Hazar Çoli

Çocuklarınıza alkol ve uyuşturucu madde hakkında nasıl bilgi verebilirsiniz?

Uzman Adli Psikolog Hazar Çoli,bu haftaki Voice of the İsland yazısında çocuğunuza alkol ve uyuşturucu maddesi hakkında nasıl bilgi verilebileceği konusuna değindi.

Bütün ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de alkol ve madde kullanımı çok yaygın olmakla birlikte kullanım yaşı da çok aşağıya düşmüştür ve bununla birlikte ailelerin endişeleri de gittikçe büyümektedir. Genellikle aileler yaşadıkları endişe ile birlikte çocuklarına nasıl yaklaşacakları ve davranacakları konusunda da çok tedirgin olmaktadırlar. Ailenin tedirgin olması çok normaldir. Ama bu gibi durumlarda ailelerin görevi sakin olup çocuklarına en doğru yolu göstermeleridir. Çocukların geleceği ve hayatlarını nasıl şekillendirecekleriyle ilgili, ailelerinden alacakları doğru bilgiler büyük önem taşımaktadır çünkü tüm çocukların en doğru ve güvenilir bilgiyi alabilecekleri yer, aileleridir. Bu yüzden ailelerin bu konularla ilgili gerekli, önemli ve doğru  bilgileri toplayıp çocuklarına bu şekilde aktarmaları gerekir. Aileler bu konularla ilgili çocuklarına nasıl yol göstereceğini veya çocuklarına nasıl yaklaşacağını (davranacağını) bilmiyorlarsa, psikolojik destek alabilirler. Herhangi bir konuda psikolojik destek almak ayıp veya utanç verici bir durum değildir.

Çocukların alkol ve uyuşturucu madde kullanıp kullanmayacakları durumunun üzerinde en büyük etken aileleridir. Unutmamak gerekir ki; çocukların küçüklüklerinden itibaren annelerini ve babalarını model alırlar. Ev veya aile içerisinde alkol yada madde kullanımı olması, çocuk üzerinde çok büyük risk oluşturacaktır. Çocuğun ev içerisinde bu gibi durumlara tanık olması, bunların doğru ve güzel şeyler olduğunu düşünmesine neden olacaktır ve yüksek riskle çocuk da bu yolu seçecektir. Ev içerisinde bu gibi durumlar söz konusuysa; ilk olarak aile kendini değiştirmelidir. Çocuk üzerindeki en büyük ve en önemli rol aileye aittir.

Aileler nasıl bilgiler verebilir? 

İlk adım; aileler olarak, uyuşturucu maddeler ve alkol hakkında tüm bilgileri en doğru şekilleriyle öğrenin ve çocuklarınıza anlatabilecek duruma gelin.

Önemli bir adım ise; çocuğunuzun bu bilgiler için doğru yaşta olduğunu anlamaktır, bu durum her ailenin çocuğuna göre değişmektedir çünkü her ayni yaştaki çocuk düşünce yapısı olarak birbiriyle ayni değildir. Çocuğunuzun bu bilgilere hazır olduğunu hissettiğiniz an, ona en doğru bilgileri verin.

Çocuklarınız alkol ve uyuşturucu ile ilgili soru sorarsa; mutlaka tüm sorularını cevaplamaya çalışın ve asla kaçınmayın. Eğer kaçınırsanız bu durum üzerinde çocuğun farklı fikirleri oluşmaya başlar ve bu bilgileri farklı yerlerden öğrenmeye çalışırlar (arkadaş çevresi, internet…). Çocuğunuz bu bilgileri farklı kaynaklardan öğrenmeye çalışması, çocuk üzerinde büyük bir risk taşımaktadır.

  Ailelerin en büyük korkularından birisi de; eğer alkol ve uyuşturucu hakkında konuşurlarsa, çocuklarını kullanmaya teşvik edecekleri konusudur. Unutulmamalıdır ki; bu risk dış etkenlerden dolayı zaten vardır. Ailenin bu konularla ilgili konuşması, teşvik etmek yerine çocuklarına doğru bilgileri vermelerini sağlayacaktır. Ayrıca alkol ve uyuşturucu ile ilgili bilgi verdiğiniz zaman, çocuğunuz sizin bu konularla ilgili bakış açınızı öğrenecektir.

Aileler çocuklarıyla iletişimlerini mutlaka açık tutmalıdırlar. Çocuğunuzla iletişiminiz güçlü olursa, bu bilgileri başkalarından almak yerine, alkol ve uyuşturucu ile ilgili bilgi almak istediğinde bunu size rahatlıkla ve açıklıkla sorabilecektir.

Aileler çocuklarını kontrol etmek ve baskıcı olmak yerine yol gösterici olmalıdırlar. Eğer baskıcı bir tutuma sahip olursanız, bu durum çocuğunuz üzerinde ters tepebilir böylelikle çocuğunuz kolaylıkla inat olsun diye yanlış yollara sapabilir. Unutmayın ki; çocuğunuzu her zaman kontrol edemeyeceksiniz. Bunun yerine; çocuğunuza yol gösterici olun, ona değerleri öğretin. Doğru kararlar verebilmesi için ona yardımcı olun ve mutlaka çocuğunuza hayır diyebilme yeteneği kazandırın.  

Alkol ve uyuşturucu kullanımı sonucu ne gibi fiziksel ve psikolojik etkiler yaşandığını ona anlatın. Bu gibi bilgileri ona anlatmanız çok yararlı olacaktır çünkü dış çevredeki çoğu kişi çocuğunuza alkol ve uyuşturucunun sadece iyi yönlerini anlatabilirler. Ayrıca bu kişilerin genellikle kandırırken ne gibi cümleler kullandığından bahsedebilirsiniz. (bir kereden bir şey olmaz, keyif verir, tüm sıkıntılarını unutacaksın, v.b..).

Çocuğunuza bir kere kullanım sonrası bile bağımlı olunabileceğini anlatınız. Bağımlı olmanın ilk adımının bir kere kullanmak olduğunu, her insan vücudunun; alkol ve uyuşturucuya karşı farklı tepkiler verebileceğini ve hatta bazı kişilerin tek kullanımda bile ölebileceğini anlatınız.

Aileler bu gibi durumlar karşısında tedirgin olup nasıl davranacaklarını bilmiyorlarsa mutlaka psikolojik destek alarak çocuklarına yardımcı olmalıdırlar. Alkol ve uyuşturucu kullanımı ülkemizde çok artan ve hayati risk taşıyan önemli bir konudur. Ailelerin bu bilgileri en doğru şekilde çocuklarına aktarmaları ve öğretmeleri durumu, çocuklarının ileriki hayatları açısından çok büyük önem taşımaktadır.


Benzer Haberler

Uyuşturucu kullanan insanlar neler yaşıyor? Uyuşturucu İle İlgili Yanlış İnançlar neler?

Çocuğunuz Bonzai Kullanıyorsa Nasıl Anlarsınız?

Uzman Adli Pskikolog Hazar Çoli: Gardiyanlar mutlaka psikolojik destek görmeli

Madde Kullanan Bireylere Karşı Toplum Tutumu ve Bakış Açısı

Cinsel Saldırıya Maruz Kalan Kişiye Nasıl Davranılmalıdır?

‘Suç Korkusu’ Nedir?