DÜNYA

Çin’de Aiyi Nehri’nin adı ‘Ayşe’yi çağrıştırdığı için’ Diannong yapıldı




Çin’de en fazla Müslüman’ın yaşadığı bölge olan Ningşia’da “Aiyi” nehrinin adı, “İslami çağrışımları” nedeniyle Diannong olarak değiştirildi.

İngiliz haber sitesi Independent’a göre, “Muhammed Peygamber’in eşi Ayşe’nin adını çağrıştıran nehrin adıyla ilgili karar, bölgede İslam’ın etkisini sınırlamak amacıyla alındı.”

Al Jazeera’nın haberine göre ise özerk Ningşia Hui hükümeti, kararın kamusal alanların adlarıyla ilgili mevzuat çerçevesinde, yerel su kaynakları biriminin talebi üzerine alındığını duyurdu.

2013’te yerel hükümet, kamusal alanlara yabancı kişi ve yerlerin adının verilmesini yasaklaşmıştı.

Çin’de 21 milyon, Ningşia’da ise yaklaşık 2 milyon Müslüman yaşıyor.

Camilerdeki hilâller söküldü, kiliseler kapatıldı

2 ay önce, bölgedeki Hui cemaati, inşaat izni olmadan yapıldığı öne sürülen camilerinin yıkılması kararını protesto için eylem yapmıştı.

Bölgedeki dini gruplar, yönetimin ‘halkı dinden uzaklaştırmak ve Komünist Parti’ye sadakat aşılamak için’ son dönemde baskıyı artırdığını söylüyor.

Buradaki camilerin kubbeleri yıkılırken hilâl işaretleri kaldırıldı. Bölgedeki kiliseler kapatıldı ve Budist tapınaklarına çocukların gitmesi yasaklandı.

(BBC)






Benzer Haberler

İspanya’da bulunan deniz kabukları en eski müzik aletleri olabilir

TRT

Starbucks çalışma yasasını ihlal etti: 35 milyon dolar ödeyecek

TRT

Güneydoğu Asya’da şiddetli yağışın yol açtığı afetler 1200’e yakın can aldı

TAK

Yılbaşı ağacını süslemenin maliyeti 20 bin liraya kadar çıktı

NTV

Evinin altından 200 kiloluk ayı çıktı

TRT

Kramp şikayetiyle gittiği hastanede kalbi çalındı

TRT