FeaturedKIBRIS

Bakanlar Kurulu gaminileri yasakladı!

Başbakan Hüseyin Özgürgün, ülkede faaliyet gösteren ve halk arasında “gamini” olarak da bilinen odun kömürü ocaklarının tümünün, çevreye olumsuz etkilerinden dolayı kapatılacağını açıkladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü yaklaşık 4,5 saat süren toplantısının ardından alınan kararlarla ilgili basına açıklama yaptı.

Özgürgün, hazırlanan “İndirimli Tahsilata İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ile vergi cezalarını tamamen kaldırıldığını, gecikme zammı tahsilinde ödeme şekline göre indirim yapılacağını kaydederek, “Vatandaşların Vergi Dairesi ile dava yoluna gitmeden borçlarını ödeyebilmesini hedefliyoruz” dedi.

IMEI’li cihazların kullanım süresinde tüzükle değişikliğe gidildi

Özgürgün, ilk açıklamasını mobil cihazlar konusunda yaparak, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi Tüzüğü’nde değişiklik yapıldığını kaydetti.

Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin (MCKS) 2016’nın Nisan ayında devreye girdiğini, uygulamanın başarıyla devam ettiğini söyleyen ve mevcut sistemle ilgili uygulamayı anımsatan Başbakan Özgürgün, “Şu an itibarıyla kayıt işlemi tamamlanmamış IMEI numarasına sahip bir cihaz, 90 gün sonunda haberleşmeye kapatılıyor. Tüzük değişikliğiyle, kayıt işlemi tamamlanmamış bir cihaz, kullanıldığı günler sayılmak üzere, 90 aktif gün boyunca kullanılabilecek. Her yıl sonunda da bu süre yeniden verilmek üzere sıfırlanacak” dedi.

Düzenlemenin neden yapıldığına da değinen Başbakan, “Yurt dışında çalışan veya öğrenim gören KKTC vatandaşları, tatil için ülkeye geldiğinde IMEI’li cihazlarını kesinti yaşamadan kullanabilecek. Bu, tatil için ülkemize gelen turistler için de uygulanacak” şeklinde konuştu.

“Vergi cezalarını tamamen kaldırıyoruz ve gecikme zammı tahsilinde ödeme şekline göre indirim yapıyoruz”

Öte yandan Başbakan Hüseyin Özgürgün, “İndirimli Tahsilata İlişkin Yasa Gücünde Kararname” hazırlandığını, bu kararnamenin ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar göz önünde bulundurarak yapıldığını söyledi.

Kararnamenin 31 Aralık 2014 tarihinden öncesine ait vergi ve kamu alacaklarına ilişkin borçların kolaylıkla ödemesine imkan tanımak için hazırlandığını ifade eden Özgürgün, kesinleşmiş alacaklardan herhangi bir şekilde vazgeçilmeyeceğini vurguladı.

Hüseyin Özgürgün, “Vergi cezalarını tamamen kaldırıyor, gecikme zammı tahsilinde ödeme şekline göre indirim yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Kararnameyle 36 aya kadar taksit imkanı tanınacağını söyleyen Başbakan, peşin ödemelerde gecikme zammında yüzde 98, 12 aya kadar olan taksitlerde yüzde 85, 24 aya kadar olan taksitlerde yüzde 75, 36 aya kadar olan taksitlerde yüzde 65 oranında gecikme zammı indirimi yapılacağını kaydetti.

Özgürgün, Belediyelerin ve Vakıflar İdaresi’nin yetkili kurullarında alacakları kararla yasa gücünde kararnameden yararlanabileceğini söyledi.

“Vatandaşların Vergi Dairesi ile dava yoluna gitmeden borçlarını ödeyebilmesini hedefliyoruz”

“Vatandaşların Vergi Dairesi ile dava yoluna gitmeden borçlarını ödeyebilmesini hedefliyoruz” diyen Özgürgün, bu yolla geçmiş ve birikmiş borçların temizlenmesini, yükümlülerin yükünü azaltmayı, güncel borçların zamanında ödenmesini ve vergi tahsilatının artırılmasını amaçladıklarını dile getirdi.

“Odun kömürü ocaklarının tümü kapatılacak”

Başbakan Özgürgün, son olarak, Bakanlar Kurulu’nun ülkede faaliyet gösteren odun kömürü ocaklarının tümünün kapatılması yönünde karar aldığını da açıkladı.

Halk arasında “gamini” olarak da bilinen bu yerlerin çevreye olumsuz etkilerden dolayı ciddi şikayetler aldıklarını kaydeden Hüseyin Özgürgün, “Bakanlar Kurulu konunun hassasiyetini değerlendirdi ve böyle bir karar aldı” dedi.


Benzer Haberler

İşte vizyondaki filmler! (10 Mart 2022 sinemada bu hafta)

13 yaşındaki çocuk 5 gündür kayıp!

Voice Kıbrıs Haber

Maliye Bakanlığı Eylül ayında 839 milyon ödeme yaptı

Nöbetçi eczaneler (22 Ocak 2023)

Özersay YSK’ya başvurusunu yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi sarı alarm yayımladı

Voice Kıbrıs Haber