FeaturedKIBRIS

Ara bölgedeki iki kiliseye güçlendirme projesi

Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi, Lefkoşa’da Birleşmiş Milletler kontrolündeki ara bölgede yer alan ve yıkılma tehlikesi olan iki kilisenin güçlendirilmesi çalışmaları için onay alındığını duyurdu.

Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, tarihi öneme sahip, 15’inci yüzyılda inşa edilen Aziz Jacob ve 17’nci yüzyılda inşa edilen Aziz George Kiliselerinin bakıma alınması için Kıbrıs’taki dini liderler tarafından ortaya konan çabaların meyve vermesinin, büyük bir memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

İki Kilisenin yıkılma tehlikesinin ortadan kaldırılması için güçlendirilmesi çalışmalarının, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin kararıyla, iki toplum arasında işbirliği ve güvenin geliştirilmesi amacıyla kurulan Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından üstlenildiği kaydedilen açıklamada, Lefkoşa Master Planı çalışmaları kapsamında, iki kilisenin yüksek yıkılma tehlikesi içerisinde olduğu ve acil müdahale yapılması gerektiğinin ortay konduğu ve Kıbrıs’taki dini liderlerden söz konusu iki kilisenin vahametini gözler önüne sermek için destek talebinde bulunulduğu anlatıldı.

ATALAY

Açıklamaya göre, Din İşleri Başkanı Talip Atalay, konu hakkında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa akıncı ile Türk ordusunun desteği olmadan bu noktaya gelmenin mümkün olmadığını söyledi.

Atalay, “Dinimiz bize, tüm ibadet mekanlarının korunmasını ve saygı gösterilmesini öğretiyor. Bu iki yer gibi tarihi yapılar, sadece Kıbrıs’ın kültürel varlıkları olmalarından dolayı değil, tüm Allaha inananların mekanları olduklarından dolayı korunmalıdırlar” dedi.

HRİSTOSTOMOS

Başpiskopos Hrisostomos ise, en başta kiliselerde keşif çalışmaları ve kiliselerin güçlendirilmesi çalışmalarının iki toplumlu bir ekip tarafından yapılmasını önerdiklerini ve bunun kabul görmesini beklediklerini ancak güçlendirme çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılması kararından da memnun olduklarını söyledi.

Süreçte önemli rol oynadığı belirtilen, Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol çalışmalarında Başpiskopos Yardımcısı ve Kilise bünyesinde bulunan Tarihi Yapı ve Hıristiyan Sanatsal Eserler Komitesi Başkanı Piskopos Porfyrios,  Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve İsveç’in Lefkoşa Büyükelçiliği’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti ve kiliselerin güçlendirme çalışmalarını yürütecek olanlarla işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi Koordinatörü Salpy Eskidjian, kiliseler konusundaki gelişmenin, bir kez daha adadaki dini liderlerin dürüst, prensipli ve iyi işbirliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Projesi, adada çözüme yardımcı olmak ve dini özgürlüğü desteklemek amacıyla adadaki dini liderler arasında diyalogun geliştirilmesi düşüncesiyle İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından tasarlanan ve hayata geçirilen bir projedir.

 

 

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

Arıklı “Bu konuda benim takdir almam ve bravo denilmesi gerekir”

Voice Kıbrıs Haber

Pilli “Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde gurur duyulacak operasyonlar yapılıyor”

Voice Kıbrıs Haber

“Bir an önce İSG uygulamaları tam anlamıyla hayata geçirilmelidir”

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği’nden iki yeni kitap

Atakan “Sizlere ayrılan sürenin sonuna geldik”

2 bin 400 tonluk yakıtın ilk partisi bugün adaya ulaştı

Voice Kıbrıs Haber