FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Dikenli tel sorun çözmek yerine, sorun oldu

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Lefkoşa’da ara bölgenin, Uluslararası Havaalanı ile Astromerit arasındaki 11 kilometrelik bölümüne, düzensiz mülteci geçişini önlemek bahanesiyle dikenli tel çekme kararı,  sorun çözmek yerine, daha çok sorun yaratmaya başladı.

Kıbrıs Rum hükümetinin başlattığı girişim, zamanlaması nedeniyle yoğun eleştirilerin odağı oldu.

AKEL, Kıbrıs Rum hükümetinin göç akışını durdurmak için dikenli teller yerleştirilmesi kararını, yanlış siyasi mesajlar taşıdığı yönünde eleştirirken,  aynı zamanda sözkonusu kararın temelinde seçim oyunlarının bulunduğu ve Adada bölünmenin kalıcılaştırılmasını simgeleyen bir eylem  olarak değerlendirdi.

Dikenli tel kararı sadece siyasi arenada değil, tarım alanında da büyük bir endişeyle karşılandı. Kıbrıslı Rum çiftçiler, bu girişimi protesto etmek için eylem kararı aldı.

Avrupa Komisyonu ise ara bölgeye dikenli tel yerleştirilmesiyle ilgili karar hakkında, Kıbrıs Rum hükümeti tarafından bilgilendirilmediğini ve konuyu incelediğini duyurdu.

MAVROU: KIBRIS’LA İLGİLİ BEŞLİ KONFERANS ÖNCESİNDE YANLIŞ MESAJLAR GÖNDERİLİYOR

AKEL milletvekili ve Lefkoşa Rum Belediyesi Eski Başkanı Eleni Mavrou, dikenli tel uygulamasının hükümetin açıkladığı amaca yönelik pratik bir faydası olmadığını, tam tersine yanlış mesajlar gönderdiğini vurguladı.

Voice Kıbrıs Haber’e konuşan Mavrou, hükümetin ara bölge boyunca dikenli tel örme eyleminin iki açıdan sorunlu olduğuna dikkat çekerek, “Her şeyden önce 2-3 hatta 11 kilometre dikenli tel ile göç akışlarını durdurarak çözüleceği iddia edilen sorun, esas sorunla yüzleşmiyor. Çaresizlik içinde, güvenli bir yerde olmak için tekneye binen birini, birkaç metrelik dikenli tel durduramayacaktır. Buna ek olarak, çiftçiler ve toplumlar için de sorunlar yaratacaktır” dedi.

Mavrou, Kıbrıs sorunuyla ilgili beşli konferansa kısa bir süre kala ortaya çıkan dikenli tel konusunun, hükümetin Kıbrıs sorununu çözme arzusu hakkında yanlış mesajlar gönderdiğini de sözlerine ekledi.

AVRUPA KOMİSYONU DURUMU İNCELİYOR

Avrupa Komisyonu Temsilcisi Vivian Lunela, ara bölgeye dikenli tel yerleştirildiği konusunda Komisyon’un bilgilendirilmediğini belirtti.

Lunela, “Komisyon’un, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden yeni çit inşası veya genel olarak Yeşil Hattın gözetimi ile ilgili politikasında bir değişiklik olmasıyla ilgili bir bilgi almadığını söyleyebilirim. Ayrıca, Yeşil Hat Tüzüğü’nün 3. maddesi, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından, geçiş noktalarındaki hat boyunca geçişlerin bertaraf edilmesini caydıracak şekilde etkili gözetim yapılmasını öngörmektedir” dedi.

Lunela, durumu incelemeye devam ettiklerini ve Kıbrıs Rum hükümet yetkilileri ile de temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Kıbrıs Rum hükümeti ise dikenli tellerin ara bölgede değil, “Kıbrıs  Cumhuriyeti topraklarında” yapıldığını belirterek, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletleri bilgilendirdiği konusunda ısrar ediyor.

Haber ve Fotoğraf: Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

Lefkoşa’daki trafik kazasında 1 kişi yaralandı

Voice Kıbrıs Haber

‘Siyasi rant uğruna topluma kötülük yapanları affetmeyeceğiz’

Voice Kıbrıs Haber

Güzelyurt’ta akıl almaz olay! Öz kızına

Döviz piyasalarındaki aşağı yönlü seyir devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Erdoğan: Brunson olayının bizim ekonomimiz ile alakası yok

Voice Kıbrıs Haber

Çin’de son 2 ayın en yüksek vaka artışı yaşandı

Voice Kıbrıs Haber