FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Avrupa Parlamentosu üyesi Prof. Dr. Kızılyürek parlamento çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu

Kıbrıslı Türk Avrupa Parlamentosu üyesi Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği’nden karşı talepkar bir tutum sergilemeleri gerektiğini söyledi.

Kızılyürek, Yeşil Hat Tüzüğü’nün daha iyi çalışması için Rum tarafından kaynaklanan engellemelerin kaldırılmasının istenmesinin gerçekçi bir talep olacağını belirterek, “Bu taleple Komisyon’un dilinden konuşuyorsunuz. Kıbrıslı Türklere verilen mali yardımın çoğaltılması gerekiyor dediğiniz zaman da o talebe kulak verilebilir. Gerçekçi bir taleptir. Gerek bütçe gerekse hellim konusundaki çabalarınızda talepkârsanız ve diyalog kurmaya açıksanız, sonuç alıcı olabiliyor” dedi.

Avrupa Parlamentosu’na seçilen ilk Kıbrıslı Türk parlamenter Niyazi Kızılyürek, “Avrupa Yurttaşı Kıbrıslı Türkler İki Yıldır Avrupa Parlamentosu’nda” konulu bir basın toplantısı düzenledi. Kızılyürek, toplantıda parlamentodaki çalışmaları hakkında bilgiler vererek, soruları yanıtladı.

TÜRKÇE’NİN RESMİ DİL OLMASI İÇİN ANASTASİADİS KONSEYE TALEPTE BULUNMALI

Kızılyürek, seçim kampanyası boyunca bazı sözler verdiğini, bunlardan birinin de Türkçe’nin AB’nin resmi dili olması konusu olduğunu anımsattı. Bu konuyu ciddi şekilde ele alarak, çalışmalar yaptıklarını anlatan Kızılyürek, “Parlamentoda yaptığım ilk konuşmam Türkçe ile ilgili idi. Avrupa Parlamentosu’nda ülkesinin resmi dili olduğu halde ana dilini tek konuşmayan parlamenter benim. Benim bunu gündeme getirmem sembolik bir çıkış oldu. Arkasından da konuyu takip etmeye devam ettik” dedi.

Kızılyürek, çalışmaları sonucunda Türkçe’nin resmi dil olması için bir girişimin hiçbir zaman yapılmadığına işaret ederek, bir dilin resmi dil olması için Konsey’den oybirliği ile karar alınması gerektiğimi kaydetti. Kızılyürek, Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin “Benim ülkemin iki resmi dili vardır. Ben o ikinci resmi dilin de kabul edilmesini istiyorum çünkü bu, ülkenin birleşmesi, iki toplum yakınlaşması için ortaya koyduğumuz barışma, uzlaşma çabaları için elzemdir” derse bunu Konsey’in reddetmeyeceğini aktardı. Kızılyürek, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’e konuyu gündeme taşıması çağrısında bulundu. Kızılyürek, bu konunun Avrupa’daki ülkelerde Türkçe konuşanları da ilgilendiren bir mesele olduğuna işaret ederek, bir imza kampanyası başlatıldığı bilgisini verdi.

“YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ’NDEKİ İHLALLERİ KOMİSYON KABUL ETTİ”

Kızılyürek, Kıbrıs Türk toplumun daha özerk bir toplum olması için AB ile kuracağı ilişkilerin daha ileri boyutlara taşınabilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeşil Hat Tüzüğü’nün çok daha iyi çalışması gerektiğini ifade eden Kızılyürek, bu konudaki zorlukları Komisyon’un gündemine taşıdığını kaydetti. Kızılyürek, Komisyon’un da ortada bazı ihlaller olduğunu kabul ettiğini ifade etti.

HELLİM İKİ DEVLETLİLİK YÜZÜNDEN ENGELLENME NOKTASINA KADAR GELDİ

Kızılyürek, hellim konusu görüşülürken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve ekibinin, iki devletlilik üzerinden konuşulmadığı için bunu engellemeye kadar geldiğini bizzat gördüğünü söyledi.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde hayvancılarla, üreticilerle diyalog kurmasaydık ve bir kamuoyu baskısı oluşturmasaydık belki de hellim meselinde Kıbrıslı Türklerin bugün sahip olduğu haklar ortada olmayacatı “diyen Kızılyürek, bu hafta konu ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu içinde temasları olacağını kaydetti.

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Güneyde PCR ve antijen testleri fiyatlarında güncelleme yapıldı

Voice Kıbrıs Haber

KEİ Ofisi’nden Girne’ye 58 milyon 455 bin 34 TL kaynak

Aziz Yıldırım bırakıyor

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı ele alındı

Voice Kıbrıs Haber

Rum Ulusal Konseyi toplandı

Lefkoşa ve Gönyeli’de yangın!

Voice Kıbrıs Haber