FeaturedKIBRIS

Başpiskoposun çarpıcı ifadeleri güneyi birbirine kattı

Aylardır Kıbrıs’ın güneyinde tartışması süren “Altın Pasaportlar” konusunda soruşturma devam ederken Başpiskopos’un Araştırma Komitesi’ne verdiği ifadesinde söyledikleri ortalığı karıştırdı. 

Dün Araştırma Komitesi huzurunda bulunan Başpiskopos Chrisostomos, “Altın Pasaport” konusunda kilise ve kendinin bağlarını açıkladı. 

Başpiskoposu Yabancı Yatırımcı ve Girişimcilerin İstisnai Vatandaşlığa Geçiş Araştırma Komitesi nezdinde yasallaştırılmış güvenceyi verdikten sonra, 1 Eylül 2015 tarihli dönemin Kıbrıslı Rum İçişleri Bakanı’na gönderdiği mektubu hatırlayıp hatırlamadığı sorulduğunda, 3 Eylül 2015 tarihinde Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu toplantısında onaya sunulmak üzere üç kişinin vatandaşlığa alınma taleplerini olumlu olarak onaylanmasını rica ettiğini  ve bunu yapmasının sebebinin “Ayia Napa’da bizden bir arsa satın alan geliştiricinin ön ödeme yapacak ve söz konusu alana tapu verecek parası olmamasıydı” dedi.

“O developer bir depozit verdi ve biz bir belge yaptık ve onu Başpiskoposluk temsilcisi olarak imzaladım. O imzalamıyordu, bu yüzden belgeleri imzalamak zorunda kaldım ve bu durumlardan bir an önce çıkmak istedim.” şeklinde konuşan Başpiskopos, dilekçeyi Kıbrıs Rum İçişleri Bakanlığına gönderdiğini ve sürecin hızlandırılmasını ve böylece artık kendisinin imza atmak için koşturmasına gerek kalmayacağını ifade ettiğini kaydetti. .

Malezyalı iş adamı Jho Taek Low’dan İlahiyat okuluna 300,000 Euro katkı

Başpiskopos Malezyalı iş adamı Jho Taek Low’un kiliseye yaptığı katkı ile ilgili “Onunla yemekte tanıştım ve aslında çeki bile görmedim. Kendisine teşekkür ettim ve Başpiskoposluğun katkıya ihtiyacı olmadığını ve diğer Kıbrıslıların da katkıda bulunduğu İlahiyat Okulu için bir katkıyı kabul edebileceğimi söyledim. Ve yaklaşık 15.000 € vereceğini düşündüm. Sonra bana katkısının 300.000 € olduğunu söylediler” ifadelerini kullandı. 

Kilise – Bankalarda yapılan kesintiler – Başpiskopos ve konuyu takibi – Kıbrıs’ın ekonomik sıkıntısı 

Genel olarak Kilise’nin Kıbrıs Yatırım Programı ile ilişkilerinin ne oldukları ve bu üç kişiye ek olarak kendi tavsiyesi üzerine vatandaşlığa geçenlerin olup olmadığı sorusuna Başpiskopos, “kesintiler olmuştu, ekonomi iyi gitmiyordu” dedi.

“Kıbrıs sorununun çözümü yoktur ve bunu onlara söylemesinin. Başkan, ekonomiye de bir bakın, ama hepimiz hırsızlık yapmayı bırakalım, kendimi de bunun içine katıyorum. Ülkemizin ekonomik sorununa bakmalıyız” 

Başpiskopos, Kıbrıs’taki ekonomik durumun yanı sıra da ulusal mesele ile de kesinlikle ilgilendiğini söyleyerek ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na her gittiğinde ulusal meseleyle ilgili tartışmanın başladığını ekledi.

Özellikle, Başpiskopos Chrisostomos, Kıbrıs’lı Rum Lidere şunları söylediğini söyledi: “Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununun çözümü olmadığını anla artık. Türk her şeyi istiyor.  Verecekmisin? Anla artık ki Kıbrıs çözümü yoktur. Herhangi bir çözüm ertesi günü çökecek. Yani çözüm yok ve onlara açıkça söylemelisin. Başkan, ekonomiye de bir bakın, ama hepimiz hırsızlık yapmayı bırakalım, kendimi de bunun içine katıyorum. Ülkemizin ekonomik sorununa bakmalıyız”

Malezyalı iş adamı Jho Taek Low’un kim olduğu hakkında bilgisi olmadığını ifade eden Başpiskopos’un ifadesi Kıbrıs Rum basınında geniş yer bulurken söyledikleri de gündem yarattı.

Yapılan açıklamalarda Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in konu ile alakalı ve yaşanan “yolsuzlukla” ilgili yarın halka sesleniş gerçekleştireceği de Kıbrıs Rum Basınında yer aldı. 

Voice Of The Island-2021


Benzer Haberler

Creditwest Bank 30. yılında ilkokul çocuklarına yönelik resim yarışması düzenliyor

Voice Kıbrıs Haber

Birçok bölgede 5 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Türkiye ve Yunanistan sınır kapıları arasındaki yeni köprünün inşasına bu yıl başlanacak

AA

23 ve 47 yaşındaki şahıslar uyuşturucudan tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Burhan Yetkili Anı Satranç Turnuvası’nda ödüller verildi

Voice Kıbrıs Haber

YDP 4. Kurultayı yapılıyor. Arıklı ve Atalay başkanlık için yarışıyor

TAK