FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Kasulidis “Antalya’da yapılan bir halkla ilişkiler çalışmasıydı”

Emine DAVUT YİTMEN

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rusya Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’nin  yapmış olduğu açıklamalarla kendi ayağına kurşun sıktığını söyledi. Kamuoyunun, Rus büyükelçisinin açıklamalarını tehdit ve şantaj olarak algıladığını ifade eden Kasulidis, AB üyesi olan Kıbrıs’ın başka bir seçeneği olmadığını ve diğer AB ülkeleriyle yaptırımların uygulanmasında işbirliği yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. 

Kasulidis, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasında tarafsız kalmasını ve arabuluculuk rolü üstlenme girişimini “Antalya’da yapılan bir halkla ilişkiler çalışması” şeklinde değerlendirdi. Türkiye’nin, NATO müttefiki olduğunu anımsatan Kasulidis, müttefik teriminin, ortak teriminden çok daha güçlü olduğunu, herkes yaptırım uygularken, Türkiye’nin neden bunu yapmadığını sordu.

“ZİYARETİ SELAMLIYORUM”

Kasulidis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis  ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmeyi selamladığını söyledi.  Ziyaretin, her iki ülkenin daha yumuşak bir tavır izlemesi gereği çerçevesinde yapılmasını da selamladığını ifade eden Kasulidis, daha önceden savaş tehditleri ve ortamı dinamitleyen bazı açıklamaların yapıldığını,  bu tarz söylemlerin hiçbir şeye yardım etmeyeceğini belirtti. Kasulidis,  “Halklar, sorunları diplomasi yoluyla çözebilir” dedi. 

Kasuldis, Türk-Yunan yakınlaşmasının önümüzdeki dönemde Kıbrıs’a olumlu yansımasının beklenebileceği görüşüne katılarak, Türkiye –Yunanistan ilişkilerinde kötü ya da iyi bir şey olursa bu durumun Kıbrıs’ı da etkilediğini kaydetti. 

“EASTMED PROJESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLSE DURACAK”

EastMed projesi ile ilgili olarak, Amerika’nın kararının hatırlatılması üzerine, Kasuldis, proje konusunda duruşlarının istikrarlı olduğunu,  Amerika’nın söylediğine bağlı olmadıklarını belirtti. Kasuldis, en başından beri araştırmanın yapılması gerektiğini söylediklerini anlatarak, projenin ekonomik ve ticari bakımdan sürdürülebilir olmaması halinde duracağını kaydetti. 

SORU: Ukrayna’daki savaş ve Kıbrıs’a etkileriyle başlayalım. Rusya Büyükelçisi, Kıbrıs’ın yaptırımlarını düşmanca algıladıklarını açıkladı. Adanın güneyinde yoğun bir Rus nüfusu bulunuyor ve Rusya ile turizmden ticarete kadar pek çok alanda sıkı ilişkiler var. Bu durum, ikili ilişkiler üzerinde ne gibi etkiler yaratır?

KASULİDİS: Rus büyükelçisi bu açıklamalarıyla kendi ayağına kurşun sıkmıştır. Kamuoyu bu açıklamaları tehdit ve şantaj olarak algıladı. Kamuoyu, Rusya’ya karşı değil; tam tersi. Çarlık döneminden beri, Osmanlı İmparatorluğundan beri Rusya ile kültürel, tarihsel, ekonomik bağlar vardır. Kıbrıslı Rumlar, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasıyla unutmadığımız bazı dönemleri hatırladı. Göçmenleri, çocukları, yıkımları görürken o dönemleri hatırladı. Toprak bütünlüğü prensibi, egemenlik, bağımsızlık prensipleri, sınırların ihlal edilmemesi gibi bazı prensipler aklımıza geliyor. Helsinki anlaşmasının öngördüğü tüm prensipleri aklımıza getiriyor. Kıbrıs’ın başka bir seçeneği yoktur. AB’nin pozisyonu desteklemesi ve kınaması gerekirdi. Bu meseleler savaşla değil, diplomasiyle çözülür. Dolayısıyla AB, birlik içinde olduğu görüntüsünü vermeliydi ve bizim de bu birliğe katkımız olmalıdır. Rusya’ya karşı yaptırım uygulanmasında üzülerek, diğer AB üyeleriyle birlikte işbirliği yaptık. 

SORU: Birkaç gün önce Türkiye’nin, Rusya aleyhindeki yaptırımlara uymama ihtimali bulunduğunu açıkladınız. Bu durumdan niye rahatsızlık duyuyorsunuz?  Türkiye, Rusya- Ukrayna arasında arabulucu rolü oynamak istiyor. Bunun ne gibi bir sakıncası olabilir?

KASULİDİS: Ben de öyle bir rolde olduğumu iddia edebilirim ve yaptırım uygulamayacağımı söyleyebilirim. Antalya’da yapılan bir halkla ilişkiler çalışmasıydı; başka bir şey değildi. Ancak Türkiye, NATO müttefikidir. Müttefik terimi, ortak teriminden çok daha güçlüdür. Biz, AB’de ortağız. Nasıl oluyor da herkes yaptırım uygularken, Türkiye bunu yapmıyor? Ben tarihe de bakarım. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının tarihine bakarım. Türkiye,  her zaman tarafsızdı ve şimdi de tarafsız.

SORU: Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis  ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde görüşme gerçekleştirdiler. Bu görüşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

KASULİDİS: Bu ziyareti selamlıyorum. Bu ziyaretin, her iki ülkenin daha yumuşak bir tavır izlemesi gereği çerçevesinde yapılmasını da selamlıyorum. Daha önce savaş tehditleri ve ortamı dinamitleyen bazı söylemler, açıklamalar vardı. Bu, hiçbir şeye yardım etmez. Halklar, sorunları diplomasi yoluyla çözebilir. Bildiğimiz kadarıyla amaca ulaşıldı. Yani daha yumuşak bir tavır izleniyor.

SORU: Türk-Yunan yakınlaşmasının önümüzdeki dönemde Kıbrıs’a da olumlu yansıması olmasını bekliyor musunuz?

KASULİDİS: Tabii, mutlaka. Türkiye –Yunanistan ilişkilerinde kötü ya da iyi bir şey olursa bu durum Kıbrıs’ı da etkiler.

SORU: 14 yıl aradan sonra İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye ziyareti oldu ve çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi konuları ele alındı. Bu da aklımıza ilk olarak doğalgaz konusunu getiriyor. Son yaşananlar da Avrupa’da enerji güvenliğinin daha çok önem kazandığını ortaya koydu. Tüm bu gelişmeleri dikkate aldığımızda ileriki dönemde Doğu Akdeniz’de enerji güvenliği açısından Kıbrıs’ta iki tarafın, Türkiye, Yunanistan ve İsrail’in içinde olduğu bir işbirliğinin gündeme gelme ihtimali olabilir mi?

KASULİDİS: Tabii bu soru teorik ama yanıtım evettir.

SORU: Öte yandan EastMed projesi de var. Son durum nedir? Amerika’nın bu projede yer almak istemediğini anlıyoruz. Açıklamalardan yeni alternatiflerin değerlendirileceğinden söz edilmişti. Bu konudaki son gelişmeler nedir? 

KASULİDİS: Geçtiğimiz günlerde bu karar yeniden düşünülecek dendi. Bu kararların neler olacağını göreceğiz. Bizim duruşumuz ve pozisyonumuz istikrarlıdır. Amerika’nın söylediğine bağlı değil. Biz başından beri bir araştırmanın yapılması gerektiğini söyledik. Bu proje ile ilgili ekonomik, ticari, çevre ve jeopolitik bakımdan sürdürülebilirliği konusunda bir  çalışma yapılması gerektiğini söyledik. Eğer bu proje ekonomik ve ticari bakımdan sürdürülebilir değilse duracak. 

HABER- FOTOĞRAF: Voice Kıbrıs Haber 2022

 


Benzer Haberler

5 kişi tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi

Voice Kıbrıs Haber

LTB’den 2 dayanışma adımı

Kuzey Kore’den korkutan hamle

Mağusa Belediyesi için 10 milyon TL daha borçlanma kararı

Tahsin Mertekçi unutulmadı

Voice Kıbrıs Haber

Şüpheli görülen bazı okullarda eğitim farklı mekanlarda sürdürülüyor