ABFeaturedTünay MertekciYazarlar

Avrupa Parlamentosu, seçimler ve Kıbrıs

Avrupa Parlamentosu seçimlerine son 56 kalırken adamızda tarihi bir secime doğru yaklaşıyoruz. Kıbrıs’a baktığımız zaman Avrupa Parlamentosu seçimlerine tarihte ilk kez büyük sorumluluk alarak AKEL listesinde bir Kıbrıslı Türkü aday gösterdi. Bunun yanı sıra listesinin tamamı Kıbrıslı Türk olan bir hareket de seçimlere katılıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde bir yandan seçim hazırlıkları devam ederken diğer yandan parlamentoda önemli kararlar alınmaya veya görüşülmeye devam ediyor.

Parlamentoda gündemin bir numaralı konusunu tüm dünyanın merakla beklediği Brexit konusu oluştururken konu hakkında tartışmalar sonuç alınıncaya kadar gergin bir ortamda devam edeceğe benziyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine dönecek olursak Avrupa Birliği’nin seçimlere katılım oranını yükselme çalışmaları yaptığını görebiliriz. Seçimlere katılım oranının çok düşük kaldığı gecen döneme kıyasla 56 gün sonra yapılacak seçimlerde daha fazla bir kitlenin secime katılması bekleniyor. Geçtiğimiz dönem yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde genç nüfusun seçimlere katılım oranını ülke ülke incelediğimizde çok düşük oranlar göze çarpıyor. Örneğin Kıbrıslı genç nüfusun geçen seçimlerde sadece yüzde 29’luk oranı oy kullanmıştı.

Unutmamamız gerekir ki vermediğimiz her oy Avrupa’yı aşırı sağın eline teslim etmek demektir. Tüm AB ülkelerinde olduğu gibi bu durum Kıbrıs için de geçerlidir. Kıbrıs’ta dün açıklanan ankette aşırı sağ parti ELAM’ın parlamentoya 1 parlamenter gönderme şansı olduğu görülüyor. Yapılan ankette DISI’nin 2, AKEL’in 2, DIKO’nun 1, EDEK ya da ELAM’ın ise 1 parlamenter götürmek için başa baş yarıştıkları görülüyor.

Özelde Kıbrıslı Türk gençler genelde ise Kıbrıslı Türkler olarak seçimlere kitlesel bir katılım gerçekleştirmemiz durumunda hem tüm Avrupa’ya biz de buradayız diyebilecek hem de en azından Kıbrıs’ta aşırı sağın/ırkçılığın biraz olsun önüne geçmeye katkı saylayacağız.

Tüm Avrupa’da yükselen aşırı sağa karşı durabilmek için sesimizi Kıbrıslı Türkler olarak Avrupa’ya daha kolay duyurabilmek için Avrupa yurttaşı olduğumuzu hatırlayarak 26 Mayıs’ta sandık başına gidip oyumuzu kullanmalıyız.

Strasburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda yaptığımız temaslarda bazı Kıbrıslı Rum parlamenterlerle konuşma fırsatı yakaladım. Kıbrıs’ta seçimler hakkındaki son durumu ve Kıbrıslı Türk adayların kazanma şansı hakkındaki düşüncelerini sorduğumda seçime AKEL listesinden aday olan Niyazi Kızılyürek’in ilk sıradan seçileceğine inandıklarını belirttiler.

Yine ayni temaslarda bir Yunan parlamenterle kısa bir sohbet etme fırsatım oldu. Yunan parlamentere Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türk adayların da olduğunu ve bu durum hakkında ne düşündüğünü sorduğum zaman özellikle Niyazi Kızılyürek’in adaylığını duyduğu zaman çok heyecanlandığını söyledi. Yunan parlamenter Avrupa Parlamentosu’nda bir Kıbrıslı Türkün olmasından da hiçbir sakınca duymadığını belirtti.

Tüm bunları değerlendirdiğimiz zaman seçimlere katılım göstermemizin bize faydasından başka hiçbir şeyin olmadığını görebiliriz. Tarihi adımları fırsatlara çevirerek hem özelde Kıbrıs’ta hem de genelde tüm AB’de yükselen ırkçılığın önüne geçmeye biraz olsun katkı sağlayabiliriz.

[email protected]

Tünay MERTEKCİ


Benzer Haberler

TC Merkez Bankası bu yılın son faiz kararını açıkladı

NTV

Macron’dan Türkiye’ye Kıbrıs mesajı!

Voice Kıbrıs Haber

Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

Karaokçu “Dipkarpaz’dan gelen sonuçlar bizi umutlandırdı”

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (4 Ekim 2019)

Lefkoşa, Dikmen ve Girne’de 5 kişi hırsızlıktan tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber