DÜNYAFeaturedTeknoloji

Bilim insanları plastik atıkları parçalayabilen süper solucanlar keşfetti

Queensland Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, polistiren yiyebilen bir süper solucan türü keşfetti. Bu keşif, plastik geri dönüşümünde yeni bir dönemin kapısını açabilir.
Bilim insanları, ortak Zophobas morio ‘süper solucanının’ bağırsaklarındaki bakteriyel bir enzim sayesinde polistiren yiyebileceğini keşfettiler.

Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr. Chris Rinke ve ekibi, üç haftalık bir süre boyunca, bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek ve diğerlerine açlık diyeti uygulayarak süper solucanları farklı diyetlerle besledi.

Dr Rinke, “Sadece polistirenden oluşan bir diyetle beslenen süper kurtların sadece hayatta kalmadığını, hatta marjinal kilo artışları olduğunu bulduk” dedi.

“Bu, solucanların, büyük olasılıkla bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebileceğini gösteriyor.”

Uzun vadeli hedef, mekanik parçalama ve ardından enzimatik biyobozunma yoluyla geri dönüşüm tesislerinde plastik atıkları parçalayacak enzimler üretmek.

Dr Rinke, “Süper solucanlar, ağızlarıyla polistireni parçalayan ve ardından bağırsaklarındaki bakterilere besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibi” dedi.


Benzer Haberler

Tıp-İş yarın acil hastalar dışında hizmet vermeme eylemi başlatıyor!

‘Lefkoşa’nın günlük nüfusu öğrenciler hariç 150 bin’

Voice Kıbrıs Haber

Döviz kurlarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

“Federal çözüm için çalışmaya devam edeceğiz”

Voice Kıbrıs Haber

Trafik kazası: 5 genç yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Belediye çalışanı yol temizliği yaptığı sırada yaşamını yitirdi

Voice Kıbrıs Haber