KIBRIS

CTP’den Hükümete eleştiri

“HÜKÜMET EKONOMİK KRİZİN AŞILMASI ADINA GEREKLİ ADIMLARI ATMAZSA STAGFLASYON TOPLUMSAL VE SOSYAL SORUNLARA YOL AÇACAK, BUNU SİYASİ KRİZ TAKİP EDECEK”

“YAPISAL DÖNÜŞÜM İÇİN KÖKLÜ REFORMLAR KAMUOYUNUN GÜNDEMİNE GETİRİLMELİ VE MUHALEFETİN DE DESTEĞİNİ ALACAK BİÇİMDE BU REFORMLAR HIZLA HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ülke ekonomik kriz olduğunu kaydederek, “Oluşan ekonomik kriz ortamından ciddi rahatsızlık duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

UBP-DP hükümetinin ekonomi ve maliye politikasının yanlış olduğunu belirten CTP, söz konusu uygulamaların ekonomik durgunluğa, enflasyonun hızla yükselmesine ve stagflasyona neden olduğunu belirtti.

CTP, “Hükümet, krizin aşılması adına gerekli adımları atmazsa stagflasyon toplumsal ve sosyal sorunlara yol açacak, bunu siyasi kriz takip edecek” değerlendirmesi yaptı.

CTP yazılı açıklamasında hükümetin icraatlarını değerlendirdi, krizin aşılması için hükümete 6 maddeden oluşan öneri listesi sundu.

Hükümetin mali disiplinle yapısal dönüşüme odaklanmadığını, aksine ülke gelirlerini riske atarak elini vatandaşın cebine uzattığını savunan CTP, “İşte bu bize göre felaketlerin en büyüğü” görüşünü belirtti.

“8 AYDA AKARYAKITA YÜZDE 20-25; TÜPGAZA 36, ELEKTRİĞE 40 ZAM”

UBP-DP hükümetinin 8 aylık sürede akaryakıta yüzde 20-25, tüp gaza yüzde 36 ve elektriğe yüzde 40 dolaylarında zam yaptığını belirten CTP,  “Akaryakıtta en yüksek zammın Euro dizelde olması bu hükümetin Fiyat İstikrar Fonu (FİF) uygulamalarını öngörüden uzak yaptığının açık göstergesi” ifadesine yer verdi.

Açıklamada “Mayıs 2016’ya kadar düşüş eğiliminde olan enflasyonun bu hükümet döneminde yükselişe geçmesini sadece döviz ve petrol fiyatlarına bağlayamayız. Bu, yürütme erkinin fonksiyonunu küçümseyen büyük bir siyasi yanlış olur” değerlendirilmesi yapıldı.

Açıklamada asgari ücret konusuna da değinen CTP, “Asgari ücretin artırılması kaçınılmaz. Bu karar, kısa vadede hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak bir dizi politikayla hayata geçirilmeli, bunun yanında özellikle uzun vadeli planlamalarla ekonominin önü açılmalı” dedi.

Erken seçimin kaçınılmaz bir alternatife dönüşeceğini de belirten CTP, partinin faaliyetlerine ‘tek başına iktidar’ hedefiyle devam edeceğini kaydetti.

HÜKÜMETE 6 MADDELİK ÖNERİ… “ZAMLAR GERİ ALINSIN”

Partinin krizin aşılması için hükümete sunduğu 6 maddeden oluşan öneri listesi ise şöyle aktarıldı:

“FİF gelirlerini şişirmekten vazgeçilmeli ve zamlar geri alınmalıdır.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak şekilde münhalsiz ve sınavsız hiçbir istihdam gerçekleştirilmeyeceğiyle ilgili koşullar oluşturulmalıdır.

Müşavirler konusunda CTP’nin yaptığı yasa değişikliği önerisinin derhal Meclis’te ele alınmalıdır.

Ekonomik daralmanın önüne geçebilmek ve piyasaları rahatlatmak adına kamunun altyapı yatırımlarını hızlandıracak kriz mekanizması oluşturulmalıdır. Bu mekanizma Türkiye Cumhuriyeti’nin altyapı yatırımları için sunduğu hibe olanaklarının tamamının yatırıma dönüştürülmesini sağlamanın, ülkede ekonomik fayda sağlayacak özel yatırımların önünü açacak acil tedbirleri de masaya yatırmalıdır.

Hükümet siyasetçi-yatırımcı ilişkisini sağlıklı zemine oturtmalıdır.

Yapısal dönüşüm için köklü reformlar kamuoyunun gündemine getirilmeli ve muhalefetin de desteğini alacak biçimde bu reformlar hızla hayata geçirilmelidir.

Teşvikler yeniden düzenlenmeli, emeklilik sistemlerimizin açıklarını giderecek politikalar en kısa zamanda kamu yararına hayata geçirilmelidir.”

Kaynak: TAK

 


Benzer Haberler

Holguin güneydeki siyasi partilerle görüştü

55 yaşında yaşamını yitirdi

Voice Kıbrıs Haber

KKTC’ye girişleri olmayan 2 kişi Ercan’dan çıkmaya çalıştı

Voice Kıbrıs Haber

Girne istikametine trafik kontrollü verilecek!

Voice Kıbrıs Haber

‘Ülkede nüfus sayımı yapılmalı’

CSO 3. yaşını iki konserle kutluyor

Voice Kıbrıs Haber