Ebru ÇorbacıYazarlar

Anne – baba tartışmaları çocukları nasıl etkiler?

Ebeveynler her ne kadar aralarında geçen tartışmaları çocuklarına yansıtmadıklarını düşünseler bile aslında bu düşünce şekli sadece onları rahatlatmaktadır. Her ne olursa olsun çocuk ev içerisinde oluşan gerginliği hisseder ve bu gerginlikten bir şekilde nasibini alır. 

Anne-Baba Arasındaki Çatışmasının Çocuğa Etkisi

Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar anne ve babasının arasında oluşan çatışmaların kendi yüzünden olduğunu düşünerek aralarında oluşan gerginlikten dolayı suçluluk hissederler. Yapılan tartışmaların ortasında kalan çocuk ailesini kaybetmekten korkar veya onlar tarafından terkedileceği düşüncesini benimser. Yaşanılan tartışmanın boyutunun büyümesi anne ve babanın birbirini kırması çocuğun onlara karşı duyduğu güven duygusunu zedeler. Çocuklar tarafından bu dönemlerde çaresizlik, öfke, yalnızlık gibi duygular yoğun bir şekilde hissedilir.  Genellikle ev içerisinde tartışma ortamında büyüyen çocuklarda çeşitli sosyal aktivitelerden geri çekilme, yalınız kalma, öfke patlamaları gibi davranışlar görülebilir. Tüm bunların yanı sıra ev içinde anne ve babasının tartışmasından huzursuz olan çocuk hayatında hiçbir şey değişmemiş gibi tepkiler de verebilir.   Şüphesiz her çocuk anne ve babası arasında geçen her tartışmaya aynı tepkiyi vermez.

Her ailede tartışma, anne ve baba arasında anlaşmazlık olur. Bu çok doğal bir durumdur. Burada önemli olan ailenin çocuğa yaşanan tartışmaları nasıl yansıttıklarıdır.  Unutulmaması gereken şey çocuklar önünde şiddetli kavgalar yaşanmasının çocukların hayatları üzerinde ciddi problemlere yol açtığıdır.

Anne-Baba Arasında Geçen Tartışmaları Çocuğun Zedelemeden Yaşamak Mümkün mü?

Anne-babanın sağlıklı bir şekilde tartışması, problemlerine çözüm bulması çocuğun yaşanılan tartışmaları ruhsal dünyasında zarar vermeden yaşanmasını sağlar.

Ebeveynlerin Tartışma Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

  • Anne ve babanın tartışma esnasında birbirlerine gösterdikleri tavır çocuk için çok önemlidir. Çocuk aile içinde yaşanan tartışma sırasında ebeveynlerinin birbirlerine takındıkları tavırları örnek alır.
  • Ses tonunun yükselmesi ve kontrolsüz öfke çocukları çok korkutur. Özellikle aile içinde gelişen şiddet çocuğu ciddi ruhsal çöküntüye uğratır. Anne baba arasında oluşan şiddetin kendisine dönmesinden çok korkar. Aile içinde şiddetin yaşanması çocuğun ileriki yaşantısı için büyük problemler doğurmaktadır. Özellikle aile içinde şiddete maruz kalan çocuklar öfke kontrolü olmayan anneyi veya babayı model alıp ileriki özel ve sosyal ilişkilerinde yaşanan sorunlarda şiddete başvururlar.
  • Çiftlerin tartışma esnasında birbirlerine kullandıkları kelimelere dikkat edilmelidir.
  • Yapılan yıkıcı eleştirilerden uzak durmalıdır.
  • Tartışma sırasında saygıdan ödün vermeyin.
  • Çocuklarınızı tartışmanın içine çekip onlara hakemlik yaptırmayın.
  • Yaşanılan tartışma sonrasında hiçbir şey yaşanmamış gibi davranmayın. Ebeveynlerin çocuğun önünde tartışıp çocuğu bilinmezlikle bırakması çocuğun var olan kaygılarını arttırır. Tartışma sonrasında çocuğunuzun anlayacağı şekilde tartışma konusu hakkında bilgi verin ve çocuğunuzun bu konu hakkında sahip olduğu kaygılarını, korkularını anlamaya ve çözmeye özen gösterin.

Öneriler;

  • İlişkilerde karşılıklı oluşan çatışmaları çözmenin etkili yöntemlerinden bir tanesi yapıcı bir şekilde tartışmaktır.
  • Yapıcı bir şekilde tartışmak ilişkide bireyin, konu veya olaylar hakkındaki düşünce, korku, kaygı gibi olumsuz duygularını birbirleri ile paylaşmaları için fırsattır.
  • Eşinizle tartışırken onunla yalnız olmaya özen gösterin. Başkalarının önünde tartışmak iki taraf için tartışmayı yıpratıcı bir hale getirir.
  • Tartışma sonrasında her iki bireyin de toparlanmak için zamana ihtiyacı olabileceğini unutmayın.
  • Tartışma konusunu hafife almayın, yok saymayın.
  • Tartışırken eşinizin karakterine saldırmayınız.
  • İkili ilişkilerde tartışma içerisinde ayrılmak, çocukları silah olarak kullanmak, ilişkiyi bitirmek gibi tehditlerden uzak durun
  • Tartışmayı kavgaya döndürüyor ve yıpranıyorsanız birinin fikrine ihtiyaç duyuyorsanız önce kendinizin ve daha sonra ailenizin sağlığı için profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Uzm.Klinik-Adli Psk. Ebru ÇORBACI


Benzer Haberler

Bugün 1 Mayıs, işçinin, emekçinin bayramı…

Ölümle Yaşamak

Umudum güven, sevgi ve barış

60 Ülkenin Dijital Rekabet Sentezi

Boşanma Sürecinde Anne ve Baba Nelere Dikkat Etmeli?

Alkol ve hakkında bilmedikleriniz