DÜNYAFeatured

Corona virüsün tüm mutasyonlarını etkisiz hale getirebilen antikor ilacı insan denemelerine başladı

Eli Lilly ve AbCellera tarafından yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geliştirilen bir antikor ilacının İngiltere, Brezilya, California ve Güney Afrika’da tanımlananlar da dahil olmak üzere çok sayıda corona virüs mutasyonunu “güçlü bir şekilde” etkisiz hale getirdiği açıklandı. Şirketler, “LY-CoV1404” adlı monoklonal antikor tedavisinin, corona virüsün mutasyona uğrayan çok sayıda kısmına bağlanarak çalıştığını, yani ilacın zaman içinde etkinliğini koruyabileceğini duyurdu. Şu anda insan denemelerine başlayan ilaç eğer başarılı sonuçlar gösterirse, pandemiye karşı bir oyun değiştirici olacak ve uzun vadede mutasyon endişesini ortadan kaldıracak.

Kanadalı AbCellera ve ABD’li Eli Lilly Covid-19’a karşı birlikte geliştirdikleri ikinci bir antikor ilacının klinik denemelerine başladıklarını açıkladı. İlaç şirketleri, LY-CoV1404 adı verilen monoklonal antikor tedavisini  hafif ile  orta derecede Covid-19 hastalarında değerlendireceğini duyurdu.

Bununla birlikte, AbCellera  LY-CoV1404’ün kilinik öncesi denemelerinde corona virüsün  bilinen tüm mutasyonlarına karşı güçlü etki gösterdiği belirtildi.

Başak protein corona virüsün insanların ACE2 enzimlerine tutunarak vücuda girmesine ve hastalığa yol açıyor. Araştırmacılar virüsün bu bölgesinde mutasyonlarla gelen değişikliklerin endişe verici olduğunu düşünüyor, çünkü aşılar da virüsün başak proteinin hedef alıyor.

Ancak, AbCallere geliştirilen antikor ilacının başak proteinin birçok kısmına bağlanabildiğini bu nedenle ilacın etkisini olası yeni mutasyonlar nedeniyle yitirmeyeceğini söyledi. Klinik testlerin son aşamasında bu durum kanıtlanırsa  LY-CoV1404’ün corona virüs tedavisinde oyun değiştirici olabileceği ifade edilerek, varyantların yarattığı tehdidi ortadan kaldırabileceği ifade edildi.

Bununla birlikte, LY-CoV1404, iyileşen bir Covid-19  hastasından alınan bir kan örneğinden geliştirildi. Antikor, corona virüsü sivri glikoprotein reseptör bağlanma alanı (RBD) üzerinde yüksek oranda korunmuş bir epitopu hedefleyerek ACE2’ye viral bağlanmayı bloke ederek çalışıyor. AbCellera bu etkiyi,  “güçlü nötrleştirme aktivitesi için iyi belgelenmiş bir mekanizma” olarak tanımladı.


Benzer Haberler

İtfaiye uçuş unsurlarının değerlendirilmesi…

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları yeniden yükselişe geçti

Voice Kıbrıs Haber

Yıllık gıda enflasyonu, genel enflasyonun üzerinde seyretmeye devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Seyir halindeki araç alev aldı…

Erbil’deki saldırıda bir Türk diplomat iki kişi hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

Almanya’dan, Doğu Akdeniz’e ilişkin açıklama geldi

Voice Kıbrıs Haber