FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Büyükelçi Garber “Türkiye’nin S-400 silah sistemi almasıyla ilgili endişe duyuyoruz”

Emine DAVUT YİTMEN

Türkiye, Rusya’dan satın aldığını S- 400 silah sistemi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mevzuatına göre yaptırma tabi tutuldu.

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber, ülkesinin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 silah sistemi satın almasıyla ilgili derin endişe duyduğunu anımsatarak, “Türkiye, bu satın alma nedeniyle ABD mevzuatına göre yaptırımlara tabidir. Türkiye’nin bu silah sistemini muhafaza etmeyeceğini umuyoruz ”dedi.

Garber, ABD – Türkiye ilişkileri ve doğal gaz konularında Voice Kıbrıs Haber’e açıklamalarda bulundu.

“DOĞU AKDENİZ’DE İSTİKRAR, REFAH VE GÜVENLİK TAAHHÜDÜ VERDİK”

Garber, hidrokarbonların Doğu Akdeniz’de olumlu bir dinamik olabileceğini bunun da bölge için işbirliği, refah ve daha fazla güvenlik gerektirdiğini söyledi.

Garber, ABD’nin, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne (MEB) ilişkin tutumunu ise “ Kıbrıs Cumhuriyeti, kendi MEB’indeki kaynaklardan yararlanma hakkına sahip olmalıdır, ancak bu kaynakların faydalarının gelecekte eşit şekilde paylaşılması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde özetledi.

Garber, dünyadaki enerji tablosunun dinamik ve değişken olduğuna işaret ederek, pandeminden kaynaklanan durağanlığa rağmen, diğer farklı dinamiklerin de değiştiğini, ekonomik açıdan gaz ve gaz arama çalışmalarında neler olup bittiğinin de bunlar arasında yer aldığını ifade etti.

Amerika’nın, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında hidrokarbonlar konusunda bölgedeki rolünün sorulması üzerine Garber, ABD’nin, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini, ülkesinin, Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar, refah ve güvenlik taahhüdünü verdiğini söyledi. Garber, dünyadaki en yakın ortaklarının AB olduğunu, Türkiye’nin de hem kendilerinin hem de NATO’nun müttefiki olduğunu hatırlattı.

“ENDİŞELERİMİZ HAKKINDA KAMUOYUNA AÇIK DAVRANDIK”

Gaber, Türkiye- ABD arasındaki ilişki ile ilgili olarak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda biraraya geldiğini anımsatarak, “Bu görüşmede, ABD ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin önemi, Afganistan ve Suriye’deki ortak güvenlik işbirliğimizi konuştular. Ayrıca, terörle mücadeleye ortak ilgi hakkında konuşuldu. Blinken, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 silah sistemi satın almasıyla ilgili derin endişelerini bir kez daha dile getirdi. Ayrıca, yönetimin ve insan haklarında demokratik kurumların önemini ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı konusundaki kaygısını dile getirdi” bilgisini aktardı.

S-400 konusunda yeni bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine Garber, konun hükümetleri meşgul etmeye devam ettiğini belirterek, “Endişelerimiz hakkında kamuoyuna açık davrandık. NATO S-400 sistemiyle ilgili endişelerini kamuoyuna açıkladı. Türkiye, bu satın alma nedeniyle ABD mevzuatına göre yaptırımlara tabidir. Türkiye’nin bu silah sistemini muhafaza etmeyeceğini umuyoruz ”yanıtını verdi.

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Perşembe ve cuma yağmur geliyor

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (31 Ocak 2024 döviz kurları)

Orman Dairesi uyardı!

Voice Kıbrıs Haber

Yoğun sis ülke genelinde etkili oluyor

Voice Kıbrıs Haber

Karikatür yarışmasına 39 ülkeden 134 çizer 380 eser ile katıldı

Voice Kıbrıs Haber

Likit içerikli elektronik sigara ve nargilenin ülkeye girişi yasaklanıyor