Hazar Çoli

Çocuğu uyuşturucu kullanan ailelere öneriler

Ülkemizin maalesef zirvede olduğu en büyük problemlerden birisi olan madde kullanımı, toplumu ve aileleri korkutucu bir boyuta ulaşmış durumdadır. Çevremizde de şahit olduğumuz ve doğal bir tepki olan ilk rastladığımız aile tutumu bu durumu kabullenmemeleridir. Bu ilk aşamada normal bir tepkidir, ardından devam etmesi gereken doğru yol ailenin bunu anlayıp, kabullenip çocuklarına en doğru şekilde yardım etmeleridir. Çocuğa en doğru yolu gösterecek ve en güzel desteği verebilecek kişiler ebeveynleridir.

Öneriler; 

  • Bu durumu öğrendiğinizde ilk önemli adım soğukkanlı ve sakin olmaya çalışıp, iyice düşünüp sonrasında harekete geçmektir. İyice düşünmek yapılacak bir yanlışı engelleyebilir.
  • Ailenin bu durumda duygularını çok iyi kontrol etmesi gerekir. Ümitsizliği, öfkeyi ve kabullenmemeyi bir kenara bırakıp bu şekilde hareket etmelidirler.
  • Çocuğunuzun diğer çocuklardan farklı olduğunu kabullenin ve onu asla başka çocuklarla kıyaslamayın.
  • Çocuğunuzla konuşmaktan asla kaçınmayın, eğer sorunlar varken konuşmazsanız, oda konuşmamanın doğru yöntem olduğunu düşünecek ve asla bir şey paylaşmayacaktır. Konuşmaktan korkarak sorunu çözemezsiniz, bu durum tam aksine sizi içinden çıkılamayacak bir duruma getirebilir.
  • Bu durum karşısında eğer çocuğunuzu korkutursanız durum daha da kötüye gidebilir. Çocuğunuzu asla korkutmayın. Örneğin; ”eğer bir daha kullandığını duyarsam seni döverim, çok kötü şeyler olur, eğer tekrarlarsan ailemizi rezil edersin, madde kullandığını görürsem seni evden atarım…” gibi sözlerde bulunmak çok yanlıştır. Bu gibi cümleler karşısında çocuk anlaşılmadığını ve madde kullanmanın doğru yol olduğunu düşünecektir. Ayrıca aileye karşı korkusu arttığı için daha fazla yalan söylemeye başlayacaktır. Ve bu şekilde aile tarafından baskı altında hissetmesi onu tekrar uyuşturucu kullanmaya itecektir.
  • Burada temel hedefin çocuğun (ergenin) en az zararı almasını hedeflemektir. Bu yüzden ona en iyi şekilde destek olun ve beklentilerinizi azaltın.
  • Bugüne kadar kullandığınız yöntemlerin iyi sonuçlar getirmediğini görüyorsanız yeni yöntemler geliştirin ve hemen pes etmeyin çünkü unutmayın; çocuğunuzun sizin ilginize ve sevginize ihtiyacı vardır.
  • Çocuğunuzla iletişiminizi daha kaliteli ve daha iyi bir duruma getirin. Ayrıca ilk adımı siz atın. Çocuğunuzu siz konuşmadan dinleyin! İyi birer dinleyici olmaya çalışın, dinlemek onu anlamak anlamına gelir ve çocuğunuzda bunu hisseder. İlk hedef hemen çocuğu değiştirmek değil, onu anlamak ve yanında olduğunuzu hissettirmektir.
  • Ebeveynler hayatlarını madde kullanan çocukları üzerine tamamen odaklamamalıdır(onunla ilgilenirken bir yandan da hayatınızı sürdürmeye devam ediniz), eğer tek odak noktası o olursa ve sürekli bu problemden ve maddeden bahsedilirse, çocuk sürekli tüm ailenin ilgi odağı olacaktır ve bunun sonucunda çocuk (yada ergen) bu ilgiyi kaybetmemek için uyuşturucu kullanmayı devam ettirecektir.
  • Kurallar koyun ve çocuğunuza sınır koymayı öğretin. Uyuşturucu kullanan bir çocuğun (yada ergenin) kurallara uymakta bir problemi olduğunu ve sınırlarını tam olarak belirleyemediğini biliyoruz, bu yüzden yeni yöntemler geliştirerek onun kurallara uymasını sağlamalı ve ona sınır koymayı öğretmeliyiz. Bunları baskı kurarak değil uygun yöntemlerle geliştirin.
  • Çocuğunuzun sorumluluk üstlenmesini sağlayınız. Genellikle uyuşturucu bağımlısı olan kişilerde sorumluluk alma oranı çok düşüktür ve sorumluluklarını hep başkaları yerine getirir. Bu yüzden de madde kullanımı artış gösterebilir. Dolayısıyla çocuğunuza yaşına uygun şekilde sorumluluklar veriniz.
  • Çocuğunuza uyuşturucu maddenin tüm maddi ve manevi sonuçlarını ayrıca sonucunda ne gibi yasal süreçler olabileceğini, bu bilgileri en doğru yerden öğrenerek anlatınız ve açıklayınız. Uyuşturucu maddenin fiziksel ve psikolojik olarak ne gibi sonuçlar doğurabileceğini çocuğunuza en doğru şekilde açıklayınız.
  • Çocuğunuz madde kullanmayı bırakıp sonra tekrar başladıysa hayal kırıklığı yaşamayın. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu ve tıpkı diğer hastalıklar gibi tekrar edebileceğini unutmayın.
  • Eğer çocuğunuz uyuşturucuyu bıraktıysa geçmişi bırakın ve geleceğe yönelin. Beklentilerinizi çok yüksek tutmayın. Tedbirli olun ama sık sık geçmişi konuşup madde konusu tekrar tekrar açmayınız.

Sonuç olarak; çocuğu uyuşturucu kullanan ve bağımlı olan aileler diğer hastalıklar gibi bağımlılığında bir hastalık olduğunu asla unutmamalıdırlar. Uyuşturucu kullanmak ve bağımlı olmak ayıp bir durum değildir. Bu süreçte çocuğa yada ergene en sağlıklı ve doğru şekilde yardım edebilecek kişiler ailelerdir. Aileler çocukların en iyi şekilde tedavi görmelerine ve destek almalarına yardım etmelidirler. Unutmayın tam tersi bir davranış şekliyle ve baskıcı bir tutumla tamamen çocuğunuzu kaybedebilirsiniz. Madde bağımlısı bir çocuğun (ergenin) aile sevgisine, ilgisine ve yardımına ihtiyacı vardır, onları asla dışlamayın.

 

 

 

Uz. Adli Psk. Hazar Çoli

 


Benzer Haberler

Çocuklarınıza alkol ve uyuşturucu madde hakkında nasıl bilgi verebilirsiniz?

Suçlular ve psikolojik tedavileri

Eğer Şiddete Maruz Kalıyorsanız…

Uyuşturucu kullanan insanlar neler yaşıyor? Uyuşturucu İle İlgili Yanlış İnançlar neler?

Aileler dikkat! Çocuğunuz uçucu madde kullanıyorsa bunu nasıl anlayabilirsiniz?

Çocuğunuz Bonzai Kullanıyorsa Nasıl Anlarsınız?