FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Beklemekten vazgeçin, hemen harekete geçin’

Voice of the Island 2019

Amerikalı girişimci ve büyüme stratejisti, Daniel Applewhite, ortak dijital girişimcilik platformu olan CyprusInno’nun kurucularından Burak Berk Doluay`a mentörlüğü sırasında, Kıbrısa yaptığı bir haftalık ziyaret süresinde gazetemize konuşarak girişimde bulunmak isteyen gençlere beklemeyip hemen şirket kurma çalışmalarına başlamalarını tavsiye etti.

CyprusInno kurucularından Burak Berk Doluay’ın, geçen yıl, 45 farklı ülkeden 24 ile 35 yaş arası sosyal veya ticari girişimleri olan gençlere işletmelerini güçlendirme bağlamında bir dizi aktivite, danışmanlık ve rehberlik sağlayan Genç Translantik İnovasyon Liderleri İnsiyatifi (Young Translanti Innovation Leaders Initiative YTILI) Üyeliğine yaptığı başvurudan sonra kabul gördü. Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı’nın desteklediği ve Alman Meraşal Fonu (German Marshall Fund) tarafından hayata geçirilen değişim programı üzerinden New Orleansı seyahat ederek mentörü olarak seçilen 29 yaşındaki şirket kurucusu ve sosyalist olan Applewhite’la tanışarak, 2018in Ekim ayından itibaren güçlendirme çalışmalarına başlamıştı.

Yaklaşık bir senedir işbirliği içinde olan ikili, Doluay’ın Kıbrıslı Rum ortağı Steven Stavrouyla kurduğu ilk ve en büyük iki toplumlu online girişimcilik platformu olan CyprusInno’nun bir sonraki aşaması olarak, kendilerine başvuran yatırımcı ve girişimciler için destek verici “hızlandırma programı” kurma için Doluay’ın girişim süresince Kıbrıs’ta karılaştığı problemleri göz önünde bulundurarak bir takım geliştirme ve sağlamlaştırma çalışmaları yaptılar.

14 yaşından beridir, farkında olmadan 25 yıllık hayatında çeşitli girişimlerde bulunan Doluay, problemleri arasında başlıca genç girişimcilerin ilk adımı atma korkusu içinde olup ve insanların fikir paylaşımı düşüncesine açık olmadığını belirtti.

“Karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri yeterli sayıda girişimde bulunmak isteyen gençlerin olmayışıdır. Öte yandan fon konusunda şirketi ilk kurduğumuz zamanlarda zorluk yaşıyorduk ama kendimizi ispatladıkça fon akımı hızlanmıştı. Şahsen artık fon bulmayı bir mücadele olarak görmüyorum. Kıbrısta fon bulmak için çok kaynak var ve yapmaya söz verdiğinizi yapıp gösterebildiğiniz sürece bu bir sorun olmaz” dedi.

Yeniliklere açık olup, sürekli girşimcilik konusunda bilge ve tecrübe sahibi olan insanlarla işbirliğinde olmayı çabaladıklarını ekleyen Doluay, 2016 da kurulduğundan beri şu ana kadar yaklaşık 2.400 kişilik bir topluluğa sahip olan CyprusInno’yu adada iki toplum arasındaki ilişkileri geliştirerek barışı temin edebilecek bir hareket olarak nitelendirdi.

İlk kez bir Kıbrıslı ile işbirliği yaptığını ve daha önce hiç Kıbrıs’ı ziyaret etmediğini iddia eden Applewhite, Kıbrıs’ın daha önce ziyaret ettiği diğer ülkelerden farklı ve “eşsiz” olduğunu dile getirerek, gençlere eylem çağrısında bulundu.

“Bölünmüş bir ada olsada, Kıbrıs çok ilginç bir yer ama benzersiz değil. Bölünmüşlük tüm dünyada bir ekosistem sorunudur, ama Kıbrıstaki eşsiz meselelerden biri ise, ara bölgeye gelip CyprusInno gibi gruplarla çalışma yapılabilmesidir ve bu toplumsal yapılandırmada ve girişimcilik alanında çakışma alanlarına örnek teşkil edebilecek en iyi yer olabilir.

“Kıbrısın kesinlikle daha çok pazarlanıp reklam edilmesi gerekiyor, ve eylem için bir çağrı yapılması gerekiyorsa gençler paylaşıma açık olmalı, başarısız olmayı kabullenmeli, farklılıklar üzerinden ortaklık aramalı, ve yerel birliğin global avantajları olabileceğini anlamalı. Gerçek şu ki, daha fazla ekonomik değer oluşturmak için beraber çalışarak , her iki taraf için de olanaklar çoğalır. Sadece adanın Kuzeyinden 80 milyon kişilik olan Türkiyedeki piyasaya ve öte yandan Güney tarafından ise tüm Avrupa popülasyonuna erişim var. Bir ada ülkesi olarak Kıbrıs’ın coğrafik konumundan ötürü, Orta Doğu ile Kuzey Afrika piyasasına da erişerek faydalanabilir.

“Eğer bir iş kurmak için hangi adımları atmanız gerektiğini anlamıyorsanız, şunu anlayın ki birliktelik ve işbirliğinden daha çok yararlanabilirsiniz. Ancak realitede birçok kişi  iş birliğini şahsi bir kayıp ve risk olarak görüyor. Aksine, bu tür beraberlikler size müttefik kazandırır, fırsat kapıları açmak için paydaşlar oluşturur ve farklı fikirler duyarak yeni bakış açıları edinebilirsiniz, o yüzden fikir paylaşımına açık olun ve hemen adım atın ki başarısız olursanız, hızlı bir şekilde tekrardan ayaklarının üzerinde dur ve yeniden yatırım yap. Kıbrıs’ta çok insan fırsat kolluyor ve bu yüzden bekliyor ama beklemekten vazgeçin çünkü beklemek momentumu öldürür” dedi.

Voice of the Island 2019

 


Benzer Haberler

Finallerde depremde hayatını kaybeden KKTC’li öğrenciler için yarışacaklar

Voice Kıbrıs Haber

Alayköy’de meydana gelen kazada 13 yaşındaki çocuğa araba çarptı

Voice Kıbrıs Haber

“Yasa dışılıklar siyasi partiler tarafından yapıldığı zaman af mı çıkarılacak?”

Voice Kıbrıs Haber

Dövizde son rakamlar

Girne yeni eğitim yılına hazırlanıyor

Kavgada bir kişi ciddi şekilde darp edildi!

Voice Kıbrıs Haber