Sağlık

Aşırı sıcakta iş kazası riski artıyor

Sıcağın etkisiyle iş kazalarında 4 ila 6 kat artış görüldüğüne dikkat çeken Meslek Hastalıkları Uzmanı Prof. Çımrın, çalışanların aşırı sıcakta yeterli düzeyde sıvı almasının büyük önem taşıdığını belirtti.

üm yurtta etkili olan sıcak hava dalgasının artan nemle birlikte hissedilen sıcaklığı 50 derecelere çıkardığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesinden Meslek Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Çımrın, aşırı sıcakların iş kazalarında 4 ila 6 kat artışa yol açtığını söyledi.

Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD) başkanlığını da yürüten Çımrın, çalışma nedeniyle artan vücut sıcaklığı düşünüldüğünde inşaat işçileri, tünel, asfalt işçileri ve tarım çalışanları gibi açık havada uzun süre çalışanların çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Çalışmalarda sıcağın etkisiyle dikkatsizlik, halsizlik, yorgunluk ve kişisel koruyucu donanımların düzensiz kullanımı nedeniyle iş kazalarının arttığını ifade eden Çımrın, şunları kaydetti:

“15 YILDA 423 TARIM İŞÇİSİ SICAKTAN ÖLDÜ”

“ABD’de yapılan araştırmada 15 yıllık süreçte 423 tarım işçisinin sıcaklığa bağlı nedenlerle öldüğü tespit edildi. Sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu, kramplar, halsizlik ve yorgunluk gibi erken bulgular, dikkat edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilir. 35,5 dereceden sonra her bir derece sıcaklık artışı bu hastalıkların ortaya çıkışını 12 kata kadar artırmaktadır. Bunun yanında aşırı sıcaklarda çalışan performansının düştüğü ve iş kalitesinin azaldığı da bilinmektedir.

SICAK HAVADAN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN!

Sıcaktan korunmak için açık renk ve vücudu tamamen kaplayan, terletmeyen kıyafetler tercih edilmeli, mümkünse yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülmeli ve özellikle 11.00-14.00 saatlerinde çalışmaya ara verilmelidir. Sıcaklara bağlı hastalıklardan korunmanın en önemli yolu yeterli sıvı alımıdır. Çalışanların susamasa bile 15 dakikada bir su içmesi önerilmektedir. Basitçe idrarınızın rengini kontrol ederek vücudunuzun su ihtiyacını anlayabilirsiniz.”


Benzer Haberler

Bine yakın vatandaşa evde ücretsiz sağlık hizmeti

Nöbetçi eczaneler (22 Mart 2020)

Nöbetçi eczaneler (8 Şubat 2020)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (24 Kasım 2022)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (16 Haziran 2022)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (13 Aralık 2023)

Voice Kıbrıs Haber