araştırılması gerektiğini ifade etti.

-Baf açıklarında kaçak göçmen

Gazete başka bir haberinde ise, dün Baf açıklarında, içerisinde Suriye ve Lübnanlı 49 mültecinin bulunduğu bir tekne tespit edildiğini yazdı.

Teknede 24 erkek, 9 kadın ve 16 çocuk bulunduğunu yazan gazete, 4 Temmuz’da Lübnan’dan ayrılan mültecilerin varış noktasının noktalarının İtalya olduğunu ve tekne Güney Kıbrıs kıyılarından ayrılana kadar, teknenin hareketlerinin izlendiğini ekledi.


Benzer Haberler

Beyköy Atış ve Tatbikat alanında topçu atışları yapılıyor

Girne’de pembe yürüyüş var

Kapı kilidini kırıp eve girdiler

Voice Kıbrıs Haber

Niyazi Kızılyürek ile Strazburg’da özel röportaj

Voice Kıbrıs Haber

Bazı bölgelerde 2 ve 4 saatlik kesinti yapılacak

Prostat kanseri erkeklerde, meme kanseri kadınlarda ilk sırada

TAK