FeaturedKIBRIS

Baf Belediye Başkanı’na iftira davası

Türk mallarının 40 yıldır kötü yönetildiğine dair dosyada adı geçen “Cyprus Limni Resorts and Golf Courses Plc” şirketi ile işadamı Nikos K. Şakolas, bu dosyayı hazırlayan ve basınla paylaşan Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos aleyhine iftira davası açıyor.

Politis ve diğer gazetelere göre, Şakola Şirketler Grubu,  Fedonos’un “keyfi ve yanıltıcı veriler kullanarak şirketi karaladığı”, “Nikos Şakolas’ın şahsına yönelik uygunsuz yorumlar yaptığı” ve “partileri de karıştırıp, çeşitli imalarda bulunduğu” gerekçesiyle yargı yoluna gideceğini açıkladı.
Şirket açıklamasında, Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”nden kiralanan Poli köyü “Limni” mevkiindeki Türk mallarıyla ilgili detaylar da verildi.

Kiralamaları yasal yollardan yapıldığına ve başkalarına da kiralanmadığına dikkat çekilen açıklamada, sözü edilen mevkide kiraladıkları Türk mallarının, şirkete ait iki golf sahasına bitişik parseller olduğu belirtildi.

Şirket açıklamasında, Rum Başsavcılığı’ndan, kiralama yerine takasın kamu yararı açısından daha uygun olacağı ve mal sahibi Kıbrıslı Türklerle takas edilmek istenen malların değerinin, kendi mallarının iki katı olduğu yolunda görüş alındığına da dikkat çekildi.

Açıklamada, 3 ayrı Kıbrıs Türk malı kiralama sözleşmesinin detaylarına da yer verildi. 2016 yılında kiralanan arazinin şirket binasının bitişiğinde olduğu, coğrafik özellikleri nedeniyle kullanılmayıp sadece yangına karşı temizliği yapılan bir parsel olduğu kaydedilerek Fedonos’un bu parsel yüzünden Şakolas Şirketler Grubu’nu karaladığı savunuldu.

Açıklamada, Şakolas Şirketler Grubu’nun Kuzey Kıbrıs’ta (Lefkoşa, Gazi Mağusa, Girne, Alsancak, Dikmen ve diğer) hem değer, hem alan açısından daha büyük mülkleri bulunduğu ve bunlar için Türkiye aleyhine dava da açtığı kaydedildi.

Fileleftheros ise, McKenzy İçin İhale Düşünülüyor” başlıklı haberinde, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis’in Güney Kıbrıs’ta kalan Türk mallarının “Türk Malları Vasiliği” tarafından geri kazanılması ve bunların yine vasilik tarafından kiralanması veya değerlendirilmeleri için ihaleye çıkılması düşüncesinde olduğunu yazdı.

Gazete, bu düşüncenin ilk başta, McKenzy bölgesindeki Türk malları için düşünüldüğünü ancak yüksek değerde Türk malı kullanılan diğer bölgelere de yayılabileceğini kaydetti.

Habere göre, Rum İçişleri eski Bakanı Sokratis Hasikos’un daha önce kararlaştırdığı McKenzy bölgesindeki restoranların kullanım şekliyle ilgili bir soruya karşılık Petridis , “ya devlet tarafından kiralanacaklar, ya da ihaleye çıkılacak” dedi.

Petridis, Rum tarafında kalan Türk mallarının toplam değerinin 6 milyar Euro civarında olduğunu ancak Rum Yönetimi’nin, bu malların idamesi için gelir elde etmediğini; dahası “Türk Malları İdaresi Dairesi”ne her yıl 8-9 milyon Euro takviye verdiğini kaydetti.

Petridis “kabaca bir hesapla böyle bir mülk devlete 100 milyonlarca Euro fayda sağlayabilecek olmasına karşın ancak birkaç milyon Euro kazandırıyor. Devlet, bakım ve diğer masrafları için her yıl da milyonlarca Euro sağlıyor” dedi.


Benzer Haberler

Anastasiadis: Avrupa’nın çözüme katkı koyma görevi var

Voice Kıbrıs Haber

Hükümete öneri: Elektrik fiyatlarındaki düşüş %70’e kadar çıkarılabilir

Voice Kıbrıs Haber

KKTC tarihinin ikinci kadın belediye başkanı Fatma Çimen Tuğlu oldu

Voice Kıbrıs Haber

Larnaka Havaalanı’nda 20 yolcu ve mürettebat karantinada!

Voice Kıbrıs Haber

“Kıbrıs Türk halkı olarak darmadağınlık içinde savrulma lüksümüz yoktur”

Voice Kıbrıs Haber

G-7 ülkeleri ve AB’den Rusya açıklaması

Voice Kıbrıs Haber