DÜNYAFeaturedKIBRISTürkiye

“Bu yazın daha sakin geçeceğinden artık eminim”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 14 Haziran’da Brüksel’deki görüşmesinden sonra, Ege ve Doğu Akdeniz’de sakin bir yaz yaşanacağından artık emin olduğunu söyledi.

Daha önce, Erdoğan ile görüşmesi için “Buzlar çözüldü” diyerek, geçen yıla kıyasla daha sakin bir yaz yaşanması ümidini dile getiren Miçotakis, bu görüşmeden 20 gün sonra Kathimerini gazetesinin radyosuna demecinde “2020’ye kıyasla bu yazın daha sakin geçeceğinden artık eminim” dedi. Türkiye ile Yunanistan arasında geçen yaz mevsiminde Doğu Akdeniz’de haftalar süren “Oruç Reis” krizi yaşanmıştı. Erdoğan ile Miçotakis, Brüksel’deki görüşmelerinde aralarında direkt iletişim hattının kurulmasını kararlaştırmışlardı.

ÜÇ KONUYA DEĞİNDİ

Miçotakis demecinde, Türk-Yunan ilişkileri, Mavi Vatan ve sığınmacı sorununa değinerek şöyle konuştu:

Türk-Yunan ilişkileri: “Eğer gerekirse Erdoğan’ı telefondan ararım. Sanırım gerektiğinde o da aynı şeyi yapacak. Elbette sorunlarımızı çözmedik. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz. Bu iki ülkenin, iki halkın da çıkarınadır.”

Mavi Vatan: “Türk dış politikasını değiştiren bir doktrin sözkonusu. Bu doktrin, tamamen Yunanistan ve Avrupa çıkarlarına karşıdır. Yunanistan egemenliğini ve egemenlik haklarını koruyacaktır.”

Sığınmacılar: “Geri itme sözlüğümde olmayan bir kelimedir. Sahil güvenlik, sığınmacı bürosu değildir. Sınırlarımızı korumak için vardır. Bize doğru gelen bir tekne gördüğümüzde, geldiği yere geri dönmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bunu da insan haklarına saygılı bir şekilde yapıyoruz. Denizde hayati tehlike geçiren binlerce insanı kurtardık. Meriç’te ise geçen yıl yaşanan fenomenlerin tekrarlanmasına ve sığınmacıların alet edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle de Meriç’te duvar inşa ettik.”

Hürriyet


Benzer Haberler

“Şehrin Müzisyenlerinin Yanındayız” projesinde performans icrası başladı

Voice Kıbrıs Haber

27 araç trafikten men edildi!

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Tatar, New York öncesinde siyasi partilerle bir araya geldi

TAK

LTB’den asfaltlama için yol kapama duyurusu

Voice Kıbrıs Haber

Sosyal Sigortalar Dairesi’nden aylık veya gelir alanlara duyuru!

Voice Kıbrıs Haber

“Kendini ifade edemeyen yöneticiler yazılı açıklama yapması gerekir”

Voice Kıbrıs Haber