FeaturedKIBRIS

Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis’ten geçti

Covid-19 nedeniyle alınan tedbirlerden dolayı bedelli askerlik yükümlülerinin, askerlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin ortaya çıkan ciddi sıkıntıları giderip, mükellefiyetlerin yerine getirilmesinde kolaylık sağlanması amacıyla hazırlanan Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Doktoraya bağlı bedelli askerlikten yararlanacak olup, ASAL Şube’ye başvurarak gerekli tecil işlemlerini zamanında yaptırmayanlar veya erteleme noksanı ve/veya yoklama kaçağı olmaları sebebiyle bedelli askerlik başvuruları reddedilenler veya her ne sebeple olursa olsun yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkını kaybedenler, bu yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde müracaat ettikleri takdirde bu haktan yararlanabilecek.

Ayrıca askerlik çağı içerisinde olanlardan, 45 yaşını doldurmuş olup, saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda bulunanlar,  31 Aralık 2021 tarihine kadar ASAL Şube’ye başvuru yaptıkları ve aylık brüt asgari ücretin 15 katı tutarında Türk Lirası ödeyerek, 2 hafta askerlik hizmeti yaptıkları takdirde askerlik mükellefiyetlerini yerine getirmiş sayılacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülüp, kabul edildi. Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk’ün komite raporunu sunmasının ardından söz alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, gençlerin özellikle bedelli askerlik konusunda yaşadığı mağduriyetlere değindi. Özersay, komitede de gerekli desteği verdikleri değişikliğe destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Tör de konuşmasında, Garanti Antlaşması gereğince ülkede asker bulunduğunu hatırlatarak, GKK’da görev yapacaklara kolaylık gösterilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Geçitkale Havalimanı’yla ilgili son gelişmelere de değinen Töre, Türkiye’nin Geçitkale’de İHA ve SİHA  konuşlandırmasının çok doğal bir hak olacağını belirtti.

Töre, Türk ordusunu adadan çıkarmak için yoğun çalışma yapıldığını, dolayısıyla hava savunmasında rol oynayan İHA ve SİHA gibi askeri hazırlığın bir gereklilik olduğunu, hatta deniz üssü kurulmasının da normal olduğunu kaydetti.

Töre, bunların elzem olduğunun bilinmesi gerektiğini söyleyerek, bundan ancak ELAM ve Rum liderliğinin rahatsızlık duyabileceğini belirtti.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da konuşmasında, Geçitkale Havalimanı’yla ilgili sorular sorulmasının çok normal olduğunu belirtti.

Erhürman, milletvekili Doğuş Derya’ya karşı kullanılan üslubu da eleştirerek, bir daha olmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı oylanıp, oy birliğiyle kabul edildi. Genel kurul daha sonra Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı ele almaya başladı.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

İlk yerli uzun metrajlı komedi filmi “Oh Mis Gibi”nin galası yapıldı

Trafik kazası…1 kişi ağır yaralandı!

İskele – Ercan Anayolu üzerinde kaza!

Süt bedelleri ödeniyor

Yer yer hafif yağmur bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

‘LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü Birol Karaman da imzaladı

Voice Kıbrıs Haber