Sağlık

Bebeklere ne zaman kitap okumaya başlamak lazım?


Bebeklere ve çocuklara masal kitapları okumak ebeveynlerle çocuklar arasındaki bağları güçlendirmenin yanı sıra onları uykuya hazırlamak için de önemli.

Ayrıca konuşma ve dil yeteneklerinin gelişmesinde de etkili.

Konuşma ve dil terapisti Janet Cooper’a, masal okurken nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı.

NE ZAMAN OKUMAYA BAŞLAMAK LAZIM?

Yeni doğan bir bebeğe kitap okumak garip gelebilir fakat Janet Cooper, “başlamak için erken” diye bir şeyin olmadığını, hatta masal okumak için bebeğin doğmasını beklemeye bile gerek olmadığını söylüyor:

“BEBEKLER HAMİLELİĞİN 24. HAFTASINDAN İTİBAREN DUYABİLİRLER. ONLARA KİTAP OKUMAK İYİDİR.

Cooper, “İlla çocuk kitabı okumanıza da gerek yok. Önemli olan, sesinizin ritmini tanımaya başlamaları. Masal okumaya başlamak için çok erken, okumayı bırakmak için de çok geç diyebileceğimiz bir zaman yoktur. Çocuğunuz birkaç günlük veya artık uyumamak için koşarak sizden kaçacak yaşa gelmiş de olsa, masal okumak için doğru zamanı ve yeri bulmak önemli. Doğru anı seçin. Çok yorgun, ilgisiz veya aktif olmak isteyen bir çocuğu o an zorlamayın” diye konuştu.

Çocukların genellikle dinlenme ihtiyacı duydukları zamanların kitap okumak için uygun olduğunu, bu  yüzden yatmadan önce kitap okumak zamanlama açısından mükemmel olduğunu vurgulayan Cooper, “ Fakat gün içinde de birlikte zaman geçirmek ve dinlenmek istedikleri zamanlarda bunu yapabilirsiniz.Kitap okurken dikkat dağıtacak şeylerden kurtulmak da önemli. Örneğin televizyon veya dikkat dağıtıcı bir müzik açıksa, çocuğunuzun ilgisini çekmekte zorlanabilirsiniz.Çocukların masalları dinlerken rahat hissetmesi de önemli.Kitaplarınızda çocuklar için resimler bulunması da olası. Bu yüzden okurken onların da resimleri görebileceği bir pozisyonda oturmaya dikkat edin. Masal okumayı yalnıza uyku öncesiyle sınırlandırmayın” diye konuştu.

MASAL OKUMAYI YALNIZA UYKU ÖNCESİYLE SINIRLANDIRMAYIN

Çocuğun 10 akşam üst üste aynı masal kitabının okunmasının istemesinin  ebeveyn için  sıkıcı olabildiğini ancak  tekrarlar onların gelişiminde etkili olduğunu ifade eden Cooper, şunları ifade etti:
“Söz dağarcıklarını geliştirip cümle yapılarını anlamaya başlıyorlar” çocuklar tekrarı  seviyor. Hikayenin nasıl devam edeceğini tahmin etmeye başlamak onlara keyif veriyor. Çocuklar ebeveynleriyle eğlenmeye bayılır, o yüzden hikayeyi artık iyice öğrenmeye başladıkları zaman bazı kelimeleri değiştirerek fark edip etmediklerine bakabilirsiniz. Bu dinleme yeteneklerini geliştirmek için faydalıdır. Bir hikayeyi kaç kere anlattığınızın hikayenin kendisinden daha önemli. Dahası, bu hikayeleri her zaman kitaplardan okumaya gerek de yok. Bildiğiniz masalları çocuklara ezberinizden de okuyabilirsiniz. Önemli olan, çocukların sizinle güzel zaman geçirmesi”

MASAL OKURKEN ÇOCUKLARIN EĞLENMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Cooper “Gülünç tonlamalar her zaman şart olmasa da hikaye anlatımınıza ritim katmak için işlevsel olabilir. Herkes öyle sesler çıkarma konusunda raht hissetmeyebilir. Ama ses tonunuzu ne kadar kalınlaştırıp inceltirseniz o kadar iyi olur. Masaldaki karakterlerle bazı ses tonlarını eşleştirebilirsiniz. Örneğin dev bir karakterin sözlerini yüksek sesle okurken bir sincabın sözlerini sesinizi incelterek okuyabilirsiniz.Hikayeyi monoton bir şekilde anlatırsanız çocuğun ilgisi kaybolabilir. Çok büyük bir performans ortaya koymanıza gerek yok, ses tonunuzu birazcık değiştirmek bile etkili olur. Hikayenin bir bölümünü fısıldayarak anlatmanız da fark yaratır çünkü çocuklar sesinizi alçalttığınızda sizi daha dikkatli dinleyebilirler. Çocukların dikkatini daha çok çekmek, yeni kelimeleri öğrenmelerini de kolaylaştırabilir.Masal okuyacak birden fazla yetişkin varsa, herkes bir karakteri oynamayı deneyebilir” dedi.

(BBC)

 






Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (30 Haziran 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Kan grubunuza göre çarpıcı gerçek ortaya çıktı!

NTV

Kontrolsüz protein takviyesine dikkat!

AA

İşte beyazlayan saçların nedeni!

NTV

Nöbetçi eczaneler (29 Haziran 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (28 Haziran 2024)

Voice Kıbrıs Haber