FeaturedKIBRIS

“Başbakan varılan uzlaşıları inkar etti, grev ve eylemlerimize devam edeceğiz”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Göç Yasası olarak bilinen 47/2010 sayılı yasa ile işe girenlerin maaşlarına yüzde 6 ek artış yapılması ve vergi dilimlerinde düzenleme yapılması konusunda hükümetle varılan uzlaşıların, Başbakan ve bakanlar tarafından “inkar edildiğini” söyledi.

Serdaroğlu, Başbakan, Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı’na seslenerek, “Bu emekçiye açıklama yapmak zorundasınız” dedi.

Kamuda örgütlü 12 sendikanın, hükümetle uzlaşıya varıldığı gibi, Göç Yasası olarak bilinen 47/2010 sayılı yasa ile işe girenlerin maaşlarına yüzde 6 ek artış ve barem tabloları ile vergi dilimlerinde düzenlemeye ilişkin takvimlendirme yapılmadığı gerekçesiyle başlattığı şok eylem ve grevler devam ediyor.

Sendikalar, bu sabah Maliye Bakanlığı önünde bir araya gelerek, başta Maliye Bakanı olmak üzere, Başbakan ve Çalışma Bakanı’nı protesto etti.

Eylem ve grevlerine devam edeceklerini açıklayan sendika yetkilileri, vatandaşlara seslenerek, yaşanabilecek mağduriyetlerin sorumlularının kendileri olmadığını, sorumluların “o koltukların ciddiyetini bilmeden hareket edenler” olduğunu söyledi.

– Serdaroğlu: “Ciddi bir kaosa doğru gidiyoruz”

Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, sendikalar olarak 47/2010 sayılı yasadan giren emekçiler ve tüm emekçilerin “adaletsiz” vergi yükümlülüklerinin düzenlenmesi için başlattıkları müzakere süreci ile ilgili bilgi vererek, en son Çalışma Bakanlığı’nda yapılan toplantıda uzlaşı sağlandığını ve bu uzlaşının Çalışma Bakanı tarafından da basın ile paylaşıldığını aktardı.

Ardından Başbakanlık’ta yapılan görüşmede de yüzde 6’lık artış ve diğer konularda takvimlendirme yapılmasına ilişkin uzlaşıya varıldığına dikkat çeken Serdaroğlu, Maliye’de her iki tarafın teknik ekiplerinin bir araya gelerek gerekli çalışmaların yürütülmesine karar verildiğini hatırlattı.

Serdaroğlu, Maliye Bakanı’ndan aldıkları onayla birlikte, bu toplantıların ardından kamuya konuya ilişkin açıklamalarda bulunduklarını, ancak daha sonra Başbakan’ın katıldığı bir programda varılan uzlaşıları inkar ettiğini ve açıklama yaptıklarından dolayı sendikaları suçladığını ileri sürdü.

– “Toplum olarak bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyoruz”

Maliye Bakanı’nın ise Başbakan’ın önünde açıklamaya onay verdiğini inkar ettiğini ancak ardından “Beni çok sıkıştırdınız, kabul etmek zorunda kaldım” şeklinde açıklamalarda bulunduğunu iddia eden Serdaroğlu, “Böyle bir açıklama olabilir mi? Maliye Bakanlığı öyle basite indirgenecek bir makam değildir. Bu koltukta oturan nerde oturduğunu bilecek. Toplum olarak bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyoruz” dedi.

Hükümet yetkililerinin birbirinin açıklamalarından haberdar olmamasını eleştiren Serdaroğlu, “Ya birbirlerinden haberdar olmadıklarını söyleyerek bir oyun oynuyorlar, ya da aralarında bir sıkıntı var” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan, Maliye ve Çalışma Bakanları’na kendilerine bir açıklama yapma çağrısında bulunan Serdaroğlu,  “Bizim bu yoldan asla ve asla dönmeyeceğimizi, sessiz kalmayacağımızı, her platformda bunları dillendireceğimizi, eylem ve grevlerle tepkimizi koymaya devam edeceğimizi bildiririz” şeklinde konuştu.

Bengihan: “Hepinize yazıklar olsun”

Serdaroğlu’nun ardından söz alan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ise, Başbakan’ın dünkü toplantılarında, “kendisiyle görüşmeden sendikalarla anlaşmaya varan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı ‘sendikalarla müzakere sürecindeki görevinden’ aldığını” söylediğini öne sürerek, bunu bir “tiyatro” olarak nitelendirdi.

Bengihan, “Bu ülkeyi yönetmek, sorumluluk ister, ciddiyet ister, bilgi ister. En önemlisi aidiyet ister, yurdunu sevme, emekçiye değer vermek ister. Eksiklik budur” dedi.

Hükümetin kaynak olmadığını söylediğini ancak Demokrat Parti Kurultayı’nın ertesi günü, Turizm Bakanlığı’na 7 tane “partizanca” istihdam yapıldığını öne süren Bengihan, kamu sınavlarına yıllarca çalışan, 1-2 puan düşük alan ve hatta birinci gelenle aynı puan almış olmasına rağmen mezuniyet yılı önceliği nedeniyle elenen kişilerin varlığına dikkat çekti.

Bengihan, “Hepinize yazıklar olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sendika yetkilileri tarafından, “hükümet tarafından oynanan tiyatroya yakışır” olarak nitelenen bir kara çelenk Maliye Bakanlığı kapısına bırakıldı.

– Grevler devam ediyor

Sendikaların eylem kararı çerçevesinde, dün Cumhuriyet Meclisi ile Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde başlatılan grevler, bugün Cumhuriyet Meclisi ve Trafik Dairesi Motorlu Araçlar Birimi’nde tam gün devam ediyor.


Benzer Haberler

Nazmiye Tüfekçi hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Kazaya neden olan sürücü kaçtı, 1 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Nikos Hristodulidis ile Averof Neofitu arasındaki fark yüzde 4’ten yüzde 1’e indi

20 kişiye istihdam fırsatı yaratıldı

Voice Kıbrıs Haber

‘Doğu Akdeniz’de oldu bittiye izin vermeyeceğiz’

Voice Kıbrıs Haber

Reis filminin Galası yapıldı

Voice Kıbrıs Haber