DÜNYAFeatured

Avrupa Komisyonu ve İsveç Konsey Başkanlığı Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenliyor

Avrupa Komisyonu ve İsveç’in AB Konseyi Dönem Başkanlığı tarafından, yakın zamanda meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye’deki insanları desteklemeküzere Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenleneceği bildirildi.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, konferansın 20 Mart tarihinde Brüksel’de yapılacağı kaydedildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsveç Konsey Başkanlığı adına İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un ev sahipliğinde Türk makamlarının koordinasyonunda düzenlenecek olan Bağışçılar Konferansı, AB Üye Devletleri, aday ülkeler ve aday adayı ülkeler, komşu ve ortak ülkeler, Rusya hariç G20 üyeleri ve Körfez İşbirliği Üye Devletlerinin yanı sıra BM, uluslararası kuruluşlar, insani yardım aktörleri ve uluslararası ve Avrupa finans kuruluşlarına açık olacak.

 Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell’in Ankara’ya kısa süre önce gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında, Türk makamlarıyla yürüttükleri ilk görüşmeler sonrasında Uluslararası Bağışçılar Konferansı hazırlıkları sürüyor.

Davetiyelerin kısa süre içinde gönderilmesi bekleniyor.

DEPREM SONRASINDA AB SİVİL KORUMA MEKANİZMASI DEVREYE GİRDİ

6 Şubat depremlerinin ardından AB, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla derhal arama kurtarma ve sağlık ekipleri, barınak, ilaç gibi destek malzemeleri gönderdi. Ayrıca, Avrupa İnsani Müdahale Kapasitesi ve RescEU aracılığıyla AB acil durum stoklarını  seferber etmenin yanı sıra, her iki ülkede de depremden etkilenen insanlara hızlı bir şekilde insani yardımlar gönderildi.
Toplamda, Türkiye’deki halkın acil ihtiyaçlarına yanıt vermek için 12 milyon Euro’ya  yakın AB insani yardımı tahsis edilmiş ve Suriye’deki depremin acil sonuçlarına müdahale etmek amacıyla yaklaşık 10 milyon Euro acilen harekete geçirilmiştir.
Türkiye’deki arama kurtarma operasyonlarına destek olmak için AB Sivil Koruma Mekanizması (UCPM) aracılığıyla 1.750 kurtarma görevlisi ve 111 arama köpeği gönderilmiştir. Mekanizma aracılığıyla konuşlandırılan arama kurtarma ekipleri tarafından birçok hayat kurtarılmıştır. İsveç dahil, 20 AB Üye Devleti ve Karadağ, Türkiye’deki halka barınak ekipmanı, ısıtıcı, jeneratör, mobilya, tıbbi ekipman, hijyen setleri, gıda ve sıcak tutan giysiler dahil, milyonlarca ürün yardımında bulunmuştur. Ayrıca Belçika, Fransa, İtalya, İspanya ve Arnavutluk sağlık ekipleri göndermiş ve Hollanda da Mekanizma aracılığıyla bir tıbbi tahliye uçağı sağlamıştır. Romanya’da bulunan rescEU rezerv stoklarından gönderilen 2 bin çadır ve 8.000 yatak ülkeye ulaşmış, İsveç’te bulunan stoklardan da 2.500 yatakla donatılmış 500 yardım-konut birimi gönderilmiştir.
AB, hem hükümet kontrolündeki hem de hükümet kontrolü dışındaki bölgelerde depremden etkilenen Suriye halkına destek sağlamaktadır. Avrupa İnsani Müdahale Kapasitesi (EHRC) aracılığıyla düzenlenen 6 sefer, büyük ihtiyaç duyulan yardımları Dubai ve Brindisi’deki AB stoklarından Kuzeybatı Suriye’ye ve hükümet kontrolündeki bölgelere taşımıştır. Kışlık çadır, ısıtıcı, battaniye ve sıcak tutan giysiler, hijyen kitleri, tıbbi sarf malzemeleri ile tıbbi üniteler, sahra yatakları ve depremden etkilenenlere yönelik diğer acil durum malzemeleri ihtiyaç sahibi Suriyelilere ulaştırılmaktadır. Bunların yanı sıra 16 Avrupa ülkesi AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Suriye halkına ayni yardımda bulunmuştur. Yardım, AB sivil koruma uzmanlarının gelen bağışların koordinasyonuna destek olduğu, Beyrut ve Gaziantep’teki bölgesel merkezler aracılığıyla yönlendirilmektedir. Süreç ilerledikçe ilgili tüm aktörlerin tam koordinasyonu büyük önem taşıyacaktır.


Benzer Haberler

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 12 Nisan önerisi

Yeni asgari ücret belirlenmesi ve eşel mobilin iki aya indirilmesini önerdi

Voice Kıbrıs Haber

“Öneri ve fikirler BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesi dışında olmaması gerekir”

Voice Kıbrıs Haber

‘İlk kez karşılaşılan’ albino orangutan korumaya alındı!

En çok yağış nerede oldu?

Nobel Barış Ödülü sahibi belli oldu