FeaturedTürkiye

Çavuşoğlu, kıta sahanlığına ilişkin ihlal girişimleriyle ilgili değerlendirmede bulundu

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın son dönemde Türkiye’nin kıta sahanlığına ilişkin ihlal girişimleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.,

Çavuşoğlu, kıta sahanlığını ihlal etmeye yönelik her türlü girişime karşı gerekli tedbirin alındığını vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın son dönemde Türkiye’nin kıta sahanlığına ilişkin ihlal girişimlerini yorumladı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin kıta sahanlığının batı sınırının Libya’yla deniz yetki alanları konusunda yapılan anlaşmayla belirlendiğini, bu sınırların BM’ye de kaydının yapıldığını vurguladı.

Çavuşoğlu, kıta sahanlığını ihlal etmeye yönelik her türlü girişime karşı tedbir alındığını belirterek “En son Yunanistan, bir bilimsel araştırma yapmak istemiş ve 1 kilometre bile olsa bizim kıta sahanlığımızın bir kısmını da dahil etmişti. Amaçları, o 1 kilometrede bilimsel araştırma yapmak değil, bizim kıta sahanlığımızı ihlal etmekti. Tabii biz, gerekli NAVTEX’i yayımladık ve gerekli uyarıları yaptık. Aynı şekilde deniz kuvvetlerimiz önce o gemiyi sorguladı daha sonra bu bölgeye girişine izin vermedi.” diye konuştu.

Bu girişimin ardından Güney Kıbrıs’tan bir teşebbüs geldiğini hatırlatarak aynı karşılığın orada da verildiğini belirten Çavuşoğlu, “Amaçları ihlal etmek. Sözde Sevilla haritasına ara sıra vurgu yapıyorlar. Bu haritayı biz sahadaki eylemlerimizle ortadan kaldırınca bunu da hazmedemiyorlar” İfadelerini kullandı.

Hidrokarbon zenginlikleri başta olmak üzere deniz altındaki tüm zenginlikler için kıta sahanlığı ilan etmenin yeterli olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, münhasır ekonomik bölge ilanının ise balıkçılık açısından önemli olduğunu söyledi.

(AA)


Benzer Haberler

Türkiye’de 176 can kaybı, 19 bine yakın vaka

Voice Kıbrıs Haber

Elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

2 ithal, 4 de yerli üründe limit üstü kalıntı

Voice Kıbrıs Haber

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 6 binin üzerinde artçı sarsıntı yaşandı

Voice Kıbrıs Haber

‘Cezaevi çalışanlarının alacaklarının tamamı hesaplarına yatırıldı’

Voice Kıbrıs Haber

“Kopartılan ağaçların da hesabı verilecek”

Voice Kıbrıs Haber